Carrer Jesús

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Carrer de Jesús»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Inici del carrer de Jesús
Finca Roja en el carrer Jesús

El carrer de Jesús és una via urbana de la ciutat de Valéncia en sentit nort-sur des del centre de la ciutat cap al districte de Jesús al sur-oest. Rep el nom de Jesús perquè era el camí que comunicava la ciutat en l'antic Convent de Santa Maria de Jesús.

S'inicia en l'encreuament del carrer de Guillem de Castro en el carrer de Quevedo, i finalisa en la plaça de Jesús en l'inici de l'avinguda de Gaspar Aguilar. S'encreua ademés en la Gran Via de Ramón y Cajal de la ronda de les grans vies, i en l'avinguda de Giorgeta de la ronda de trànsits de Valéncia.

El carrer es correspon aproximadament en el "Camí Vell de Picassent", i va nàixer com a alternativa a este camí. Se situava entre l'antic poble de Patraix a l'oest i el carrer de Sant Vicent Màrtir a l'est. El franciscà Convent de Santa Maria de Jesús va ser fundat en l'any 1428 per Maria de Castella, convent que a partir de l'any 1866 va ser el "Sanatori Psiquiàtric Provincial Pare Jofré", raó per la qual encara és recordat com a psiquiàtric.

Destaca la Finca Roja de l'any 1933, un edifici residencial expressionista d'Enric Viedma i Vidal considerat com a patrimoni de la ciutat. En la plaça de Jesús es troba el municipal Mercat de Jesús, just davant de l'iglésia parroquial de l'antic Convent de Santa Maria de Jesús.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons