Barri de Campanar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Campanar (Barri)»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista del barri de Campanar

Campanar és un barri del districte homònim, en la ciutat de Valéncia, que va ser un poble independent fins a l'any 1897, moment en que, junt en Poble Nou del Mar i Vilanova del Grau, va ser anexionat a la ciutat de Valéncia.

Ubicació[editar | editar còdic]

El districte de Campanar limita pel nort en les pedanies de Benimàmet i Beniferri i el districte de Benicalap, a l'est en el districte de la Saïdia, a l'oest en els municipis de Paterna, Quart de Poblet i Mislata, i al sur en els districtes de l'Olivereta i Extramurs.

Centres administratius[editar | editar còdic]

En el barri es troba la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana a la que s'accedeix des de l'avinguda de Campanar. En este barri es troba la antiga Ciutat Sanitària de la Fe, l'Hospital Arnau de Vilanova, l'Hospital del Nou d'Octubre, l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO) i l'Institut Valencià d'Infertilitat (IVI). En l'avinguda de Gregorio Gea es troba la Subdelegació del Govern en la Comunitat Valenciana.

Llocs d'interés del barri[editar | editar còdic]

Palau de Congressos

El barri té diferents llocs d'interés. D'una banda, al final de l'avinguda de les Corts Valencianes, ya en el barri de Beniferri pero tocant en Campanar, es pot trobar el Palau de Congressos de Valéncia, obra de Norman Foster. També hi trobem l'escultura La dama ibèrica de Manuel Valdés. Al costat mateix del lloc a on està se situa el Nou Mestalla, futur estadi del Valéncia CF, este ya dins del barri de Benicalap. El centre històric de Campanar és prou interessant ya que conserva l'estructura d'un poble típic de l'Horta de Valéncia. En el centre del mateix s'hi troba l'iglésia de la Nostra Senyora de la Misericòrdia a on es venera la figura de la Mare de Déu de Campanar.

És un barri desenrollat a partir d'un centre comercial molt important puix fon dels primers de Valéncia, Nuevo Centro. Ademés El Corte Inglés posseeix un atre centre comercial en el barri, el Centre Comercial d'Ademús.

El Parc de Capçalera també es troba en este barri, sent un dels parcs més importants de Valéncia i al mateix temps una prolongació del Jardí del Túria.

Transports[editar | editar còdic]

Al barri es pot arribar en metro a través de la llínea 1 que discorre baix l'eix que formen l'avinguda Pius XII i Corts Valencianes i baixant a Túria per anar a la zona més propera al riu, a Campanar-La Fe per anar al barri vell, al complex sanitari o al Centre Comercial Ademús i a Beniferri que servix la zona de Corts Valencianes.

Pel barri de Campanar passen moltes llínees d'autobusos urbans com ara les procedents de Benimàmet i el Campus de Burjassot en direcció al centre, la llínea 61 que va de l'Hospital Arnau de Vilanova a la plaça de l'Ajuntament o les línies 64 i 73 en destins diferents. La llínea 2 unix Campanar en el Marítim encara que passant pel centre.

També hi ha instaldes parades de Valenbisi per tot el barri, sent les més grans les situades en la confluència de Pius XII en General Avilés, de Corts Valencianes en Camp de Túria i en l'esplanada de Nuevo Centro.

Demografia[editar | editar còdic]

El Districte de Campanar tenia una població total de 34.763 habitants en l'any 2007, dividida entre quatre barris:

Festes[editar | editar còdic]

En febrer s'hi celebren les festes dedicades a la Mare de Déu de Campanar en les que s'organisen provessons, menjars populars, chocolatades i una mascletà.

El Pouet també celebra les seues festes encara que són menys conegudes.

Falles[editar | editar còdic]

Falla Nou Campanar de l'any 2006

El barri conta en una falla de prestigi, L'Antiga de Campanar. La falla de Nou Campanar, actualment desapareguda, va ser entre els anys 2003 i 2016 una de les comissions més importants i que més va invertir en la festa, guanyant set vegades el primer premi de la Secció Especial.

Per lo que fa a les falles més modestes, destaca la Falla Castielfabib-Marqués de Sant Joan, que realisa monuments de caràcter innovador i experimental i la Falla Plaça Mestre Arambul Sanz per la seua intensa activitat durant tot l'any i especialment durant la semana de falles.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons