Bonrepòs i Mirambell

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bonrepòs i Mirambell. Iglésia i carrer Major

Bonrepòs i Mirambell (en castellà Bonrepós y Mirambell), és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya. Pertanyent a la província de Valéncia, en la comarca de l'Horta Nort.

Geografia[editar | editar còdic]

L'escàs terme municipal d'un quilómetro quadrat està situat en l'Horta de Valéncia. La seua superfície és totalment plana en un llauger pendent de noroest a surest sense que existixca cap accident geogràfic. El Barranc del Carraixet eixercix de llímit per l'oest i el sur del municipi.

El clima és clima mediterràneu; els vents dominants són els del nort, ponent i llevant; este últim és el que provoca les pluges, generalment d'autumne a primavera.

Barris[editar | editar còdic]

El principal núcleu de població és el poble de Bonrepòs, situat en el marge esquerre del Barranc del Carraixet; el caseriu de Mirambell, forma quasi un sol núcleu urbà en Bonrepòs, i hi ha població disseminada per unes quantes alqueries.

Localitats llimítrofes[editar | editar còdic]

Bonrepòs i Mirambell llimita en les localitats d'Almàssera, Tavernes Blanques, Vinalesa i en les pedanies valencianes de Carpesa i Cases de Bàrcena.

Història[editar | editar còdic]

L'orige de la població és l'alqueria musulmana de Bonrepòs que despuix de la conquiste per part de Jaume I va passar a ser territori de realenc. Pròxim a esta es trobava el caseriu de Mirambell que fon poblat per moriscs fins a la seua expulsió del Regne de Valéncia en l'any 1609.

En l'any 1472, Joan II dona les terres de Bonrepòs a Francesc Jardí de Menaguerra. Durant el sigle XVI es produïxen diversos canvis d'amos passant a les mans dels Montoliu i els Mira-sol i Talamantes. En l'any 1574 Bonrepòs se segrega de la parròquia de Carpesa depenent d'ella Mirambell i Cases de Bàrcena.

Finalment en l'aument demogràfic del sigle XX s'unifiquen els núcleus de població de Bonrepòs i de Mirambell.

Demografia[editar | editar còdic]

Conta en una població de 3.780 habitants en l'any 2021 segons el cens del INE.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de l'Horta Nort
Albalat dels Sorells    Alboraya    Albuixech    Alfara del Patriarca    Almàssera    Bonrepòs i Mirambell    Burjassot    Emperador    Foyos    Godella    Massalfassar    Massamagrell    Meliana    Moncada    Museros    Paterna    La Pobla de Farnals    Puçol    El Puig    Rafelbunyol    Rocafort    Tavernes Blanques    Vinalesa