Plaça de l'Ajuntament

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista general de la plaça de l'Ajuntament de Valéncia

La Plaça de l'Ajuntament és el nom que rep la plaça més gran i cèntrica de la ciutat de Valéncia. Ha tengut diversos noms, Emili Castelar en la II República (1936-1939), durant el franquisme Plaza del Caudillo, en acabant de la Transició Plaça del País Valencià fins a l'any 1987 i despuix com a nom de consens l'actual de l'Ajuntament. N'hi ha una proposta per part del Consell Valencià de Cultura (CVC) per a rebre el nom de Jaume I, el fundador del regne cristià de Valéncia.

Orige[editar | editar còdic]

L'actual plaça té un orige relativament pròxim, fins a final del sigle XIX el seu lloc estava ocupat per l'històric Convent de Sant Francesc i el barri de peixcadors que donà nom a l'actual carrer de les barques.

Despuix de derrocar el convent se va crear la plaça utilisant el solar i jardins del mateix, si be fins ya entrat el sigle XX no adoptà la seua forma actual, passant per diverses remodelats i proyectes.

Descripció[editar | editar còdic]

Té una forma triangular, en la Plaça del Mercat al nort i la replaça de l'Estació del Nort al sur. En la vora de l'oest trobem l'Ajuntament de Valéncia, i al est de l'edifici de Correus. Al nort de la plaça n'hi ha una gran font, i al sur, un gran espai obert rodejat d'aparadors de flors. La seua fisonomia actual procedix d ela reforma realisada pel arquitecte Javier Goerlich entre els anys 1931 i 1935, encara que ha desaparegut el mercat neobarroc de flors subterràneu que va rebre el nom popular de la escopidera.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Mira i Casterà, Joan Francesc: Valéncia per a veïns i visitants. Bromera, Colecció Grans Obres, Alzira. Segona edició.2007
  • Sanchis Guarner, Manuel: La Ciutat de Valéncia. Ajuntament de Valéncia, Valéncia. Edició 1989

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans