Dumenge

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
La Resurrecció de El Greco (1586-1599).

El dumenge, dialectalment nomenat en alguns llocs domenge, és el dia de la semana entre el dissabte i el dilluns. És el sèptim dia de la semana oficial en els països de tradició hispana o el primer dia de la semana llitúrgica en la tradició cristiana, i també ho és en atres tradicions culturals.

El dumenge és considerat un dia feriat o festiu en la majoria dels països del món i és part del fi de semana. Només els països influenciats per la cultura islàmica o judeua tenen el divendres o el dissabte com el dia feriat semanal.

El calendari gregorià es repetix cada 400 anys, i cap sigle comença en dumenge. L'any nou judeu mai cau en dia dumenge. Qualsevol més que escomence en dumenge tindrà un divendres 13.

Tradició de la paraula dumenge[editar | editar còdic]

Dumenge és hui la forma general en valencià i té una tradició escrita llarga ben antiga: “Item, que nengun tintorer pugua parar ni hobrar tinta alguna dumenge ni festa colents, sots pena de sinch sous”. Anònim. El Llibre del mustassaf d’Albalat de la Ribera. 1472. “... en la Seu de Valencia, hun dumenge se digueren ·XXV· misses en lo altar de les animes.” Pere Piquer. La Germania. 1519. “Predicà lo dumenge, a 22 de dit, lo doctor Lorenç Arguides, beneficiat en la Seu...” Pere Martí. Libre de antiquitats. 1525.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Dies de la semana
Dilluns · Dimarts · Dimecres · Dijous · Divendres · Dissabte · Dumenge