Plantà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plantà d'una Falla
Plantà d'un atra Falla en ajuda de grues.

La plantà és l'acte d'alçar una falla o una foguera. El dia de la plantà de les falles és el 15 de març, dia en el que totes les falles han d'estar correctament colocades en tots els seus cartells, ninots i demés detalls.

El motiu de la plantà és que el jurat nomenat per la Junta Central Fallera (JCF), per cada categoria o població, té que passar durant els següents dies per a evaluar la falla.

Antigament la plantà s'escomençava i es finalisava la mateixa jornada, pero actualment, degut a la complexitat dels monuments i a que els artistes fallers s'encarreguen de vàries falles al mateix temps, sol escomençar alguns dies abans.

El modo d'elevar la part principal del monument, es realisava per mig d'un grup de persones pertanyents a la falla. La qual s'erigia d'una volta, denominant-se plantà al tombe. Actualment algunes comissions volent desmarcar-se una miqueta de la competitivitat estan intentant retornar als seus orígens realisant la plantà en la seua antiga modalitat.

És tradicional la colaboració de tots els fallers, que durant la última nit ajuden desinteressadament a l'artiste, i donen els últims retocs al monument.

Una manera diferent de fruir les falles és passejar, especialment per la ciutat de Valéncia la nit del quinze de març. La cremà de la falla és quatre dies més tart, el 19 de març.

Vore també[editar | editar còdic]