Tormos (Barri)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Carrer del Economiste Gay en el Barri de Tormos de Valéncia

Tormos és un barri de la ciutat de Valéncia que pertany al districte de La Saïdia.

La seua població en l'any 2009 era de 9.209 habitants.

Llímits[editar | editar còdic]

Està situat al nort de la ciutat. Llimita al nort en l'avinguda del Dr. Peset Aleixandre que el separa del barri de Torrefiel (Rascanya), a l'est en l'avinguda de la Constitució que el separa del barri de Sant Antoni (La Saïdia), al sur en l'antic traçat ferroviari del trenet de Valéncia (hui integrat dins el Parc de Marchalenes), que el separa del barri de Marchalenes (La Saïdia) i a l'oest novament en l'avinguda del Dr. Peset Aleixandre que el separa del veí barri i districte de Benicalap.

Història[editar | editar còdic]

El nom del barri es correspon a la Séquia de Tormos, ya que un ramal del seu "Braç de Benicalap" regava gran part dels camps d'horta que poblaven la zona nort i oest de l'actual barri. [1]

Les terres del barri de Tormos antigament formaven part de les marjals o aiguamolls del poblat veí de Marchalenes. Encara que el seu nom prové de la Séquia de Tormos, en realitat les terres de l'actual barri eren regades per aigües de les tres séquies històriques de L'Horta Nort de Valéncia: Tormos, Rascanya i Mestalla. Estes séquies varen ser construïdes en l'época de la Valéncia musulmana i formen part del Tribunal de les Aigües. El nort-oest del barri era regat per ramals del Braç de Benicalap de la Séquia de Tormos, el sur era regat pel Braç del Golero de la Séquia de Mestalla i al nort-est naixien el Braç de Sant Miquel i el Braç de Guala de la Séquia de Rascanya.

El barri llimitava a l'est en l'històric Camí Real de Morvedre, en l'actualitat el carrer de Sagunt, important via de comunicació al nort de la ciutat de Valéncia cap a la comarca del Camp de Morvedre i la seua capital, Sagunt. Este camí correspon en un tram de la Via Augusta romana que durant la fundació de la ciutat (138 a. C.) atravessava Valéncia de nort a sur.

El carrer de Sagunt naixia del Camí de Moncada que conectava la ciutat en la població de Moncada en la comarca de L'Horta Nort, i atravessava el barri de Tormos de sur a nort. En l'actualitat es pot vore part de l'inici del camí a l'altura de l'encreuament entre l'avinguda de la Constitució i el carrer de Maximilià Thous.

Al nort el barri llimita en l'antic Camí de Trànsits, camí de circumvalació de la ciutat, urbanisat en l'any 1902, que en l'actualitat correspon a l'avinguda del Dr. Peset Aleixandre. En l'extrem nort-est estava situada la caseta del "fielato", nom popular de les casetes a on es fea el cobrament de les taxes municipals pel trànsit de mercaderies a tots els visitants que volien entrar a la ciutat pel carrer de Sagunt i per la seua via paralela, l'actual avinguda de la Constitució. Al lloc a on estava situada la caseta, hi ha hui uns blocs d'edificis dels últims anys del sigle XX coneguts com el Barri Ideal.

Transport[editar | editar còdic]

Les estacions de Reus i Marchalenes de la llínea 4 del tramvia de MetroValencia són les més pròximes al barri.

Patrimoni[editar | editar còdic]

Alqueria Casa de Voro

Referències[editar | editar còdic]

  1. Camins d'Aigua: El patrimoni hidràulic valencià. Vol. 6. Les Séquies de L'Horta Nord de València: Mestalla, Rascanya i Tormos. 2005. Guinot, E. i Selma, S. Ed. Generalitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons