Pont de La Mar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Pont de la Mar
Pont de la Mar des del marge sur
Atra vista del Pont de la Mar
Escalons d'accés al Pont de la Mar


El pont de la Mar o pont del Mar és un pont de Valéncia que creua el riu Túria i conecta els barris de Mestalla i el Pla del Remei. Relaciona, aixina, el passeig de l'Albereda en la plaça d'Amèrica i el passeig de la Ciutadella. És un pont exclusivament per als viandants, i és dels considerats històrics, ya que va ser construït en l'any 1591, despuix de que una riuada destruí l'anterior.

El pont és un dels històrics de la ciutat, i és l'únic que se situa a desnivell en els carrers fitants. Concretament, penja a quatre metros per damunt de les ribes del riu, ya que en construir-se el pont d'Aragó en els anys 30, este es va fer per a viandants i s'encarregà de les obres l'arquitecte Javier Goerlich. És, per tant, accessible només a peu, per mig d'una série d'escalons disposts en forma al voltant de les dos caps del pont. L'estructura mateixa està feta sancerament de pedra blanca, tallada en rajoles i blocs de grans dimensions que es troben un poc ya desgastats pel temps.

Estructura[editar | editar còdic]

Tenint en conte que el pas de coches o bicis està prohibit, i de fet físicament impossible, pels escalons d'accés, sorprén la gran amplària del pont: al voltant de sis metros i mig. Una atra sorpresa és la posició relativa al riu: el creua diagonalment, i és, puix, més llarc de lo que és estrictament necessari. És sostingut per una série de nou baluarts en tot l'ampli del pont.

És interessant notar que, encara el pont creua el Túria en diagonal, els pilars sobre els quals recolza estan orientats en la mateixa direcció del riu i, per tant, en diagonal a la coberta del pont. Ademés, cada baluart acaba en cada extrem en forma d'una "v" enorme. Este motiu és habitual en els ponts migevals perque, en continuar fins a la part transitable del pont, hi crea un lloc de pas, pero en el cas del pont de la Mar, no se'ls aprofita, sinó que acaben abans d'arribar a dalt de tot. D'atra banda, l'amplària de la calçada és tanta que no caldria en cap cas un lloc de pas. Sembla, puix, un element més be decoratiu. Estos nou baluarts, que prenen la forma de parets més amples que altes, es repartixen en fila índia a lo llarc del pont; entre cada un, es produïx un suau arc gòtic en una punta bastant subtil.

Bancs[editar | editar còdic]

Bancs de pedra del Pont de la Mar


Les vistes des del pont són agraciades pel dens bosc de pins i palmeres que pobla este tram del riu, i els edificis moderns del palau de la Música i la Ciutat de les Arts i les Ciències a l'est i els ponts de les Flors i de l'Exposició a l'oest. En conseqüència, no és estrany que hi haja una série de bancs, per a poder descansar gojant de la vista, tallats en la mateixa pedra de la barana a cada costat, i orientats cap al centre del pont.

Templets[editar | editar còdic]

Templets del Pont de La Mar

Destaquen dos templets triangulars, situats a banda i banda de la coberta del pont i poc despuix d'entrar-hi des del sur, que sobreïxen del segon dels nou pilars. Es troben al mateix nivell, a cada banda de la calçada, i cadascú conté una escultura religiosa (l'un de sant Pasqual Bailon, obra de Josep Pasqual Ortells López, i l'atre de la Verge dels Desamparats, obra del valencià Vicent Navarro Romero), acompanyada d'una inscripció en la base. Els templets són esvelts i alts, en tres columnes primes de pedra negra de Les Alcubles coronades per una teulada més be decorativa. A cada cap del pont, a on acaben les escales que hi donen accés, hi ha dos bancs amples dels quals naixen dos columnes de poca alçària que sostenen dos fanalets cada una. Tot això dona un aspecte barroc al conjunt que, d'atra manera, aposta més per al monumentalisme del gòtic tardà. L'afegit més recent han segut els nous fanalets, que imiten un estil clàssic. Són de ferro pintat de negre i se suspenen d'uns pals alts i molt prims que naixen de la barana primer a un costat i despuix a l'atre.

Estany[editar | editar còdic]

Estany baix del Pont de La Mar

Finalment, cal senyalar que el pont, que abans superava un ampli i cabalós riu, és ara un dels pocs ponts de la ciutat que encara passa per damunt d'aigua: en este cas, sobrepassa un estany artificial de forma redona i de poca profunditat que oferix uns reflexos impressionants del pont tant de nit com de dia. Al voltant d'est estany i el pont, hi ha un chicotet palmerar.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Ponts de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Pont d'Ademús · Pont de l'Àngel Custodi · Pont d'Aragó · Pont de les Arts · Pont de L'Assut de l'Or · Pont de Campanar · Pont de l'Exposició · Pont de les Flors · Pont de Fusta · Pont de La Mar · Pont de la Trinitat · Pont de Montolivet · Pont de Nazaret · Pont de Sant Josep · Pont de Serrans · Pont del Nou d'Octubre · Pont del Real · Pont del Regne ·


Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans