Barri d'Exposició

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Exposició»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació del barri d'Exposició en la ciutat de Valéncia


Iglésia de Sant Pasqual Bailon, en el barri de l’Exposició

Exposició (en castellà Exposición) és un barri de la ciutat de Valéncia (Espanya), pertanyent al districte de El Pla del Real. La seua població en l'any 2022 era de 6.741 habitants.

Llímits[editar | editar còdic]

Està situat en el centre de la ciutat i llimita al nort en l'avinguda de Jaume Roig i el barri de Ciutat Universitària, a l'est en Mestalla, al sur en La Xerea i a l'oest en Trinitat.

Història[editar | editar còdic]

Les terres del barri eren atravessades per la històrica séquia de Mestalla, que regava tota l'horta de l'est de la ciutat de Valéncia, actualment tota urbanisada. El barri s'iniciac en el passeig de l'Albereda, obert en l'any 1677 com a antic accés des de la mar al desaparegut Palau del Real (situat al sur dels actuals Jardins del Real). Este passeig a la ribera esquerra del vell llit del riu Túria acollia molts horts, un dels quals va donar origen als Jardins de Monforte, i l'inici de camins que unien la ciutat en els poblats marítims com l'antic Camí del Cabanyal que coincidix en l'actual carrer de Monforte i es dirigia cap al poblat d'El Cabanyal.

L'Exposició Regional de 1909 va ser impulsada per Tomás Trénor Palavicino, president de l'Ateneu Mercantil de Valéncia i I Marqués del Túria. Es varen edificar construccions modernistes de les quals algunes es varen mantindre fins a l'actualitat, com el Palau de l'Indústria (conegut popularment com "La Tabacalera" per haver acollit durant dècades una fàbrica de tabacs), el Palau de l'Exposició, l'Asil de Lactància i l'edifici de La Llanera (o "La Lanera"), actual Hotel Westin de Valéncia. Per l'actual subdivisió oficial de barris de Valéncia, sols el primer edifici forma part del barri de L'Exposició, i els tres últims estan situats al veí barri de Mestalla.

Entre els anys 1889 i 1891 es va edificar junt als Jardins de Montforte el desaparegut Palau de Ripalda, que va ser demolit en l'any 1971. La Fira de Valéncia fundada l'any 1917 va tindre la seu en un recint ubicat en el carrer del General Elío junt als Jardins del Real.

Durant la primera mitat del sigle XX s'inicia la construcció del "Passeig de Valéncia al Mar" (avinguda de Blasco Ibáñez des de 1980), que venia a substituir l'antic Camí del Cabanyal i fomentar el creixement de la ciutat direcció cap a la mar. S'inicia al nort del barri i pronte es va convertir en lloc de chaletets per a residències fora de la ciutat vella. L'Universitat de Valéncia va instalar ací les seues facultats del Campus de Blasco Ibáñez, algunes de les quals es troben dins del barri.

Patrimoni[editar | editar còdic]

Jardins de Monforte
  • Passeig de l'Albereda
  • Jardí de Monforte, que són uns dels més idílics i clàssics de la ciutat
  • Iglésia de Sant Pasqual Bailon
  • Palau de la Indústria (o "Tabalacera") en el carrer d'Amadeu de Savoya, que despuix d'haver abandonat el seu ús com a fàbrica de tabacs ha segut restaurat i habilitat com a nova seu d'instalacions i oficines de l'Ajuntament de Valéncia.
  • Jardí del Túria
  • Jardins centrals de l'avinguda de Blasco Ibáñez.

Ademés, l'Universitat de Valéncia té en el barri la Facultat de Geografia i Història, la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, ademés de la "Biblioteca d'Humanitats Joan Reglà" i "La Llibreria de l'Universitat" en el carrer d'Arts Gràfiques.

En l'avinguda de Blasco Ibáñez es troba la Clínica Quirón.

El pont del Real i el pont de l'Exposició (conegut també com "de Calatrava" o "La Peineta") connecten el barri en la ciutat vella.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Adana Fernández, Salvador (coord.), Monumentos desaparecidos de la Comunidad Valenciana, p. 287, tom I, Consell Valencià de Cultura, València 1999
  • Montesinos i Martínez, Josep (2006). «Ciudad, patrimonio y ciudadanía». Ingeniería y Territorio. nº 75. Barcelona. p. 96-103

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons