Pont de la Trinitat (Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Pont de la Trinitat»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Pont de la Trinitat de Valéncia
Pont de la Trinitat
Pont de la Trinitat i Museu de Belles Arts de Valéncia
Estatues del Pont de la Trinitat

El pont de la Trinitat és un pont de la ciutat de Valéncia que comunicava la ciutat antiga, a través de la Porta Bab al-Warraq, en l'arraval de Vilanova i el Monasteri de la Trinitat en l'actual carrer Alboraya.

Hui fa el mateix treball comunicant les dos vores dels riu Túria des del carrer Salvador al carrer Alboraya.

Història[editar | editar còdic]

Fon u dels dos ponts històrics de que disponia Valéncia ya en l'época dels àraps. El primer era el d'Al-Qantara (Serrans) i el de Bab al-Warraq el nomenat hui de la Trinitat. En esta época, el pont era de fusta i prenia nom la porta que es trobava en l'actual carrer Salvador, la porta tenia dos torres en barbacana. Les fonts musulmanes ho descriuen aixina:

Se ix per la porta de Bab al-Warraq i, per un pont de fusta, s'encreua el riu cap a un raval que hi ha allí.(raval d'al-yadida és dir barriada nova, traduït pel Cid i despuix Jaume I com Vilanova)

En este pont és a on va morir Mubarak, un dels primers reis de la taifa de Valéncia.

Hui el Pont de la Trinitat és el més antic dels que es conserven (1402), potser pel fet que va sobreviure a la riuada del 27 de setembre de 1517, aixina el de la Trinitat a soles va patir danys en els seus baranes.

Des de la construcció en 1256 del monasteri de la Trinitat, el pont va prendre el nom del monasteri, este, fon centre eclesial i del humanisme renaixentista del Sigle d'Or Valencià.

En época de Jaume I continuava sent de fusta com s'acredita en el Repartiment. El 16 d'abril de 1274 es varen concedir a Valéncia el cobrament de certs drets per a edificar-los de pedra,alguna cosa que arribe a bon fi en 1356.

Arquitectura[editar | editar còdic]

L'actual pont és una gran obra de selleria gòtica en nou arcs apuntats molt oberts. Algunes fonts afirmen que va servir de model per a la reconstrucció dels restants ponts.


Des de 1947 es troben ubicades en ell les escultures de marbre de Sant Lluís Bertran i de Sant Tomàs de Vilanova realisades en 1693 per Jacobo Ponzanelli, i que anteriorment varen estar en el pont de Sant Josep.

Vore també[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Coscolla Sanz, Vicent. La Valencia Musulmana. Valéncia. 2003. ISBN 84-87398-75-8

Enllaços externs[editar | editar còdic]


Ponts de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Pont d'Ademús · Pont de l'Àngel Custodi · Pont d'Aragó · Pont de les Arts · Pont de L'Assut de l'Or · Pont de Campanar · Pont de l'Exposició · Pont de les Flors · Pont de Fusta · Pont de La Mar · Pont de la Trinitat · Pont de Montolivet · Pont de Nazaret · Pont de Sant Josep · Pont de Serrans · Pont del Nou d'Octubre · Pont del Real · Pont del Regne ·


Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans