Carpesa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Iglésia dels Sants Abdon i Senent
Ermita de sant Roc, en Carpesa.

Carpesa és una pedania de la Ciutat de Valéncia, situada al nort de la ciutat, en plena comarca de L'Horta Nort.

Geografia[editar | editar còdic]

Carpesa llimita al nort en Alfara del Patriarca, a l'est en Vinalesa i Bonrepòs i Mirambell, a l'oest en Benifaraig i Borbotó i al sur en Poble Nou i Tavernes Blanques. El seu accident geogràfic principal és el Barranc del Carraixet.

Història[editar | editar còdic]

Durant l'época musulmana Carpesa era una alqueria. Jaume I la vengué al marqués de Villena, qui la otorgà a l'Orde del Temple. Ells feren en Carpesa un convent. En la desaparició dels senyorius es feu municipi independent. De la parròquia de Carpesa se separaren la vicaria de Borbotó, Mirambell i Bonrepós el qual tenia Cases de Bàrcena. Fon un municipi independent fins a l'any 1900, any en el qual fon declarada com pedania de la ciutat de Valéncia. Finalment en la primera mitat del sigle XX se separà de Poble Nou.

Tradicions[editar | editar còdic]

A pesar dels seus pocs habitants, Carpesa se caracterisa per mantindre vives diferents tradicions culturals a lo llarc de la seua història. Eixemple d'açò son les celebracions de festes populars com les Falles de Valéncia, Festes Patronals i l'existència d'associacions culturals, com l'Associació Cultural Taurina El Carpesà, l'Universitat Popular de Valéncia, la Llar dels Jubilats, la Banda de música de Tambors i Cornetes i el seu Club de Hockey.

Patrimoni[editar | editar còdic]

Iglésia del sants Abdon i Senent: es construí en el sigle XIII quan Carpesa encara pertanyia a Montesa. Te una fachada de pedra i un alt campanar. L'interior és barroc i altament ornamentat. Primer estigué dedicada a Sant Pere pero en 1949 es canvià als Sants de la Pedra.

Ermita de Sant Roc: es troba a les afores del poble, al final del carrer del seu nom. Es construí en el sigle XIX pels veïns. Antigament albergava el cementeri.

Economia[editar | editar còdic]

La gran majoria del seu terme és una gran horta valenciana, la seua indústria es basa en una centenària i important caldera i una fàbrica de figuretes. El poble conta en varis bars, una drogueria, dos forns, una tenda de mobles i un chicotet supermercat.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons