Nort

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Punts cardinals

Nort, tramontana o, dialectalment, tramuntana és u dels quatre punts cardinals, situat diametralment opost al sur. El nort o la direcció nort s'usa per a la navegació i l'especificació de les coordenades.


Etimologia[editar | editar còdic]

El terme nort prové del vocable norð, de l'anglés antic, i este deriva del protoindoeuropeu ner, que significa "esquerra", puix que el nort està a l'esquerra quan u enfronta el Sol pel matí. (orto heliaco).


Nort geogràfic i magnètic[editar | editar còdic]

Hi ha dos classes de nort: el primer és el magnètic (l'eix de simetria del cilindre de camp magnétic), el segon és el geogràfic (l'eix de rotació de la Terra). Abdós no coindidixen en el mateix lloc. L'última medició en abril de 2007 mostra que el Pol Nort magnètic té la latitut 83.95 ° N i llongitut 121.02 ° W (83 ° 57'00" N, 121 ° 01'12 "W) 1. Se troba a 673 quilómetros del pol nort geográfic i es desplaça a una velocitat mija de 15 km/any (un promig de vora 41 m/dia o 1,7 m/h). En l'estiu de 2010, se considerà que hi havien més de 550 quilómetros de distància des del Pol nort geogràfic.

Vore també[editar | editar còdic]