Real Monasteri de la Santissima Trinitat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Monasteri de la Trinitat»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Monasteri de la Trinitat

El Real Monasteri de la Santíssima Trinitat situat en el carrer Trinitat de la ciutat de Valéncia (Espanya) és un edifici que fon fundat en l'any 1242 com a cenobi i hospital.

Se tracta d'una fundació migeval de gran importància i que va tindre molta repercussió en la vida cultural valenciana dels sigles següents, i és un magnífic eixemple de la perfecció alcançada pels arquitectes, pedrapiquers i obrers de vila valencians a lo llarc del sigle XV. El nomenat Sigle d'Or Valencià.

En l'any 1444 fon construït damunt del vell convent trinitari i el seu adjunt hospital de Sant Guillem de l'any 1256, fon ocupat per les religioses clarises per voluntat de la reina Na Maria (Maria de Castella), esposa d'Alfons el Magnànim, que volia dispondre d'un lloc de retir junt a la ciutat, i a tal efecte el va caramullar de donacions i privilegis. La primera abadesa fon sor Isabel de Villena, l'autora de la coneguda obra Vita Christi. També va estar lligat al convent el famós escritor Jaume Roig, que fon mege de la comunitat.

El Sigle d'Or valencià està estretament relacionat en est edifici, que s'alça a la vora del riu.

Actualment, el convent està encara habitat per monges de clausura, siscents anys despuix. Les mongetes clarises seguixen complint clausura, silencioses, conservant els secrets que guarden els seus corredors, estàncies, claustres, celes i archius i en el que s'especula podríem trobar-se les despulles de Lluís de Santàngel

Se pot admirar la frontera de l'iglésia, construïda en selleria i tapiador d'estil gòtic flamíger. En quan a visites, a soles és possible visitar l'iglésia en horari de celebracions religioses.

La porta principal és del sigle XV i està emparentada en les de la Llonja. D'ella, podem destacar el fermós tondre renaixentiste de ceràmica, fet en Itàlia, conservant-se l'original custodiat en el Museu Nacional de Ceràmica.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans