El Pla del Real

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Avinguda de Blasco Ibanyez
Pont del Real

El Pla del Real és un districte de la ciutat de Valéncia. Limita al sur en el riu Túria, a l'oest en el districte de la Saïdia, al nort en l'avinguda de Primat Reig i a l'est en el districte d'Algirós en l'avinguda d'Aragó. És un històric districte de Valéncia i en l'actualitat és el districte número 6.

El seu nom prové de l'antic palau del Real, la residència dels reis de Valéncia, que originàriament era una finca islàmica o real. Esta denominació no s'ha de confondre en el mot real, derivat de rei, sinó de l'àrap riyad, o 'jardí'. També es coneix aixina al pont sobre el Túria, que unix el districte en Ciutat Vella, el pont del Real.

Història[editar | editar còdic]

Pla del Real cap a l'any 1808

Els orígens del Real es troben en la seua denominació. En efecte, era un real o palau rural durant la dominació islàmica, i en destacava una ampla zona de jardins i horta. Fins a l'época contemporànea, el Real era una zona sense urbanisació, perifèrica a la ciutat. Destacava com una zona de pas: s'hi trobava el camí de la mar, l'actual passeig de l'Albereda, que comunicava el palau del Real en el Mediterraneu; posteriorment, s'hi instalaren les estacions de ferrocarril de Valéncia-Aragó i Valéncia-Albereda. Este fet va favorir la vinguda dels treballadors ferroviaris a viure-hi. Era, puix, una barreja d'horta, raval i barri treballador.

Pero en la destrucció de la muralla antiga de la ciutat en el sigle XIX i el creixement de la població, es començava a urbanisar zones perifèriques a la ciutat vella.

Fon en l'Exposició Regional de l'any 1909 auan es creà molt de lo que seria l'entramat modern de la ciutat, i a lo llarc del sigle XX s'hi aniria prenent la forma actual en la conversió de l'antic canal d'Aragó, part de la séquia de Mestalla, en avinguda, la creació de l'estadi i de les facultats de la Universitat de Valéncia.

Barris i Demografia[editar | editar còdic]

El districte del Pla del Real tenia 31.369 habitants en l'any 2007, dividits en quatre barris:

Element destacats[editar | editar còdic]

Palau de l'Exposició
Jardins del Real o Vivers

El Pla del Real conta en un dels parcs més grans de la ciutat, els jardins del Real, també coneguts com a vivers municipals. Ací es trobava antigament el zoo de Valéncia, actualment traslladat al Bioparc.

Per lo que fa al jardí del Túria, el Real n'ocupa una part important, del pont del Real fins al pont d'Aragó passant pels de les Flors, l'Exposició i la Mar. Al sur-oest, en el barri d'Exposició, resten importants elements arquitectònics de la mateixa Exposició, com el palau de l'Exposició. També destaca el patrimoni industrial, com la Tabacalera, nova seu de l'ajuntament, o la factoria de la Llanera, hui en dia un hotel. Ací es troba també el jardí de Montfort, un jardí monumental de gran valor i la seu de l'Archiu del Regne de Valéncia. A l'est, en el barri de Mestalla, se situa l'antic camp de futbol del mateix nom.

Respecte del transport, l'avinguda de Blasco Ibáñez, l'avinguda de Primat Reig i l'albereda de Valéncia, hi conformen els grans eixos de transport viari. El metro de Valéncia té parades a l'avinguda d'Aragó i l'Albereda.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons