Clima

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Climes terrestres

El clima comprén els valors estadístics sobre els elements del temps atmosfèric en una regió durant un periodo representatiu: temperatura, humitat, pressió, vents i precipitacions, principalment. Estos valors s'obtenen en la recopilació de forma sistemàtica i homogénea de la informació meteorològica, durant periodos que es consideren prou representatius, de 30 anys o més. Estes époques necessiten ser més llargues en les zones subtropicals i temperades que en la zona intertropical, especialment, en la faixa equatorial, on el clima és més estable i menys variable pel que fa als paràmetros climàtics.

Els factors naturals que afecten el clima són la latitut, altitut, continentalitat, corrents marines, vegetació i vents. Segons es referixca al món, a una zona o regió, o a una localitat concreta es parla de clima global, zonal, regional o local (microclima), respectivament.

El clima és un sistema complex pel que el seu comportament és molt difícil de predir. D'una banda hi ha tendències a llarc termine degudes, normalment, a variacions sistemàtiques com l'aument de la radiació solar o les variacions orbitals pero, d'una atra, existixen fluctuacions més o menys caòtiques degudes a la interacció entre forçaments, retroalimentacions i moderadors.

Ni a soles els millors models climàtics tenen en conte totes les variables existents pel que, hui en dia, a soles es pot aventurar una previsión del que serà l'orage atmosfèric del futur més pròxim.

Aixina mateix, el coneiximent del clima del passat és, també, més incert a mesura que es retrocedix en el temps. Esta faceta de la climatologia es nomena paleoclimatología i es basa en els registres fòssils; els sediments; la dendrocronologia, és dir, l'estudi dels anells anuals de creiximent dels arbres; les marques dels glaciars i les bambolles closes en els gels polars. De tot això els científics estan traent una visió cada vegada més ajustada dels mecanismes reguladors del sistema climàtic.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons