Carrer de la Pau

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Carrer de la Pau

El carrer de la Pau és una via urbana del centre de la ciutat de Valéncia, situada entre la plaça d'Alfons el Magnànim i la plaça de la Reina. També fita en el carrer del Poeta Querol i en el carrer de San Vicent Màrtir.

Història[editar | editar còdic]

De traçat rectilineu, trenca en els carrers migevals que el rodejen. Dissenyat en l'any 1869 pels arquitectes Sorní i Mercade, té una amplària de setze metros. Fon una de les reformes urbanes més significants de la Valéncia del sigle XIX, i necessità l'enderrocament de moltes cases i convents, com els de Santa Tecla i San Cristòfol, i tardà uns trenta anys en acabar-se. Les cases, d'estil eclèctic, foren habitades per la burguesia fins a la darreria del sigle XX, quan la majoria han passat a convertir-se en oficines.

Elements importants[editar | editar còdic]

El carrer de la Pau és un dels carrers més prestigiosos de la ciutat; agrupa una gran cantitat de cases i palaus modernistes de gran interès arquitectònic. Marca el llímit sur del barri de la Xerea i l'antic call (Juderia) de Valéncia, centrat en el carrer adjacent de Lluís Vives. El 9 d'octubre, dia de la Comunitat Valenciana, transcorre la processó de la Senyera coronada pel carrer de la Pau, i a través d'est accedeix a la plaça d'Alfons el Magnànim, a on termina.

Entre les cases a destacar, hi ha la Casa Sancho, dissenyada per Joaquín María Arnau Miramón.

Característic del carrer és la vista que proporciona del campanar de l'Iglésia de Santa Caterina, situat al fons del carrer.

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Las Calles de Valencia y pedanías. El significado de sus nombres. Rafael Gil Salinas i Carmen Palacios Albandea. Ajuntament de Valéncia, 2003.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons