Mascletà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Mascletà en els colors de la Real Senyera

Una mascletà és un tir pirotècnic que conforma una composició molt sorollosa i rítmica que es dispara en motius festius en places i carrers, normalment durant el dia; és típica de la Comunitat Valenciana (Espanya). Rep la seua denominació dels masclets (petarts d'una gran potència sonora) lligats per mig d'una mecha conformant una llínea o traca. Estes solen subjectar-se a mija altura penjats en cordes o alçats per mig de canons.

Al contrari que els fòcs artificials que busquen l'estimulació visual, les mascletaes tenen com a objectiu estimular el cos a través dels forts sorolls rítmics dels masclets; alguns consideren estos sorolls "musicals", si be no obliden la part visual. Lo que distinguix una mascletà d'una successió d'explosions és el ritme que han de crear els "masclets" a l'explotar, és fonamental que la força de les explosions vaja de menys a més, sense això una mascletà no pot considerar-se com a tal.

Les mascletaes són famoses en tota la Comunitat Valenciana pero són especialment conegudes les que se celebren entre el dia 1 i el dia 19 de març a les 14h en la Plaça de l'Ajuntament de Valéncia durant les Falles, les que se celebren durant la Magdalena en Castelló i les que se celebren del 19 al 24 de juny en la Plaça dels Estels en Alacant durant les Fogueres de Sant Joan o les que des de l'any 2000 òbrin el nou any en Valéncia. I també la que hi ha entre el 3 i 19 de març a les 14h en la Plaça Regne d'Alzira (Valéncia) o les que es fan durant totes les Falles de Benicarló a les 14h en la Plaça de la Constitució de la mateixa localitat.

Parts[editar | editar còdic]

Una mascletà te que contar almenys en estes parts:

  • "Inici"; conjunt d'efectes tant sonors com visuals que comença l'espectàcul
  • "Cos"; és la part central de la mascletà té que anar creixent en intensitat i volum de so.
  • Terratrémol: part en que els masclets esclaten en terra, fent vibrar-la.
  • Bombardeig Aéreu: Descàrrega de trons aéreus d'intensitat "increscendo".

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons