Jardí Botànic de Valéncia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Jardí Botànic»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Jardí Botànic de Valéncia

El Jardí Botànic està situat en el carrer Quart, 80 de Valéncia i és propietat de l'Universitat de Valéncia, el Botànic representa la major exposició municipal d'investigació botànica.

Descripció[editar | editar còdic]

Plantes aquàtiques en el Jardí Botànic de Valéncia

La seua ubicació actual se va iniciar en l'any 1802 sobre els terrenys de l'Hort de Tramoyeres, se va crear influenciat per l'ilustració en el coneiximent com a objectiu principal.

En un principi, el jardí es va compondre en espècies del món vegetal de l'Amèrica colonial, una qüestió que va canviar forçosament en les imposicions de la Càtedra d'Agricultura. Se va propiciar aixina el seu acostament als cultius tradicionals de l'Horta valenciana, tant en cultius com en composició. Per desgràcia, una descuidada intervenció que va substituir el rec a inundació pel goteig i aspersió va provocar la mort d'alguns dels eixemplars més excepcionals.

Hui en dia es conserven coleccions extraordinàries de palmerals, crasses, arbòreus americans i recents integració de flora valenciana i mediterrànea i és un museu viu situat en el caixco històric de la ciutat, un espai universitari obert al públic que té com a missió popularisar el món vegetal fomentant el seu estudi, ensenyança, divulgació i conservació, aixina com també el seu us sostenible.

Entre els objectius del jardí es troben mantindre les coleccions científiques de plantes vives, conservant un llegat històric de dos cents anys de cultiu continuat, que inclou també els arbres monumentals i el patrimoni arquitectònic.

Baix el seu mantell de vegetació es poden recórrer els diferents continents, imaginant llocs exòtics i lluntans o coneixent més de prop les plantes que conformen el nostre païsage mediterràneu, com una mostra de la gran biodiversitat que alberga el planeta. Un món vegetal de gran riquea que cada volta es coneix millor gràcies a botànics com els del Jardí, que participen en diferents proyectes de busca entorn de la conservació de les espècies rares, endèmiques o amenaçades de la flora mediterrànea, la conservació dels hàbitats naturals i el coneiximent de la diversitat vegetal.

En el jardí es cultiven més de 4500 espècies, en alguns arbres de casi 200 anys i en el centre del jardí es localisen diversos edificis històrics del sigle XIX dedicats a hivernàcul de plantes tropicals

Història[editar | editar còdic]

Entrada principal al Jardí Botànic de Valéncia


El Jardí Botànic de l'Universitat de Valéncia es va fundar en l'any 1567, tenint diversos llocs com a emplaçament.

El Jardi Botànic, té la responsabilitat de mantindre la tradició dels jardins botànics en Valéncia, que es remonta al sigle XVI, quan l'Universitat va crear un hort de simples per a l'ensenyament de la medicina i aixina va ser a lo llarc de 200 anys, vinculat als estudis de Medicina.

Frontera del Jardi Botànic en el carrer Quart de Valéncia

Fins al sigle XIX va ocupar diversos emplaçaments en la ciutat de Valéncia. Va ser en l'any 1802 quan l'Universitat el va situar definitivament en l'Hort de Tramoyeres, fòra dels murs de la ciutat, en els entorns del convent de Sant Sebastià, prop de les Torres de Quart.

A lo llarc del sigle XIX se varen impartir classes de botànica i es varen realisar experiències d'aclimatació de plantes d'interés agrícola. Durant el sigle XX, el Botànic va sofrir un llarc periodo d'abandó fins que, en l'any 1987, l'Universitat de Valéncia va iniciar un procés de restauració integral que va concloure en l'any 2000.

Actualment el Jardí dedica la seua investigació al coneiximent de la diversitat vegetal, la conservació de les espècies rares, endèmiques o amenaçades de la flora mediterrànea i la conservació dels hàbitats naturals. Ademés, té una incessant activitat educativa i cultural portada a terme pels gabinets de didàctica i de cultura i comunicació en activitats i exposicions dedicades a tots els públics durant tot l'any. En l'edifici d'investigació, inaugurat en l'any 2000, es realisen cursos, exposicions i conferències a lo llarc de l'any.

Actualment se fan també visites guiades tots els últims dumenges de cada més en dos sessions, una a les 11h i una atra a les 12h. i visites per a grups que es poden combinar en un o diversos tallers didàctics per a fer la visita més pràctica i interessant.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Parcs i Jardins de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Alamedetes de Serrans · Albereda · Bioparc · El Parterre · Jardins de la Glorieta · Jardins de Monforte · Jardí Botànic de Valéncia · Jardí d'Albalat dels Tarongers · Jardí d'Ayora · Jardí de l'avinguda de Blasco Ibáñez · Jardí de la Ciutat de les Arts i les Ciències · Jardí de les Hespèrides · Jardí de Polifilo · Jardí de Veges-tu · Jardí del Camí de Moncada · Jardí del Palau de Forcalló · Jardí del Parc de Benicalap · Parc Municipal de Beniferri · Jardí del Parc de Capçalera · Jardí del Parc de l'Oest · Jardí del Parc Gulliver · Parc Central · Jardí del Parc de l'Hospital · Jardí del Túria · L'Umbracul · Parc de Marchalenes · Parc Municipal d'Orriols · Parc de la Rambleta · Parc Municipal de Tendetes · Vivers
Museus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Archiu del Regne de Valéncia · Archiu Municipal de Valéncia · Banys de l'Almirant · Casa de les Roques · Casa de Sant Vicent Ferrer · Casa museu Benlliure · Casa museu Blasco Ibáñez · Casa museu Concha Piquer · Casa Museu Semana Santa Marinera · Centre Cultural La Beneficència · Centre d'Art Contemporàneu · Centre d'Art Hortensia Herrero · Ciutat de les Arts i de les Ciències · Colege de l'Art Major de la Seda · Galeria del Tossal · Institut Valencià d'Art Modern · Jardí Botànic de Valéncia · L'Àgora · L'Almodí · L'Almoina · Museu d'Història de la Medicina · Museu d'Història de Valéncia · Museu Històric Municipal de Valéncia · Museu d'Informatica · Museu de Belles Arts de Valéncia · Museu de Ciències Naturals · Museu de l'arròs · Museu de la Policia Local de Valéncia · Museu de les Ciències Príncip Felipe · Museu de Prehistòria de Valéncia · Museu del Carme · Museu del Gremi d'Artistes Fallers · Museu del Patriarca · Museu dels Soldadets de Plom · Museu Faller · Museu Iluziona · Museu Militar de Valéncia · Museu Municipal del Trenet · Museu Taurí de Valéncia · Museu Valencià d'Etnologia · MuVIM · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau del Marqués de Campo · Palau Marqués de Dosaigües · Reals Drassanes del Grau de Valéncia ·