Ateneu Mercantil de Valéncia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Sèu de l'Ateneu Mercantil de Valéncia

L'Ateneu Mercantil de Valéncia és una institució cultural centenària de Valéncia, fundada en l'any 1879 per Estanislau Garcia i Monfort i, entre atres, per Eduardo Pérez Pujol, un dels defensors del neo-gremialisme que tractà de reunir als dependents de comerç de la ciutat de Valéncia.

Història[editar | editar còdic]

En el temps es convertí en una de les associacions al marge dels partits polítics més important de la burguesia mercantil valenciana. Per iniciativa seua es fundaren les primeres escoles de comerç, la Cambra de Comerç, el cos de corredors de comerç i les bosses de valors. Per impuls del seu president, Tomás Trénor i Palavicino, fon u dels organisadors de l'Exposició Regional Valenciana de 1909. Poc despuix el president fon Adolf Beltran i Ibáñez, un dels caps del Partit d'Unió Republicana Autonomista, que dominava l’alcaldia de Valéncia. Durant el periodo de la Guerra Civil Espanyola portà el nom d’Ateneu Popular Valencià, i estigué en mans del sector adicte a la Segona República Espanyola. Despuix del conflicte, fon prohibit des de l'any 1939 fins a l'any 1950.

Actualitat[editar | editar còdic]

Des de l'any 1950, l’Ateneu ha segut declarat d’Utilitat Pública i té la seua seu en la Plaça de l’Ajuntament. Conta en prop de 3.000 socis, una biblioteca que alberga més de 52.000 volums i una hemeroteca en capçaleres de periòdics des de l'any 1790. Posseïx també una bona pinacoteca entre els fondos de la qual es troben les pintures procedents de la casa que fon del fotógraf Antonio García, sogre de Sorolla, realisades pel pintor Antonio Cortina Farinós.

Enllaços externs[editar | editar còdic]