Passeig de la Ciutadella

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Passeig de de la Ciutadella de Valéncia

El passeig de la Ciutadella és una via urbana del centre de la ciutat de Valéncia, situada en el marge dret de l'antic llit del riu Túria (actual Jardí del Túria) entre el pont del Real i el pont de les Flors. S'inicia just al final del carrer del Pintor López i finalisa en la plaça d'Amèrica. Se nomena passeig de la Ciutadella perque en el seu encreuament en el carrer del Justícia (a on s'inicia el pont de l'Exposició) estava situada la ciutadella de Valéncia, una fortificació militar en la missió de protegir la ciutat de possibles invasions, construïda en l'any 1574.

Entre el pont del Real i el pont de l'Exposició (situat a la mitat del recorregut), es troba el barri de La Xerea de la Ciutat Vella, mentres que des del pont de l'Exposició fins al pont de les Flors el passeig es troba en el barri del Pla del Remei i en el barri de L'Eixample, de la ciutat.

En l'inici del passeig es troba la part posterior de l'antic Convent de Sant Doménec, que té la seua entrada en la plaça de Tetuan i va ser començat a construir-se en l'any 1239 i acabat en el sigle XVIII. Des de l'any 1840 acull la Capitania General de l'exèrcit espanyol. Atres elements importants són el mateix Jardí del Túria i els seus ponts: el pont del Real, el pont de l'Exposició i el pont de les Flors. Una part de la seu del Govern Militar de l'exèrcit espanyol, en el carrer del Justícia, dona al passeig.

L'estació de Metrovalencia d'Alameda en les llínies 3 i 5 està situada baix el pont de l'Exposició, les dos dissenyats per l'arquitecte valencià Santiago Calatrava en les últimes dècades del sigle XX. Diverses llínies de l'EMT de Valéncia passen per les proximitats o creuen el passeig, pero cap té una parada en el passeig. Les més pròximes tenen parades en el passeig de l'Albereda, en la plaça de la Porta de la Mar i en la plaça d'Amèrica.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons