Paiporta

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Iglésia de Sant Jordi en Paiporta

Paiporta és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya. Pertanyent a la província de Valéncia, en la comarca de L'Horta Sur.

Geografia[editar | editar còdic]

Situat al sur de la capital valenciana. El relleu és casi totalment pla i el seu accident geogràfic més important és el barranc de Chiva, que dividix en dos parts la població i el terme.

El clima és mediterràneu, en miges tèrmiques de 10ºC en giner i 30ºC en agost.

Paiporta llimita en les localitats d'Alfafar, Benetússer, Catarroja, Massanassa, Picanya i Valéncia totes elles de la provincia de Valéncia.

Se pot accedir a esta localitat a través de les llínies 1 i 5 del Metro de Valéncia i des de Valéncia, s'accedix a esta localitat per carretera a través de la CV-407 i la CV-404 (eixida 6 de la V-30).

Història[editar | editar còdic]

El nom primitiu de Paiporta era Sant Jordi, lo qual, unit a que era lloc de cristians vells, fa supondre que la seua fundació tingué lloc durant o un poc despuix de la conquista de Valéncia pel rei Jaume I de Aragó

El caixco urbà està dividit en dos pel barranc de Chiva. En la vora de la dreta estava l'antic convent de San Joaquim, fundat en l'any 1595 per Leonor Pons de Pallás, sobre una antiga ermita dedicada al mateix sant. Fon renovat a principis del sigle XVIII, pero en l'any 1838, despuix de la desamortisació dels bens eclesiàstics,l'edifici fon derruït. En torn a dit convent s'havia format un barri denominat antigament en el nom de Cases Noves de Torrent i fon agregat a Paiporta en 1841. En dates més recents se li coneixia per El Secà.

Demografia[editar | editar còdic]

Segons el cens del INE de l'any 2021, conta en una població de 26.401 habitants.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de L'Horta Sur
Alaquàs    Albal    Alcàsser    Aldaya    Alfafar    Benetússer    Beniparrell    Catarroja    Chirivella    Lloc Nou de la Corona    Manises    Massanassa    Mislata    Paiporta    Picanya    Picassent    Quart de Poblet    Sedaví    Silla    Torrent