Colege de l'Art Major de la Seda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Colege de l'Art Major de la Seda (Valéncia)

El Colege de l'Art Major de la Seda, situat en el carrer de l'hospital nº 7 de Valéncia, és un dels edificis més destacats de l'arquitectura i la cultura valenciana, situat en una zona molt especial del casc històric del centre de la ciutat de Valéncia, el barri de Velluters.

L'edificació data del sigle XV, és de base gòtica i conté una importantíssima riquea patrimonial en el seu interior en forma de frescs, murals i mosaics, especialment en este últim cas, el sol de la Fama.

L' edifici consta de una frontera en portes barroques de pedra treballada, decorada en la part superior por el capell cardenalici de Sant Jerónim -patró del colege- en relleve.

En la seua rehabilitació, impulsada per la Fundació Hortensia Herrera, s'ha recuperat un tros de l'història material e immaterial de la ciutat, ya que el gremi dels seders va ser referent en tot lo món i un dels motors de l'economia valenciana. L'archiu del Colege de l'Art Major de la Seda és el més important d'Europa i conserva un gran número d'eixemplars des del seu inici fins a l'actualitat en forma de pergamins, llibres i caixes d'archiu.

Este edifici va començar a rehabilitar-se el 10 de novembre de 2014, i el 18 de juny de 2016 va obrir de nou les seues portes.

En l'any 1686 l'antic Gremi de Velluters ya fundat en Valéncia, en l'any 1474 (sent el primer gremi de velluters fundat en Espanya), es convertí per un privilegi del rei Carlos II, en el Colege del Art Major de la Seda, la corporació més important que unix als chicotets empresaris del sector.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Museus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Archiu del Regne de Valéncia · Archiu Municipal de Valéncia · Banys de l'Almirant · Casa de les Roques · Casa de Sant Vicent Ferrer · Casa museu Benlliure · Casa museu Blasco Ibáñez · Casa museu Concha Piquer · Casa Museu Semana Santa Marinera · Centre Cultural La Beneficència · Centre d'Art Contemporàneu · Ciutat de les Arts i de les Ciències · Colege de l'Art Major de la Seda · Galeria del Tossal · Institut Valencià d'Art Modern · Jardí Botànic de Valéncia · L'Almodí · L'Almoina · Museu d'Història de la Medicina · Museu d'Història de Valéncia · Museu d'Informatica · Museu de Belles Arts de Valéncia · Museu de Ciències Naturals · Museu de l'arròs · Museu de la Policia Local de Valéncia · Museu de les Ciències Príncip Felipe · Museu de Prehistòria de Valéncia · Museu del Carme · Museu del Gremi d'Artistes Fallers · Museu del Patriarca · Museu dels Soldadets de Plom · Museu Faller · Museu Militar de Valéncia · Museu Municipal del Trenet · Museu Taurí de Valéncia · Museu Valencià d'Etnologia · MuVIM · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau del Marqués de Campo · Palau Marqués de Dosaigües ·