Diferència entre les revisions de "Real Acadèmia de Cultura Valenciana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 145 edicions intermiges d'16 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:RACV.gif|thumb|200px|Escut de l'institució]]
+
{{destacat}}
[[Image:Real academia de cultura valenciana.jpg|right|200px|thumb|Sèu de la RACV]]
+
[[Image:RACV.jpg|thumb|200px|<center>Escut de l'institució</center>]]
[[Image:RACV2.jpg|thumb|300px|Detall de la galeria principal de la Seu de la RACV]]
+
[[Image:Real academia de cultura valenciana.jpg|right|200px|thumb|<center>Frontera de la sèu de la '''RACV'''</center>]]
[[Image:RACV3.jpg|thumb|200px|Detall de la Seu de la RACV]]
+
[[Image:RACV2.jpg|thumb|200px|Detall de la galeria principal de la Sèu de la '''RACV]] '''
[[Image:RACV4.jpg|thumb|200px|Detall de l'entrada de la seu de la RACV]]
+
[[Image:RACV3.jpg|thumb|200px|<center>Detall de la Sèu de la '''RACV'''</center>]]
 +
[[Image:RACV1.jpg|thumb|200px|Detall de l'entrada de la Sèu de la '''RACV]] '''
  
 +
La '''Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV)''' és una institució publica [[Valencià|valenciana]] creada baix el patrocini de la [[Diputació de Valéncia]], a iniciativa del seu president [[José Martinez Aloy|Josep Martínez Aloy]]. El seu orige es remonta a l'any [[1915]], quan se creà l'entitat "Centre de Cultura Valenciana" per a l'estudi de la llengua i cultura valencianes. La RACV és una acadèmia associada a l'[[Institut d'Espanya]] i es l'única de tot l'Institut en capacitat per a temes relacionats en la [[llengua valenciana]], segons reconeix la mateixa [[RAE]] en un escrit dels anys huitanta.<ref>[http://www.loratpenat.org/biblioteca/RAE%20FRONT.pdf http://www.loratpenat.org/biblioteca/RAE%20FRONT.pdf]</ref>
  
La '''Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV)''' és una fundació [[Valencià|valenciana]] creada baix el patrocini la [[Diputació Provincial de Valéncia]]. El seu orige es remonta a l'any 1915, quan se va crear l'entitat "Centre de Cultura Valenciana" per a l'estudi de la llengua i cultura valencianes. La RACV es una acadèmia associada a l'[[Institut d'Espanya]] i es l'única de tot l'Institut, en capacitat pera temes relacionats en la llengua valenciana, segon reconeix la mateixa [[RAE]] en escrit dels anys huitanta<ref>[http://www.loratpenat.org/biblioteca/RAE%20FRONT.pdf http://www.loratpenat.org/biblioteca/RAE%20FRONT.pdf]</ref>
+
És l'institució encarregada de l'elaboració de la normativa de la [[llengua valenciana]] en les [[Normes del Puig]] i l'única que conta en autoritat històrica per a definir la forma correcta del valencià modern. En [[juliol]] de l'any [[2003]] reformà les [[Normes del Puig]] (que la mateixa entitat propongué en [[1981]] i reformà en els anys noranta), afegint lo que li havia llevat en l'anterior reforma, els accents gràfics.
  
És l'institució encarregada de la elaboració de la normativa de la [[llengua valenciana]] i la única que conta en autoritat històrica per a definir la forma correcta del valencià modern. En Juliol del 2003 va reformar les [[Normes del Puig]] (que la mateixa entitat va propondre en 1981 i va reformar en els anys noranta), afegint lo que li havia llevat en l'anterior reforma, els accents gràfics.
+
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana té reconeiximent oficial i rep subvencions de les institucions públiques, com l'[[Ajuntament de Valéncia]], la [[Diputació de Valéncia]] i la [[Conselleria de Cultura]] de la [[Generalitat Valenciana]]. Ademés té convenis de colaboració en atres entitats, com l'[[Universitat Cardenal Herrera]]-Ceu Sant Pau de Valéncia, [[Universitat Politècnica de Valéncia]] i l'[[Escola Internacional de Protocol de Valéncia]].
  
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana té reconeiximent oficial i rep subvencions de les institucions públiques, com l'[[Ajuntament de Valéncia]], la [[Diputació de Valéncia]] i la [[Conselleria de Cultura]] de la [[Generalitat Valenciana]]. A més convenis de colaboració en atres entitats, com la [[Universitat Cardenal Herrera-Ceu Sant Pau de Valéncia]], [[Universitat Politècnica de Valéncia]] i l'[[Escola Internacional de Protocol de Valéncia]].
+
== Història ==
 +
El [[15 de giner]] de [[1915]], de la mà del llavors president de la [[Diputació Provincial de Valéncia]], se fundà el [[Centre de Cultura Valenciana]]. Encara que el seu orige en la [[Diputació de Valéncia]], l'[[Ajuntament de Valéncia]] pronte es sumà ad este proyecte. L'ajuntament cedí en l'any [[1917]] el Saló del [[Consolat del Mar]] de la [[Llonja de Valéncia]] per a ser la sèu social de l'entitat. Est edifici és una joya única del gòtic civil valencià i ha segut declarat [[Patrimoni de l'Humanitat]]. En l'actualitat este saló s'usa encara per als actes més solemnes de l'entitat acadèmica.
  
 +
En l'any 1915 edità la que pot considerar-se primera gramàtica normativa de la [[llengua valenciana]] en uns criteris moderns: la ''Gramàtica Elemental de la Llengua Valenciana'' redactada per [[Lluís Fullana]], en aplicació de l'acort ortogràfic firmat en [[1914]].
  
==Història==
+
En l'any [[1922]] se crea la [[Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes|Secció de Lliteratura]], que en [[1928]] adopta el nom de Secció de Llengua i Lliteratura. En l'actualitat reunix a filòlecs, escritors i experts en llengua valenciana, i actua com l'entitat normativa de referència per al [[Valencianisme|valencianisme]] llingüístic, fixant les normes ortogràfiques i gramaticals de l'idioma valencià.
El 15 de giner de 1915, de la mà del llavors president de la Diputació Provincial de Valéncia, es va fundar el Centre de Cultura Valenciana. Encara que té el seu orige en la Diputació de Valéncia, l'Ajuntament de Valéncia pronte se va sumar a este proyecte. L'ajuntament va cedir en 1917 el Saló del Consolat de Mar de la [[Llonja de Valéncia]] per a seu social de l'entitat. Este edifici és joya única del gòtic civil valencià i ha sigut declarat [[Patrimoni de la Humanitat]]. En l'actualitat este saló s'utilisa encara per als actes més solemnes de l'entitat acadèmica.
 
  
Des de 1926 l'estructura interna va quedar configurada en les seccions següents:
+
Des de l'any [[1926]] l'estructura interna quedà configurada en les seccions següents:
*Llengua i Lliteratura
 
*Etnografia i Folclor
 
*Història i Arqueologia
 
*Prehistòria i Antropologia
 
  
Estes seccions varen ser la base de treball d'investigació del centre, estaven dirigides per un director de Número. Se podien nomenar també colaboradors agregats que serien coordinats per a la realisació de diversos treballs.
+
* Llengua i Lliteratura
 +
* Etnografia i Folclor
 +
* Història i Arqueologia
 +
* Prehistòria i Antropologia
  
Després de la Guerra Civil se van agregar tres seccions més:
+
Estes seccions foren la base de treball d'investigació del centre, estaven dirigides per un director de Número. Se podien nomenar també colaboradors agregats que serien coordinats per a la realisació de diversos treballs.
*Ciències Naturals
 
*Geografia del Regne de Valéncia
 
*Filologia Valenciana
 
  
I en 1951, 1955 i 1959 es van afegir atres tres, respectivament:
+
Despuix de la [[Guerra Civil]] s'agregaren tres seccions més:
*Conferència Club
 
*Cronistes del Regne de Valéncia
 
*Protectors de les Encreuaments i dels ermitoris del Regne de Valéncia
 
  
D'esta manera, el Centre de Cultura Valenciana se presentava com un centre valencià d'investigació en diverses àrees. En 1946 va ingressar en el Patronat José Maria Quadrado, pertanyent al [[Consell Superior d'Investigacions Científiques]].
+
* Ciències Naturals
 +
* Geografia del [[Regne de Valéncia]]
 +
* Filologia Valenciana
  
En 1978 va passar a denominar-se '''Acadèmia de Cultura Valenciana'''. En 1986, l'acadèmia va ser acceptada en l'Institut d'Espanya com una Acadèmia associada, junt en atres acadèmies d'Espanya.
+
I en els anys [[1951]], [[1955]] i [[1959]] s'afegiren atres tres, respectivament:
  
En 1991, el rei [[Joan Carles I]], li va concedir el títul de Real, per la qual cosa l'entitat va ser reconeguda i denominada a partir de llavors Real Acadèmia de Cultura Valenciana, nom en que consta actualment en el [[Institut d'Espanya]].
+
* Conferència Club
 +
* Cronistes del Regne de Valéncia
 +
* Protectors dels Encreuaments i dels ermitoris del Regne de Valéncia
  
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana va propondre en 1981 unes normes conegudes com a Normes del Puig, davant de numeroses entitats i intelectuals. Estes normes arribaren tindre reconeiximent oficial, al ser publicat l'any següent l'Estatut d'Autonomia en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en les dites normes, i ser usades per la pròpia Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana per a l'ensenyança del valencià.
+
D'esta manera, el [[Centre de Cultura Valenciana]] es presentava com un centre [[valencià]] d'investigació en diverses àrees. En l'any [[1946]] ingressà en el Patronat José Maria Quadrado, pertanyent al [[Consell Superior d'Investigacions Científiques]].
  
 +
En l'any [[1978]] passà a denominar-se Acadèmia de Cultura Valenciana. En [[1986]], l'acadèmia fon acceptada en l'Institut d'Espanya com una Acadèmia associada, junt en atres acadèmies d'Espanya.
  
==Funció normativa: autoritat llingüística del valencià==
+
La '''Real Acadèmia de Cultura Valenciana''' propongué en [[1981]] una normativa per a la llengua valenciana coneguda com a [[Normes d'el Puig]], davant de numeroses entitats i intelectuals. Esta normativa fon la primera en tindre reconeiximent oficial, al ser publicat a l'any següent l'Estatut d'Autonomia en el Diari Oficial de la [[Generalitat Valenciana]] en dites normes, i ser usades per la pròpia [[Conselleria de Cultura]] de la Generalitat Valenciana per a l'ensenyança del [[valencià]].
La RACV és l'institució que elabora la normativa de l'idioma valencià. La seua funció es similar a la de la Real Academia Española en el cas del castellà o a l'Académie Française en el cas del francés. L'actual normativa ortogràfica aixina com el lèxic del valencià estan recollits en el Diccionari Ortogràfic de la RACV. Si be la normativa vigent elaborada per la RACV es coneguda com a "Normes del Puig", és en qualsevol cas la RACV l'institució encarregada de la seua elaboració i revisió, per tant es pot parlar de manera genèrica de la normativa de la RACV per a referir-se al conjunt de normes llingüístiques que definixen l'única forma correcta de la [[llengua valenciana]] moderna.
 
  
 +
En l'any [[1991]], el rei [[Joan Carles I]], li concedí el títul de Real, per lo qual l'entitat fon reconeguda i denominada a partir de llavors '''Real Acadèmia de Cultura Valenciana''', nom en que consta actualment en l'[[Institut d'Espanya]].
  
==Activitats==
+
=== La Càtedra de Llengua Valenciana en l'Universitat de Valéncia ===
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana desenrolla una serie d'activitats, conferencies i actes en l'objectiu de promoure l'investigació i la difusió en l'àmbit de la cultura valenciana.
 
  
Entre totes les activitats que realisa a lo llarc de l'any, es podem destacar:
+
A començaments del [[sigle XX]], el Centre de Cultura Valenciana fon la gran impulsora de la Càtedra de [[idioma valencià|llengua valenciana]] en l'[[Universitat de Valéncia]]. Les seues gestions arribaren a bon fi el [[27 de giner]] de l'any [[1918]], quan en [[Lluís Fullana Mira|Pare Fullana]] oferí la seua primera lliçó.<ref>[http://www.loratpenat.org/historia/685-748.pdf Historia de [[Lo Rat Penat]], pàgina 15]</ref> El Centre de Cultura Valenciana també es distinguí pel foment de l'us de la llengua valenciana. En la sessió del 28 de novembre de 1918, a banda de patrocinar la Gramàtica del [[Pare Fullana]] o la Càtedra de la [[idioma valencià|llengua valenciana]] de l' Universitat, proclamava:
*'''Dia de la Llengua i de la Cultura Valencianes''': Es un acte d'exaltació de la [[llengua valenciana]] que es realisa el 3 de Març de cada any, en memòria de l'escritor valencià [[Ausias March]]. En est acte la RACV presenta les seues novetats editorials i científiques. Sol tindre lloc en el Palau de la Musica de Valéncia.
+
*'''Fira del Llibre Valencià''': Congrega a totes les editorials, institucions i associacions que editen llibres en valencià. Es realisa en el mes de Juny.
+
{{cita|...hi ha necessitat de que en l'escola, al mateix temps que el castellà, s'ensenye l'idioma valencià, puix solament aixina es conseguira la necessària instrucció del nostre poble, que hui té que lluitar en obstàculs insuperables per a poder dur a càrrec els seus coneiximents.|[http://www.loratpenat.org/historia/685-748.pdf Historia de Lo Rat Penat]}}
*'''Aula d'Humanitats i de Ciències Valencianes''': Son unes jornades que giren al voltant de l'historia valenciana, les humanitats i la ciència en relació a la [[Comunitat Valenciana]]. Estes jornades es realisen des dels anys 80, a lo llarc de l'estiu i tenen lloc en la ciutat de [[Gandia]].
+
La Càtedra fon suprimida durant la [[dictadura de Primo de Rivera]] i no fon restaurada despuix de la fi de la dictadura.
  
 +
En l'actualitat, la RACV no te cap representació ni autoritat docent en l'[[Universitat de Valéncia]], a l'estar emmarcat l'estudi del [[valencià]] en esta última institució en la seua llicenciatura de filologia catalana, donada la forta catalanisació i politisació de l'Universitat des de finals de la década dels [[anys 60]] del [[sigle XX]] fins a l'actualitat.
  
==Els Acadèmics==
+
== Funció normativa: autoritat llingüística del valencià ==
 +
[[Image:Normes d'El Puig-Aniversari.jpg|thumb|250px|Portada del llibre dels actes del XXX Aniversari de les Normes d'El Puig''' en l'any [[2011]]]]
 +
 
 +
La RACV és l'institució que elabora la normativa de l'idioma valencià en les Normes del Puig. La seua funció es similar a la de la [[Real Acadèmia Espanyola]] en el cas del castellà o a l'Académie Française en el cas del francés.
 +
 
 +
La [[Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes]] de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana dictaminà en [[1979]], davant l'absència d'un model ortogràfic oficial que normativisara la llengua valenciana, unes normes ortogràfiques que recuperaven en gran part el consens de l'any 1914. Són conegudes popularment en l'apelatiu de [[Normes d'El Puig]], degut a que foren recolzades en un acte públic realisat en [[1981]] en el [[Monasteri de Santa Maria d'El Puig]] per numeroses entitats i intelectuals.
 +
 
 +
L'actual normativa ortogràfica aixina com el lèxic del valencià estan recollits en el ''Diccionari Ortogràfic'' de la RACV. Si be la normativa vigent elaborada per la RACV és coneguda com a "Normes d'El Puig", és en qualsevol cas la RACV l'institució encarregada de la seua elaboració i revisió, per tant se pot parlar de manera genèrica de la normativa de la RACV per a referir-se al conjunt de normes llingüístiques que definixen l'única forma correcta de la [[llengua valenciana]] moderna.
 +
 
 +
El [[5 de març]] de l'any [[2006]] se celebrà el XXV Aniversari de les Normes d'El Puig en el mateix lloc, el Monasteri d'El Puig o de Santa Maria d'El Puig, acte al qual s'adheriren numeroses entitats culturals i cíviques i que fon organisat per la [[Plataforma Normes d'El Puig]].
 +
 
 +
Estes normes tingueren un reconeiximent oficial, en ser publicada en elles, dins del [[Diari Oficial de la Comunitat Valenciana|Diari Oficial de la Generalitat Valenciana]], la primera edició de l'[[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982|Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana]], i en ser usades per la pròpia Conselleria de Cultura de la [[Generalitat Valenciana]] per a l'ensenyança del valencià.
 +
 
 +
Estos treballs d'investigació al voltant de la llengua valenciana feren que l'entitat científica passara a convertir-se en una entitat en arraïlament popular per la seua defensa i recuperació de l'autèntica [[Cultura Valenciana|cultura valenciana]], front als continus intents d'anexió llingüística i cultural per part dels qui consideraven la cultura i la llengua valencianes com a part de la cultura i la llengua catalanes.
 +
 
 +
{{Cita|A conseqüència del caràcter provisional de les Normes de Castelló de 1932 i la necessitat d’un model més pròxim i fidel a la realitat llingüística del Poble Valencià, la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV confeccionà una nova codificació ortogràfica per a la llengua valenciana, partint dels treballs i indagacions científiques i llingüístiques del juge i escritor Miquel Adlert i del filòlec Lluís Fullana. Esta nova normativa fon ratificada el sèt de març de 1981 per un miler de personalitats aixina com per diferents institucions. L’acte d’adhesió tingué lloc en el Monasteri de Santa Maria del Puig; per açò que popularment les normes de la RACV són també conegudes com a Normes del Puig.|Sobre la normativa de la RACV - Extret de l'introducció de l'obra ''Els Verps en Llengua Valenciana i la seua flexió'' de J. Amadeu Àrias (RACV, 2006)}}
 +
 
 +
== Activitats ==
 +
La '''Real Acadèmia de Cultura Valenciana''' desenrolla una série d'activitats<ref>[http://www.lasprovincias.es/valencia/20080717/opinion/racv-conmemora-aniversario-magnanimo-20080717.html La RACV conmemora el 550 aniversario de Alfonso el Magnánimo]</ref>, conferències i actes en l'objectiu de promoure l'investigació i la difusió en l'àmbit de la cultura valenciana.
 +
 
 +
Entre totes les activitats que realisa a lo llarc de l'any, ne podem destacar:
 +
 
 +
* '''Escola Superior d'Estudis Valencians''': Té com a objectiu divulgar la Cultura Valenciana en tots els seus àmbits i aspectes. L'activitat està dirigida a totes les persones.
 +
* '''Dia de la Llengua i de la Cultura Valencianes''': Es un acte d'exaltació de la [[llengua valenciana]] que es realisa el 3 de Març de cada any, en memòria de l'escritor valencià [[Ausiàs March]]. En est acte la RACV presenta les seues novetats editorials i científiques. Sol tindre lloc en el [[Palau de la Música de Valéncia]].
 +
* '''Fira del Llibre Valencià''': Congrega a totes les editorials, institucions i associacions que editen llibres en valencià. Se realisa en el més de Juny.
 +
* '''Aula d'Humanitats i de Ciències Valencianes''': Són unes jornades que giren al voltant de l'història valenciana, les humanitats i la ciència en relació a la [[Comunitat Valenciana]]. Estes jornades se realisen des dels anys 80, a lo llarc de l'estiu i tenen lloc en la ciutat de [[Gandia]].
 +
* '''Conferències''': Durant l'any les diferents seccions que componen la Real Acadèmia de Cultura Valenciana realisen conferències de diferent temàtica.
 +
 
 +
== Els Acadèmics ==
 
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana està integrada per quatre tipos d'acadèmics, cada un d'ells en unes obligacions especificades en els estatuts de l'entitat.   
 
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana està integrada per quatre tipos d'acadèmics, cada un d'ells en unes obligacions especificades en els estatuts de l'entitat.   
  
Els Acadèmics de Número, els Acadèmics Electes, els Acadèmics d'Honor i els Acadèmics Corresponents.  Cada un té estipulats uns drets i unes obligacions, en la cerimònia d'entrada com a tals en la RACV, reben una medalla, representativa del número que li corresponga segons la vacant que vaja a ocupar.
+
Els Acadèmics de Número, els Acadèmics Electes, els Acadèmics d'Honor i els Acadèmics Corresponents.  Cada u té estipulats uns drets i unes obligacions, en la cerimònia d'entrada com a tals en la RACV, reben una medalla, representativa del número que li corresponga segons la vacant que vaja a ocupar.
 
 
Una llarga llista de personalitats han format part de l'Acadèmia: [[Vicente Blasco Ibáñez]], [[Eduardo Primo Yúfera]], [[Alberto Sols]], [[Nicolau Primitiu]], [[Fletcher Valls]], [[Julián San Valero]], [[Joaquín Rodrigo]], [[Francisco Lozano]].
 
  
 +
Una llarga llista de personalitats han format part de l'Acadèmia: [[Vicente Blasco Ibáñez]], [[Eduardo Primo Yúfera]], [[Alberto Sols]], [[Nicolau Primitiu]], [[Domingo Fletcher Valls|Fletcher Valls]], [[Julián San Valero]], [[Joaquín Rodrigo]], [[Francisco Lozano]].
  
 
== Seccions i responsables ==
 
== Seccions i responsables ==
 
Actualment l'institució està integrada per 15 seccions.
 
Actualment l'institució està integrada per 15 seccions.
  
* ''Aula de Humanitats i de Ciències Valencianes'': [[José Aparicio Pérez]]  
+
* ''Aula d'Humanitats i de Ciències Valencianes'': [[José Aparicio Pérez]]  
* ''Economia'': [[José María Giménez de la Iglesia]]  
+
* ''Economia'': [[José María Jiménez de la Iglesia]]  
* ''Estudis Ibèrics "Domingo Fletcher Valls"'': José Aparicio Pérez  
+
* ''Estudis Ibèrics "Domingo Fletcher Valls"'': [[José Aparicio Pérez]]
 
* ''Etnologia i Cultura Popular'': [[Joan Gil Barberà]]  
 
* ''Etnologia i Cultura Popular'': [[Joan Gil Barberà]]  
 
* ''Ciències Agroalimentàries '': [[Vicent Lluís Simó i Santonja]]  
 
* ''Ciències Agroalimentàries '': [[Vicent Lluís Simó i Santonja]]  
Llínea 78: Llínea 106:
 
* ''Musicologia'': [[José Climent Barber]]  
 
* ''Musicologia'': [[José Climent Barber]]  
 
* ''Patrimoni Artístic'': [[Nassio Bayarri Lluch]]  
 
* ''Patrimoni Artístic'': [[Nassio Bayarri Lluch]]  
* ''Prehistòria i Arqueologia'': José Aparicio Pérez  
+
* ''Prehistòria i Arqueologia'': [[José Aparicio Pérez]]
 
* ''Publicacions'': [[Federico Martínez Roda]]  
 
* ''Publicacions'': [[Federico Martínez Roda]]  
 
* ''Lliteratura Valenciana en Castellà i unes atres llengües'': [[Jaime Siles Ruiz]]  
 
* ''Lliteratura Valenciana en Castellà i unes atres llengües'': [[Jaime Siles Ruiz]]  
* ''Cronistes del Regne de Valéncia'': José Aparicio Pérez  
+
* ''Cronistes del Regne de Valéncia'': [[José Aparicio Pérez]]
 +
 
 +
La Secció de Llengua i Lliteratura ha organisat events internacionals de llengües minoritàries,<ref>[http://silm.racv.es/ I Seminari Internacional de Llengües Minoritaries], dedicat a les llengües minoritàries d'Europa.</ref> editat diccionaris,<ref>[https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/ Diccionaris on-line editats per la RACV], Diccionaris General, Bilingüe, de Sinònims i de Rimes.</ref> correctors informàtics, abundant bibliografia i les citades [[Normes d'El Puig]].
 +
 
 +
== Decans de la RACV ==
 +
 +
* [[Xavier Casp]]
 +
* [[Juan Lladró Dolz|Joan Lladró Dolz]]
 +
* [[Enrique de Miguel Fernández-Carranza]] (2013-2015)
 +
* [[Vicent Lluís Simó Santonja]]
 +
* [[Federico Martínez Roda]]
 +
* [[José Luis Manglano de Mas]] (2019-en el càrrec)
 +
 
 +
== Publicacions ==
 +
Des de l'any [[1928]] la RACV ha publicat monografies, coleccions, diccionaris i atres documents normatius, ademés de revistes científiques dedicades a temes culturals valencians, com els ''Anals'', i des de l'any [[1986]] la ''Série arqueològica'' i la ''Série filològica'', aixina com la ''Série històrica'' des de l'any [[1995]].
 +
 
 +
=== Diccionaris ===
 +
[[Image:Diccion.jpg|thumb|300px|Diccionari General de la Llengua Valenciana]]
 +
[[Archiu:Dicor.jpg|thumb|250px|Portada del Diccionari Ortogràfic]]
 +
* El ''[[Diccionari General de la Llengua Valenciana]]'', diccionari normatiu resultat d'un treball de més de dèu anys de [[Voro López i Verdejo]], acadèmic de número i director de la secció de ''Llengua i Lliteratura Valencianes''.
 +
 
 +
* El ''[[Diccionari Ortogràfic Valencià-Castellà Castellà-Valencià]]'', diccionari d'us que facilita l'accés a les formes més usuals en valencià i la seua equivalència en castellà.
 +
 
 +
* El ''Diccionari Valencià de Sinònims, Afins i Antònims'', obra que té la pretensió de ser una obra auxiliar per a qui desige afondar en el lèxic valencià.
 +
 
 +
* El ''Diccionari Valencià de la Rima'', el propòsit del qual és el proporcionar una obra que facilite la possibilitat de trobar rimes.
 +
 
 +
=== Documents normatius ===
 +
* ''[[Ortografia de la llengua valenciana RACV|Ortografia de la Llengua Valenciana]]'' (1994, quinta edició).
 +
* ''Gramàtica de la Llengua Valenciana'', [[Antoni Fontelles]], [[Chimo Lanuza]] i [[Laura Garcia]] (1996).
 +
* ''Ortografia de la Llengua Valenciana i Estàndart Oral Valencià'' (2005).
 +
* ''Els Verps en Llengua Valenciana i la seua flexió'', [[Juli Amadeu Àrias|J. Amadeu Àrias]] (2006).
 +
* ''Regles de les Vocals I i O Obertes i Tancades en Valencià''.
 +
* ''Normes Bàsiques sobre la Mètrica Valenciana''.
 +
* ''Nova gramàtica de la Llengua Valenciana'' (2015)
 +
 
 +
=== Glossaris ===
 +
* ''Onomàstica Valenciana''.
 +
* ''Topònims Valencians''.
 +
* ''Topònims Espanyols''.
 +
* ''Abreviatures en Valencià''.
 +
* ''Onomatopeyes, exclamacions i interjeccions valencianes''.
 +
 
 +
=== Informes i escrits ===
 +
* ''Informe sobre l'us de l'expressió "bellea del fòc"'' (2014).
 +
* ''Història de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes''.
 +
* ''Intervenció llegida en la Junta General de la RACV el 20/02/2014.''
 +
* ''Informe sobre la llengua valenciana i propostes de revalencianisació.''
 +
* ''Valencianismes: Propostes a la Real Acadèmia Espanyola / Valencianismos: Propuestas a la Real Academia Española''
 +
* ''El Nom Històric de la Llengua Valenciana.''
 +
* ''Informe de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana sobre la Gramàtica Normativa Valenciana de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.''
 +
* ''Informe de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana Sobre l'Idioma Valencià, solicitat pel Tribunal Suprem.''
 +
* ''Consideracions sobre el topònim -Valéncia-.''
 +
* ''Canvis ortogràfics dels últims 25 anys.''
 +
* ''Resposta de la RACV al dictament de l'AVL sobre la llengua valenciana.''
 +
* ''Decàlec presentat per la RACV a l'AVL.''
 +
* ''Informe sobre la Llengua de RTVV'' (1990).
 +
* ''Declaració de principis de la RACV.''
 +
* ''Manifest dels Ciutadans sobre la llengua valenciana''
 +
* ''Consideraciones hechas por la Real Academia de Cultura Valenciana sobre el "Informe sobre la aplicación en España de la Carta Europea de Lenguas Regionales y Minoritarias 2002"''
  
La Secció de Llengua i Lliteratura ha organisat events internacionals de llengües minoritaries,<ref>[http://silm.racv.es/ I Seminari Internacional de Llengües Minoritaries], dedicat a les llengües minoritaries d'Europa.</ref> editat diccionaris, correctors informátics, abundant bibliografia i les citades [[Normes d'El Puig]].
+
== Patronat de la RACV ==
 +
L'Associació Cultural per al Patronat de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, conegut com a '''[[Patronat de la RACV]]''', és una institució creada en l'any [[1987]], sent el seu president fundador [[Juan Lladró Dolz|Joan Lladró]] i u dels membres més destacats del mateix, [[Héctor Gimeno Mondragón|Héctor Gimeno]] com a President honorari. Al cap de la seua junta directiva està [[Eliseo Puig Arcos]].  
  
 +
El Patronat de la RACV té com a objectiu ajudar a la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) en el seu treball d'investigació referent a la cultura i [[llengua valenciana]]. 
  
 
== Amics de la RACV ==
 
== Amics de la RACV ==
La RACV tambe dispon de l'entitat [[Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] que te la funció de recolzar i ajudar a que esta institució realise la seua llabor cultural d’investigació científica que li pertoca en les millors condicions i conseguir que la RACV tinga una ampla base de soport entre el poble valencià.  
+
La RACV també dispon de l'entitat [[Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] que la funció de recolzar i ajudar a que esta institució realise la seua llabor cultural d'investigació científica que li pertoca en les millors condicions i conseguir que la RACV tinga una àmplia base de soport entre el poble valencià.  
 +
 
 +
Ser membre d'Amics de la RACV dona certes preferències en les activitats i actes que desenrolla la RACV.
 +
 
 +
== Cites ==
  
Ser membre d'Amics de la RACV dona certes preferències en les activitats i actes que desenrolla la [[RACV]].
+
{{Cita|III. La Real Academia de Cultura Valenciana, integrada en el Instituto de España i en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, considera que es l´institucio competent i llegitimada per a definir, des de fonaments historics i cientifics, les qüestions llingüistiques valencianes, aixina com les normes gramaticals que s´ajusten a la purea de la nostra llengua i a la seua realitat historica i actual. Esta competencia es correspon en l´establida, d´acort en les seues autoritats autonomiques, en les atres comunitats bilingües (Academies Vasca, Gallega, Institut d´Estudis Catalans, etc.).
  
 +
Com a llogica conseqüencia, la Real Academia de Cultura Valenciana no pot acceptar, en lo relatiu a la Llengua Valenciana, l´atribucio de competencies normatives a un organisme o institucio a on s´integren persones o entitats que no assumixquen la naturalea diferencial de la nostra llengua, en els termens definits en el punt 1er d´esta declaracio.|Extracte del 'Manifest de la Real Academia de Cultura Valenciana' (''[[Diario de Valencia]]'', 15.12.2000). [[Xavier Casp]], President de la [[Real Academia de Cultura Valenciana]] (RACV)}}
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
*[[Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]].
 
  
 +
* [[Anex:Acadèmics corresponents de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]]
 +
* [[Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]].
 +
* [[Patronat de la RACV|Patronat de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] 
 +
* [[Normes d'El Puig]]
 +
* [[Llengua Valenciana]]
 +
* [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]]
 +
* [[Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes]]
  
== Enllaços externs ==
+
== Referències ==
*[http://www.racv.es/ Portal de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]
+
{{reflist|2}}
*[http://www.racv.es/diccionari/diccionario.html Diccionari de Valencià de la RACV]
+
* DECRETO 91/2015, de 12 de junio, del Consell, por el que se regula la creación de las academias científicas, culturales y artísticas de la Comunitat Valenciana y su registro. [2015/5730] (DOCV núm. 7550 de 17.06.2015)
*[http://www.amics-racv.org/ Portal d'Amics de la RACV]
+
* [http://www.racv.es/files/ESTATUTOS_RACV.pdf Estatuts de la RACV]
 +
* [https://dogv.gva.es/datos/2015/04/09/pdf/2015_3127.pdf Ley 6/2015, de la Generalitat, de Reconocimiento, Protección y Promoción de las Señas de Identidad del Pueblo Valenciano]
 +
* [https://web.archive.org/web/20150206040116/http://www.racv.es/es/institucion-academicos RACV. L'Institució i els Acadèmics]
 +
* [https://web.archive.org/web/20150217070909/http://racv.es/vcia/seccions RACV. Seccions de la RACV]
  
 +
== Bibliografia ==
 +
* Díaz-Andreu García, Margarita; Mora, Gloria; Cortadella, Jordi. (2009). Diccionario histórico de la arqueología en España: (siglos XV-XX). Marcial Pons, Ediciones de Historia. p. 782. ISBN 978-84-96467-45-3. Wikidata Q23781184
 +
* Gerhard Ernst, Gerold Ungeheuer, Herbert Ernst Wiegand (2006). Handbücher zur Sprach- und Kommunikationswissenschaft: Handbooks of linguistics and communication science. Romanische Sprachgeschichte : ein internationales Handbuch zur Geschichte der romanischen Sprachen. Berlín, Alemania: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-017150-3 Gerhard Ernst, Gerold Ungeheuer, Herbert Ernst Wiegand (2006). Handbücher zur Sprach- und Kommunikationswissenschaft: Handbooks of linguistics and communication science. Romanische Sprachgeschichte : ein internationales Handbuch zur Geschichte der romanischen Sprachen. Berlín, Alemania: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-017150-3
 +
* Osca Lluch, Julia; López Ferrer, M. Teresa. (2000). Directorio de publicaciones científicas de la Comunidad Valenciana. Universidad de Valencia. p. 68. ISBN 9788437042725
 +
* Sánchez González, Luis. Fernando Sapiña Navarro, Juan José Seguí Marco (2012). La romanización en tierras valencianas: Una historia documental. Universitat de Valéncia. ISBN 9788437089454
  
