Banys de l'Almirant

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Porta d'accés
Banys de l'Almirant

Els Banys de l'Almirant, és un edifici que se situa junt al Palau de l'Almirant, en el centre urbà de Valéncia, en la província de Valéncia.

Estan catalogats com a monument històric-artístic des de l'any 1944 i en l'any 1959 varen tancar les seues portes com a banys públics.

Història[editar | editar còdic]

Són banys cristians construïts en l'any 1313 per Pere de Vilarasa, cavaller i juriste durant el regnat de Jaume II. Se semblen als banys de vapor o hammâm característics de l'arquitectura islàmica. Foren construïts en el sigle XIV i foren utilisats de manera publica fins al sigle XX.

Durant el sigle XIX realisà una restauració, adquirint aspecte nou-àrap i en 1963 es restauraren de nou per a tornar-li el seu aspecte original.

En l'any 1985 varen ser adquirits per la Generalitat Valenciana i una volta rehabilitats varen obrir les seues portes com a museu en l'any 2005.

Descripció[editar | editar còdic]

L'entrada actual, que no és l'original, està constituïda per un arc de ferradura que dona pas al vestíbul de planta rectangular, que fon realisat en la reforma del sigle XIX.

A continuació del vestíbul es passa a un atre vestíbul molt més gran, de planta rectangular, cobert en bigues de fusta i que tenia la funció primitiva de servir com a zona de descans i per a vestir-se i despullar-se i és la sala més gran de tot el conjunt. En el mur sur d'esta sala s'obrin dos portes que conduïxen a la sala freda i a la sala calenta. En el costat oest d'esta sala s'obri una porta que conduïx a una sala trapezoidal coberta per una volta de canó i per trespol pla.

  • La sala freda és la primera sala de la part humida i és rectangular coberta en volta de canó i en deu claraboyes estrelades en vidre per a permetre el pas de la llum sense afectar a la temperatura com en les atres sales. Ací encara es conserva el paviment original del bayns.
  • La sala templada és la dependència de majors dimensions de la zona de bany. De planta rectangular està dividida en tres trams per mig de tres arcs que baixen en dos columnes. L'espai central està cobert per una revolta octogonal sobre trompes i en la cúpula s'obren lluernes estrelades. Els espais laterals són rectangulars i estan coberts en volta de canó perforades en lluernes estrelades.
  • La sala calenta, que és la més interior del bayns, a l'igual que la sala freda, és de planta rectangular coberta en volta de canó i en sis obertures estrelades. En esta sala la temperatura era més elevada i en molt de vapor, per mig d'aire calent per baix de la galeria que calfava el pis i en ell es vertien poals d'aigua per a produir el vapor.

Te també una chicoteta zona de letrines en un banc de fusta en una obertura circular i per la que per baix circulava contínuament l'aigua, aixina com una zona de magazen per als ensers dels usuaris i la zona de la llenyerala i la caldera per a calfar l'aigua.

No eren els únics banys en tota la Comunitat Valenciana, com eixemple podem mencionar atres situats en la població de Torres Torres.

Referències[editar | editar còdic]

  • Amparo Suay Cuenca: Los Baños del Almirante[Enllaç no actiu], Universitat de Valéncia
  • Concha Camps y Josep Torró: "El Palacio y los Baños del Almirante". Ed. Consejería de Economía, Hacienda y Ocupación. Año 2001

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Museus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Archiu del Regne de Valéncia · Archiu Municipal de Valéncia · Banys de l'Almirant · Casa de les Roques · Casa de Sant Vicent Ferrer · Casa museu Benlliure · Casa museu Blasco Ibáñez · Casa museu Concha Piquer · Casa Museu Semana Santa Marinera · Centre Cultural La Beneficència · Centre d'Art Contemporàneu · Centre d'Art Hortensia Herrero · Ciutat de les Arts i de les Ciències · Colege de l'Art Major de la Seda · Galeria del Tossal · Institut Valencià d'Art Modern · Jardí Botànic de Valéncia · L'Àgora · L'Almodí · L'Almoina · Museu d'Història de la Medicina · Museu d'Història de Valéncia · Museu Històric Municipal de Valéncia · Museu d'Informatica · Museu de Belles Arts de Valéncia · Museu de Ciències Naturals · Museu de l'arròs · Museu de la Policia Local de Valéncia · Museu de les Ciències Príncip Felipe · Museu de Prehistòria de Valéncia · Museu del Carme · Museu del Gremi d'Artistes Fallers · Museu del Patriarca · Museu dels Soldadets de Plom · Museu Faller · Museu Iluziona · Museu Militar de Valéncia · Museu Municipal del Trenet · Museu Taurí de Valéncia · Museu Valencià d'Etnologia · MuVIM · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau del Marqués de Campo · Palau Marqués de Dosaigües · Reals Drassanes del Grau de Valéncia ·
Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans