Marchalenes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació del Barri de Marchalenes en Valéncia
Carrer del Doctor Olóriz des del Pont de Sant Josep
Antiga fàbrica de "Bombas gens", actualment museu

Marchalenes és un barri de la ciutat de Valéncia (Comunitat Valenciana), pertanyent al districte de La Saïdia. Està situat en el centre de la ciutat i limita al nory en Benicalap, a l'est en Tormos i Morvedre, al sur en El Carme i a l'oest en El Calvari i Les Tendetes. La seua població en l'any 2009 era d'11.444 habitants.

Història[editar | editar còdic]

El territori de l'actual barri apareix en el Llibre del Repartiment en el nom de Marchuliena, que és en gran seguritat el nom que li donaven els andalusins. El topònim deriva de les marjals que es formaven per causa de les periòdiques inundacions del riu Túria fins a la construcció dels murs de defensa del riu. Jaume I va donar estes terres a diversos escuders de Ferran Pérez de Pina. Varen tindre ací propietats els comtes de Ròtova i els marquesos de Malferit.

Aquí va estar instalat, en el que encara és conegut com a Pla de la Saïdia, el convent de Gratia Dei, també conegut com de la Saïdia. Este convent es va derrocar en l'any 1960 i fon traslladat a Benaguasil. També va haver ací un convent de monjos cartoixans en el sigle XV (la cartoixa de l'Annunciata) i un atre d'agustines, en el nom de la Mare de Deu de l'Esperança, fundat en l'any 1509 i desaparegut a principis del sigle XIX.

Recentment, este barri, ha experimentat una gran transformació urbanística i s'ha creat el parc de Marchalenes que, en una extensió de 80.000 m², se situa entre els carrers de Sant Pancraç, Luis Crumiere, Reus-Ruaya i l'Estrella.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons