Parc de l'Hospital

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Parc de l'Hospital

El parc de l'Hospital és un jardí municipal de Valéncia, dins del qual se situa la Casa de la Cultura, o Biblioteca Pública, i el Museu Valencià de la Ilustració i de la Modernitat. El parc té forma de triàngul, llimitat al sur i oest pel carrer de Guillem de Castro, a l'est pel carrer de Quevedo, i al nort pel carrer de l'Hospital. Es troba en el llímit sur-oest del barri de Sant Francesc, en el districte de la Ciutat Vella.

El parc naix dels terrenys de l'antic hospital provincial i este, d'un antic hospital religiós nomenat l'Hospital dels Pobres Inocents, que ha deixat diversos elements històrics dins del parc: portals gòtics, columnes neoclàssics, i l'ermita de Santa Llúcia.

El parc té dos zones ben definides: una part de terra empedrada o de lloses, al voltant del MUVIM, i una atra de jardí. Este cobrix uns terrenys reduïts situats a l'oest de l'edifici que és ara la biblioteca. Molta part del parc està coberta de grava i té molts arbres - alguns monumentals - i en especial, moltes palmeres. A un cantó del parc hi ha una estàtua en forma d'una de les troballes més significants de la cultura ibera en la Comunitat Valenciana, el nomenat Guerrer de Moixent; l'escultura va ser donada per l'ajuntament de Moixent.

Un aspecte interessant del parc són els dos portals monumentals que donen accés des del carrer de l'Hospital. El primer inclou una teulada de fusta i teules i una marededéu damunt d'un arc gòtic; el segon és més senzill i hi porta inscrit les paraules "Hospital Provincial". En canvi, els accessos des dels restants dos carrers són inexistents, especialment en el carrer de Quevedo a on no hi ha cap porta ni marca entre la transició entre vorera i parc; en el llímit en Guilem de Castro, el parc se situa a poc més de mig metro sobre el nivell del carrer.

Este parc, actualment és el més gran del districte de Ciutat Vella.


Parcs i Jardins de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Alamedetes de Serrans · Albereda · Bioparc · El Parterre · Jardins de la Glorieta · Jardins de Monforte · Jardí Botànic de Valéncia · Jardí d'Albalat dels Tarongers · Jardí d'Ayora · Jardí de l'avinguda de Blasco Ibáñez · Jardí de la Ciutat de les Arts i les Ciències · Jardí de les Hespèrides · Jardí de Polifilo · Jardí de Veges-tu · Jardí del Camí de Moncada · Jardí del Palau de Forcalló · Jardí del Parc de Benicalap · Parc Municipal de Beniferri · Jardí del Parc de Capçalera · Jardí del Parc de l'Oest · Jardí del Parc Gulliver · Parc Central · Jardí del Parc de l'Hospital · Jardí del Túria · L'Umbracul · Parc de Marchalenes · Parc Municipal d'Orriols · Parc de la Rambleta · Parc Municipal de Tendetes · Vivers