Plaça de l'Almoina

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça de l'Almoina

La Plaça de l'Almoina és una plaça situada en el barri de la Seu en la ciutat de Valéncia. Es troba en el cor del districte de Ciutat Vella, i està considerada la més antiga de la capital.

Rep el nom d'Almoina per l'edifici homònim del sigle XIV, hui en dia desaparegut i convertit en el Centre Arqueològic de l'Almoina, i que era la sèu d'una institució benèfica, fundadad pel Bisbe Ramon Despont i que s'ocupava del manteniment dels pobres. La plaça ostenta el Palau Arquebisbal, la Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats i la catedral.

Fon plaça major de la ciutat romana, a on se situava el fòrum. Allí es construí la primera basílica visigòtica, convertida posteriorment en mesquita i més tart renovat com a temple cristià.

Despuix de la Reconquista rebé el nom de plaça de la Fruita i plaça de la Llenya, pels mercats que allí es juntaven.

Actualment és una plaça recent restaurada i baix d'ella es troba un important jaciment arqueològic que pot visitar-se en el denominat museu de l'Almoina.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

CommonsMonuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans