Albereda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Passeig de l'Albereda de Valéncia

El passeig de l'Albereda o simplement l'Albereda, era l'antic accés des del mar al Palau del Real, obert en l'any 1677. En temps se cridà el Prat de Valéncia per la seua amplitut i durant els sigles XVIII i XIX era el lloc de passeig preferit pels nobles i burguesos valencians que el recorrien en les seues carrosses i berlines pels seus dos carrers o "salons". En l'any 1932 fon remodelat per l'arquitecte Javier Goerlich i hui forma un passeig ajardinat d'un poc més d'un quilómetro de llarc entre els ponts del Real i d'Aragó.

De la primitiva Albereda se conserven les dos torres nomenades de les guardes, construïdes en l'any 1714 per orde de l'intendent Rodrigo Caballero i dedicades a Sant Felip i Sant Jaume. Estan rematades per un capitell de forma piramidal recobert per teules vidriades blaus i en la seua fachada lluïxen be visibles els escuts d'armes de les més importants famílies que regiren la ciutat en el sigle XVIII, símbol del caràcter aristocràtic de la Valéncia borbònica.

Des de fa molts anys és el lloc a on tradicionalment es fa tots els anys l'últim dumenge de juliol la Batalla de Flors.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) definix la paraula albereda (format sobre àlber, o del llatí albărēta, mat. sign.), com:

  • Un bosc o camp d'àlbers.
  • Passeig o avenguda en àlbers.
  • Per extensió, passeig o avenguda en arbres, encara que no siguen àlbers.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Parcs i Jardins de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Alamedetes de Serrans · Albereda · Bioparc · El Parterre · Jardins de la Glorieta · Jardins de Monforte · Jardí Botànic de Valéncia · Jardí d'Albalat dels Tarongers · Jardí d'Ayora · Jardí de l'avinguda de Blasco Ibáñez · Jardí de la Ciutat de les Arts i les Ciències · Jardí de les Hespèrides · Jardí de Polifilo · Jardí de Veges-tu · Jardí del Camí de Moncada · Jardí del Palau de Forcalló · Jardí del Parc de Benicalap · Parc Municipal de Beniferri · Jardí del Parc de Capçalera · Jardí del Parc de l'Oest · Jardí del Parc Gulliver · Parc Central · Jardí del Parc de l'Hospital · Jardí del Túria · L'Umbracul · Parc de Marchalenes · Parc Municipal d'Orriols · Parc de la Rambleta · Parc Municipal de Tendetes · Vivers