Pont del Real (Valéncia)
El pont del Real és un pont que hi ha en la ciutat de Valéncia, damunt el riu Túria que donava accés des de l'antic Palau del Real a la ciutat, prop de la Ciutadella de Valéncia
La primera referencia documental que tenim de l'existència d'un pont en el dit lloc per un bando del 16 d'octubre de 1321 i un carta dirigida pels jurats de la ciutat al rei Jaume II parlant d'una avinguda que va arruïnar algunes voltes del pont del Real i del de Serrans.
L'actual pont del Real és el que se va reconstruir despuix de l'avinguda de l'any 1589.
Poques ciutats espanyoles posseïxen unes defenses fluvials comparables a les baranes del riu de Valéncia. Foren construïdes per la Fàbrica de Murs i Valls primer i despuix per la Fàbrica Nova del Riu (1590) per a salvaguardar la ciutat de les creixcudes del Túria. Estes eren unes entitats forals que s'encarregaven de cuidar les muralles, fortificacions, valls i atres canals, aixina com cobrar determinats imposts per a mantindre's.
A lo llarc del sigle XVI s'alçarien tres nous ponts de pedra: el de Serrans (1518), el de La Mar (1596) i el actual Pont del Real (1599). Paralelament s'anirien eixecutant els millors baranes del caixer del riu, majoritàriament a base de sellars (despuix serien de maçoneria),plens de sobris ornaments en baranes, rampes, escalinates...
El Pont del Real de hui, és el que es va reconstruir despuix de l'avinguda de l'any 1589. La gran riuada de 1517 se l'havia portat en anterioritat i en agost de l'any 1528 es va afonar en part pel pes de l'immensa gentada que es va amontonar per a vore l'arribada de l'emperador Carles V .
El pont s'acabà acceleradament en l'any 1598, per a la boda de Felip III en l'archiduquesa Margarita d'Àustria. Al mateix temps que es va tancar la porta del Tremp o de Bab el Shadchar i s'obriria la nova Porta del Real. Actualment una replica d'esta (que fon demolida en 1868) se pot vore's en la plaça Porta de la Mar de Valéncia.
El pont del Real comunicava en una de les zones més importants de la ciutat, en la que es trobava el Palau Real, en els seus jardins i el passeig del Prat (hui l'Albereda).
Senyes Arquitectòniques[editar | editar còdic]
Construït en selleria esta format per deu arcs sense clau, la seua silueta apareix resaltada per unes cures tallamars triangulars sobre dos dels quals s'eleven uns casalicis (que foren pagats per l'arquebisbe Tomás de Rocabertí en 1682), alberguen les imàgens de Sant Vicent Ferrer i de Sant Vicent Màrtir, realisades per Lleonart Esteve. En l'any 1936, foren derruïdes i els de hui són rèpliques de les originals (Carmelo Vicent la primera i de José Esteve Bonet l'atra).
Davall dels casalicis se por llegir.
En l'any 1968 s'eixampla espectacularment (vint-i-sis metros) arruïnant-se les escalinates que baixaven al llit.
Aixina, i encara que es va fer una ampliació en estil conservant-se la seua rica ornamentació barroca -pedestals, entrades, bancs i canapés en mènsula, poms...- es varen canviar de forma en els seus traces i proporcions.
Vore també[editar | editar còdic]
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- El puente del Real
- Los casalicios de los puentes
- Los pretiles del río Turia
- La devastadora riada de 1517 y el nuevo puente de Serranos
- Fotos Antigues de Valéncia