Parc Central

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Parc Central de Valéncia

El Parc Central, és una zona ubicada entre els barris de Russafa i Malilla en més de 100.000 metros quadrats de terreny.

La primera fase del jardí conta en 110.000 metros quadrats i, quan es complete la totalitat del proyecte, la superfície verda comprendrà 230.000 metros quadrats.

El proyecte, que partix del soterrament de les vies del tren, va ser dissenyat per la paisagista nortamericana Kathryn Gustafson. Forma una gran estructura de passeigs i senders d'aigua, que conecten entre sí diferents espais. Estos passeigs estan flanquejats per una ret de canals que recorren el parc i desemboquen en diferents làmines d'aigua. Algunes d'elles d'especial rellevància, com a l'estany de la Panderola o l'estany de la Garrat.

Cada zona del parc té la seua pròpia tipologia botànica i combina praderies en zones arbustives i passeigs arborats.

Ademés, manté els antics edificis ferroviaris protegits, que aporten al parc l'encant de les antigues estacions de ferrocarril. El poema d'Ausias March 'Aigua plena de seny' va inspirar el disseny del parc, a on la llum, l'aigua i el vert, en un miller d'arbres, 85.000 arbusts i 13.000 jardineres són protagonistes.

És un dels espais més complets de la ciutat: zones infantils en rocódromo, tobogans o jocs d'aigua; zona per a gossos (delimitat per tanca metàlica, jocs per a gossos, pipican o papereres, entre atres servicis); i zones per al descans o per a passejar i equipaments culturals i socials.

Els edificis històrics atribuïts al gran arquitecte Demetrio Ribes, autor del disseny de l'estació del Nort, que han format part de l'infraestructura ferroviària de la ciutat i molts d'ells protegits pel seu alt valor arquitectònic i patrimonial, han segut restaurats per a diferents usos culturals i deportius.

El parc conta en 8 entrades, sent l'entrada principal la situada en el carrer Filipines, en la Plaça de les Arts.

Zones del Parc[editar | editar còdic]

Parc Central

Les principals zones en la que s'estructura el parc són:

  • La plaça de Demetrio Ribes: a on se situen la majoria dels edificis històrics i es convertix en un centre neuràlgic d'activitats culturals i recreatives.
  • El jardí de l'horta: que aüna la tradició de l'horta valenciana en la bellea d'un jardí ornamental.
  • El jardí de l'infància: zona destinada al joc i recree dels chiquets i chiquetes en rocódromo, un futur arener, praderies i diversos jocs infantils.
  • El jardí romàntic: format per multitut de conjunts florals de gran interés ornamental.

Equipaments[editar | editar còdic]

Sender d'aigua en el Parc Central

Els diferents edificis rehabilitats doten al parc d'una universitat popular, un polideportiu cobert, un centre de joventut i una futura biblioteca municipal.

  • Pèrgola: en el llímit nort del Parc comença un eix principal nort-sur cobert per una pèrgola que es cobrirà de diferents espècies d'enredaderes de flor. Este eix és la principal llínea de moviment peatonal del parc, conectant entre sí els espais principals.
Parc Central
  • Fonts i canals d'aigua: casi sis mil metros quadrats de làmines d'aigua, incloent l'espectacular Panderola en les seues cent trentacinc sortidors dotats de focs led que permeten realisar innumerables jocs d'aigua i color.
  • Murs verts: mil trescentes jardineres que els cobrixen. Els murs verts són les estructures de formigó que delimiten i donen forma al Jardí de l'Infància i al Jardí de l'Horta. S'han plantat unes tretze mil plantes de doscentes espècies diferents per a dotar als murs d'un mant vert.
Zona de Jocs del Parc Central
  • Zona de jocs (espai de prop de 7.800 m2): ademés dels espais d'espargiment, per a córrer o per a les activitats que puguen organisar-se, el Parc conta en diferents jocs infantils en el cridat Jardí de l'Infància: carrusels, engrunsadores, balancines i també una plataforma deslisant (tobogan jagant), i taules de ping pong. Un dels jocs més cridaners pel seu colorit és el cridat arbre de la ciència a on els chiquets poden trepar per escales i ficar-se dins d'unes grans boles.

Esta zona dispon ademés de jocs i elements per a que siga inclusiva i facilite l'accés als chiquets i chiquetes en diversitat funcional. També conta en l'adequat paviment de caucho reciclat, atenent a les normes de seguritat europees per a protegir d'impactes, facilitar el trànsit de persones en movilitat reduïda i, al mateix temps, la neteja i manteniment.

  • Rocodromo: Ademés de jocs infantils, el parc conta també per als més majors en un rocódromo. Encara que té uns 4,5 metros d'altura, solament serà escalable fins als 3,5 metros d'altura per als més experimentats i un nivell més baix per a iniciació.

En la part sur del parc se situa una gran zona d'esparciment canino en diferents jocs d'agilitat per a les mascotes.

Vegetació[editar | editar còdic]

Agrupació de Palmeres del Parc Central

El parc conta en una àmplia representació de la flora mediterrànea més utilisada en jardineria i en moltes atres espècies arbòrees i arbustives que destaquen pel seu alt valor ornamental.

Aixina, més d'un miller d'arbres i casi cent mil plantes arbustives i de flor visten el jardí d'innumerables formes i colors.

Parc Central

Destaquen dins de la vegetació arbustiva les bardices baixes de boj, les agrupacions diferents varietats de veróniques, les variades agrupacions de rosers, els lliris, agapantos i crinum, el teucrium i les aromàtiques, els baladres, jaras, durillos, …

Pel que fa a la vegetació arbòrea, es pot destacar les alliniacions de bananes, melias, sóforas del Japó i jacarandes i els passejos flanquejats per palmeres de Califòrnia i les agrupacions de datileres, els pins i moltes atres espècies d'alt valor ornamental.

Parcs i Jardins de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Alamedetes de Serrans · Albereda · Bioparc · El Parterre · Jardins de la Glorieta · Jardins de Monforte · Jardí Botànic de Valéncia · Jardí d'Albalat dels Tarongers · Jardí d'Ayora · Jardí de l'avinguda de Blasco Ibáñez · Jardí de la Ciutat de les Arts i les Ciències · Jardí de les Hespèrides · Jardí de Polifilo · Jardí de Veges-tu · Jardí del Camí de Moncada · Jardí del Palau de Forcalló · Jardí del Parc de Benicalap · Parc Municipal de Beniferri · Jardí del Parc de Capçalera · Jardí del Parc de l'Oest · Jardí del Parc Gulliver · Parc Central · Jardí del Parc de l'Hospital · Jardí del Túria · L'Umbracul · Parc de Marchalenes · Parc Municipal d'Orriols · Parc de la Rambleta · Parc Municipal de Tendetes · Vivers