Carrer Colon

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Carrer de Colon»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Carrer Colon

El carrer Colon és una via urbana del centre de Valéncia. Està situat entre la porta de la Mar i el carrer de Xàtiva. Servix de separació entre els barris del Pla del Remei i els de La Xerea i Sant Francesc.

Història[editar | editar còdic]

El carrer Colon va ser creat com a conseqüència immediata de la demolició de la muralla migeval de Valéncia en l'any 1865, que passava per l'actual vorera dreta del carrer. La demolició de les muralles, en excepció de les torres de Serrans i de Quart, va ser impulsada pel governador civil Ciril Amorós en el pretext de donar faena als obrers desocupats a conseqüència de la crisi de l'indústria tèxtil.

Els restos de la muralla poden observar-se actualment en la parada de metro de Colon, conservats en la plaça dels Pinazo a l'aire lliure. En concret es tracta del portal dels Jueus, una de les dotze portes que va tindre la muralla cristiana de la ciutat de Valéncia. Els restos del portal, pel qual entraven a la ciutat els productes agrícoles, varen aparéixer durant les obres de la llínea 3 del metro i estan catalogats com a Bé d'Interés Cultural (BIC) en categoria de Monument, segons consta en la ficha BIC 01.03.22bis del Catàlec de Béns i Espais Protegits de l'Ajuntament de Valéncia.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Las Calles de Valencia y pedanías. El significado de sus nombres. Rafael Gil Salinas i Carmen Palacios Albandea. Ajuntament de Valéncia, 2003.