Plaça del Tossal

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça del Tossal

La Plaça del Tossal és una plaça del centre vell de la ciutat de Valéncia.

La plaça[editar | editar còdic]

La seua toponímia es deu a la llaugera elevació del terreny en este punt, puix Tossal significa elevació del terreny ni massa alta ni de pendent molt forta.​ Des dels seus orígens fins al medievo, un segon braç menor del riu Turia rodejava la ciutat, i este punt eixercia de contenció.

En época musulmana el seu espai formava part de la muralla que tancava la ciutat, com ho atesten els restants trobats en la reurbanisació de la plaça que han segut convertits en museu per l'ajuntament de la ciutat.

En el derrocament de la muralla musulmana i l'ampliació de l'espai de la ciutat, esta plaça va passar a funcionar com a nuc urbà, que unix el carrer de Cavallers, repleta de palaus senyorials, la seua continuació en el carrer Quart, el carrer Bolseria que nos du al mercat Central i el carrer Alt, eix del barri del Carme cap al riu.

En els anys 60 el derrocamnt d'alguns edificis va configurar la plaça en la forma actual.​

En ella s'alça tots els anys en aplegar la festivitat de Sant Vicent Ferrer se situa l'altar del Tossal, a on es representen els seus milacres en llengua valenciana.

La Galeria del Tossal[editar | editar còdic]

Artícul principal → Galeria del Tossal.
Galeria del Tossal

Els restants arqueològics musealisats es denominen Galeria del Tossal.​ Mostren els restants d'una torre i llenç de la muralla islàmica del sigle XII, possiblement una remodelació de la porta del-Hanax construïda en el sigle XI, una de les cinc portes que tenia la ciutat. També s'observen uns arcs de rajola, sobre els que s'elevava la volta que cobria la séquia de Rovella, conducció que va ser canalisada per l'antic fos de la muralla en el sigle XIV.

La visita a la Galeria del Tossal és gratuïta i està obert tots el dies de l'any.[1] [2] [3]

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  1. Galeria del Tossal. Diputació de Valéncia
  2. Galeria del Tossal. Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana
  3. Galeria del Tossal. Concejalia de Cultura del Ajuntament de Valéncia

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Gil Salinas, Rafael; Palacios Albandea, Carmen. Las Calles de Valencia y pedanías. El significado de sus nombres (en castellà). Ajuntament de València, 2003. ISBN 9788484840930
  • Mira i Casterà, Joan Francesc: Valéncia per a veïns i visitants. Bromera, Colecció Grans Obres, Alzira. Segona edició.2007
  • Sanchis Guarner, Manuel: La Ciutat de Valéncia. Ajuntament de Valéncia, Valéncia. Edició 1989
  • Solaz, Rafael (28 de febrero de 2014). «Apuntes históricos de la plaza del Tossal». Valencia Noticias

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans