Altar del Tossal

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Preparació de l'altar del Tossal en Valéncia

L'Altar del Tossal o del Tros-Alt és un dels Altars de Sant Vicent més antics de Valéncia en més de quatre-cents anys. Ademés esta situat en una de les zones més històriques, populars i cuidades de la zona antiga de Valéncia, un encreuament de camins entre alguns dels antics barris del Cap i Casal.

L'altar a on se realisen les representacions dels Milacres es troba en la plaça del mateix nom i vindria a ser enfront de l'antiga porta Bab al-Hannax o de la "Culebra" de la muralla àrap de Valéncia.

400 Anys d'història[editar | editar còdic]

En la plaça del Tossal, alçaven les religioses del Convent de la Puritat, situat en lo que hui comprenen els carrers de Rei En Jaume I, Conquista i Moro Zeit, en determinades ocasions, un Altar dedicat a la pública veneració de Sant Vicent Ferrer, l'image era propietat del dit Convent i s'encontrava en una capella de la seua Iglésia.

Esta costum de les religioses clarises del nomenat Convent de la Reconquista, donà lloc a que un grup de devots formaren al voltant de l'any 1606 la "Esclavitut del Pare Vicent Ferrer", celebrant tots els anys la Festa del Sant en el Convent de la Puritat.

En l'any 1850 canvià el seu nom pel de "Corporació de Sant Vicent Ferrer de l'Altar del Tros-Alt", fins a l'any 1940 en que començà a denominar-se "Associació de Sant Vicent Ferrer de l'Altar del Tossal" fins ara.

L'Altar-retaule[editar | editar còdic]

L'Altar que alça actualment esta Associació del Tossal, fon construït en l’any 1970 per l’escultor i imaginer valencià En Francesc Greses i Almenar, Clavari Major d’eixe eixercici, membre de la Junta de Govern durant un grapat d’anys i actualment Soci-Clavari.

El retaule és d’estil gòtic, en unes mesures de 9’5 metros d’altura per 5’5 d’ample, està construït en fusta de Suecia i taulers chapats d'embero. Consta de vàries peses, destacant en el centre una gran capella, a on entre núvols platejats, formant la Glòria, presidix l’Image del nostre Sant. En la part superior central una gran Creu i baix la mateixa els escuts de Sant Vicent, del Sant Pare i de Valéncia.

Els taulers van coberts per peses tallades en colors imitació d'anouer, les parts concaves imitació a caoba i les molures i talles dorades, arrematant l’Altar les agulles pròpies de l’estil. En l'any 1987 es va afegir la bella vidriera gòtica que tanca l'arc central del retaule, fon ideada i construïda per N' Enric Verdeguer i Badimon, membre de la Junta de Govern i polifacètic artiste que s'encarrega des-de fa ya 30 anys del montage i conservació de l'Altar-Retaule.

A banda de l'efecte ornamental la vidriera te per objecte la preservació de l'Image del Sant de les inclemències de l'orage pròpies del més d'abril.

Actes festius que se realisen[editar | editar còdic]

  • Primerament: Eixida pera arreplegar l’Image del Sant del domicili del Clavari Major i portar-la al Convent de la Puritat, a on en el dit Convent permaneixerà l’Image fins al dia del seu trasllat a la Basílica de la Mare de Deu.
  • Dies previs: Repartiment de la clàssica bescuitada als senyors socis en general.

Participació en el Concurs de Milacres, a on l'organisació de Lo Rat Penat tinga previst.

  • Canta d'albaes, en la qual l'Associació obsequia als Socis-Clavaris i Dames de Sant Vicent.
  • Divendres de Sant Vicent: 20'00 h. - Trasllat de l’Image del Sant des del Convent de la Puritat a la Real Basílica de Nostra Senyora la Mare de Deu dels Desamparats, a on es canta la Salve en honor de la Mare de Deu, i permaneix l’Image fins a l’endemà. A continuació i dins de la Basílica Cantà d’Albaes a la Mare de Deu. 22'00 h. - Tradicional “Cantà d'Albaes”, en la que l’Associació obsequia als Socis-Clavaris i Dames de Sant Vicent.
  • Dissabte de Sant Vicent: 12'00 h. - Volteig general de campanes, anunciant les festes en honor de Sant Vicent Ferrer. 19'30 h. - En la Real Basílica de Nostra Senyora la Mare de Deu dels Desamparats, solemne Missa, per a honrar al nostre Sant Patró. En acabant s’entona la Salve a la Mare de Deu i seguidament s’inicia el trasllat de l’Image del Sant a la Parròquia de Sant Nicolau Bisbe, pel següent trayecte. Plaça de la Mare de Deu, Carrer del Convent de la Puritat, Plaça de Manises, carrers de Cavallers, Alvarez, plaça del Correu Vell, plaça de Sant Nicolau, a l’Iglésia, a on fa la seua entrada triumfal, en dispar de traques i fòcs d’artifici, volteig de campanes i als acorts del Himne Nacional. Acte seguit, en la Banda de Música, passacarrers per la demarcació d’esta Associació.
  • Dumenge de Sant Vicent:Volteig general de campanes. 10'30 h. - Concentració, en el punt a on s’alça l’Altar, de la comitiva per anar a l’Iglésia de Sant Nicolau Bisbe. 11'00 h. - Solemne missa, cantada en llengua valenciana, en el sermó a càrrec d'un destacat orador sagrat. Despuix de la missa, es canten els gojos del Sant, i es dona a besar la relíquia del Sant. Acte seguit, en torn a les dotze del matí, s’inicia la solemne processó, per a portar l’Image del Sant a l’Altar del Tossal, la qual recorre el següent itinerari: Plaça de Sant Nicolau, Belém, Dançes, Marsella, Plaça Correu Vell, Alvarez, Plaça Condes de Bunyol, Cavallers, Plaça Sant Jaume, Carrer de Dalt, Baixà de Sant Miquel, Sant Donis, Beltrán Bigorra, Pinzón, Pintor Zariñena, plaça Vicent Iborra, carrers Músic López Chavarri, Sant Miquel, Quart, Rei en Jaume, Moro Zeit, Carda, Bosseria al Tossal a on als acorts dels Himnes Regional i Nacional i en dispar de traques, s’entronisa l’Image en lo seu Altar, seguidament, se procedixc a disparar una gran mascletà en la mateixa plaça del Tossal. 19'00 h. - Representació del milacre pels chiquets del quadro artístic. 21'30 h. - Concert , en l'entaulat de l'Altar, en el descans recital poètic.
  • Dilluns de Sant Vicent: 11'00 h. - En el punt a on s’alça l’Altar del Tossal, concentració de la comitiva que forma part activa en la tradicional ofrena de flors al Sant i visita a la casa natalicia de Sant Vicent Ferrer (pouet de Sant Vicent), que l’Honorable Clavariessa de les Festes Vicentines, la Junta Central Vicentina, i totes les associacions vicentines i autoritats, porten a efecte tots els anys. 17'00 h. - Representació continuada del milacre, fins a les vint hores. 19'00 h. - Solemne processó general, que ix des de la Santa Iglésia Catedral, en el que participen l’Honorable Clavariessa de les Festes Vicentines, la Junta Central Vicentina, i totes les Associacions Vicentines i autoritats. 22'30 h. - Última representació del milacre, en acabant es procedirà a la tradicional baixada de l’Image del Sant, als acorts dels Himnes Regional i Nacional, en el dispar de fòcs d’artifici. Seguidament trasllat en Processó de l’Image per a portar-la al domicili del Clavari Major de l'atre any.
  • Dimecres de Sant Vicent: 19'30 h. - Missa resada, en l’Iglésia Parroquial de Sant Nicolau Bisbe, en sufragi de les ànimes de tots els socis difunts de l’Associació del Tossal.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]