== Referències ==
+
== Enllaços externs ==
{{listaref}}
+
{{Commonscat|Real Acadèmia de Cultura Valenciana}}
{{Traduït de|es|RACV}}
+
* [http://www.racv.es/ Real Acadèmia de Cultura Valenciana]
 +
* [https://www.llenguavalenciana.com/ Secció de Llengua i Lliteratura de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]
 +
* [https://www.llenguavalenciana.com/diccionari/start Diccionaris de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana]
 +
* [http://www.amics-racv.org/ Portal d'Amics de la RACV]
 +
* [http://www.llenguavalencianasi.com/grup/enquestes/07-09.htm Segons una enquesta, les Normes d'El Puig deurien ser revisades i reformades no sols per part de la RACV sino ademés demanant ajuda a atres grups per a la seua millora.]
 +
* [https://www.llenguavalenciana.com/documents/sobre_la_normativa_de_la_racv Sobre la normativa de la RACV - Extret de l'introducció de l'obra Els Verps en Llengua Valenciana i la seua flexió de J. Amadeu Àrias (RACV, 2006)]
 +
* [https://www.youtube.com/watch?v=aoaCbMXhRqI&feature=share Real Acadèmia de Cultura Valenciana: su historia - Vídeo - Youtube]
 +
* [https://www.lasprovincias.es/comunitat/anos-normas-valenciano-20220406173049-nt.html 40 años de las reglas del valenciano - ''Las Provincias'']
 +
* [https://valenciaplaza.com/entidades-lanzan-el-manifiesto-no-als-paisos-catalansante-los-ataques-contra-el-pueblo-valenciano Entidades lanzan el manifiesto 'No als Països Catalans' ante los "ataques contra el pueblo valenciano" - ''Valencia Plaza'']
 +
* [https://www.culturavalenciana.es/la-racv-dedica-el-dia-la-llengua-valenciana-al-poeta-anfos-ramon/ La RACV dedica el Dia la Llengua Valenciana al poeta Anfós Ramon - Cultura Valenciana]
  
 +
{{Llengua valenciana}}
 +
{{Gramàtica del valencià}}
 +
{{Llista artículs destacats}}
  
 +
[[Categoria:Història Valenciana]]
 +
[[Categoria:Institucions i drets forals]]
 
[[Categoria:Real Acadèmia de Cultura Valenciana]]
 
[[Categoria:Real Acadèmia de Cultura Valenciana]]

Última revisió del 17:33 14 dec 2024

Escut de l'institució
Frontera de la sèu de la RACV
Detall de la galeria principal de la Sèu de la RACV

Detall de la Sèu de la RACV
Detall de l'entrada de la Sèu de la RACV

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) és una institució publica valenciana creada baix el patrocini de la Diputació de Valéncia, a iniciativa del seu president Josep Martínez Aloy. El seu orige es remonta a l'any 1915, quan se creà l'entitat "Centre de Cultura Valenciana" per a l'estudi de la llengua i cultura valencianes. La RACV és una acadèmia associada a l'Institut d'Espanya i es l'única de tot l'Institut en capacitat per a temes relacionats en la llengua valenciana, segons reconeix la mateixa RAE en un escrit dels anys huitanta.[1]

És l'institució encarregada de l'elaboració de la normativa de la llengua valenciana en les Normes del Puig i l'única que conta en autoritat històrica per a definir la forma correcta del valencià modern. En juliol de l'any 2003 reformà les Normes del Puig (que la mateixa entitat propongué en 1981 i reformà en els anys noranta), afegint lo que li havia llevat en l'anterior reforma, els accents gràfics.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana té reconeiximent oficial i rep subvencions de les institucions públiques, com l'Ajuntament de Valéncia, la Diputació de Valéncia i la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Ademés té convenis de colaboració en atres entitats, com l'Universitat Cardenal Herrera-Ceu Sant Pau de Valéncia, Universitat Politècnica de Valéncia i l'Escola Internacional de Protocol de Valéncia.

Història

El 15 de giner de 1915, de la mà del llavors president de la Diputació Provincial de Valéncia, se fundà el Centre de Cultura Valenciana. Encara que té el seu orige en la Diputació de Valéncia, l'Ajuntament de Valéncia pronte es sumà ad este proyecte. L'ajuntament cedí en l'any 1917 el Saló del Consolat del Mar de la Llonja de Valéncia per a ser la sèu social de l'entitat. Est edifici és una joya única del gòtic civil valencià i ha segut declarat Patrimoni de l'Humanitat. En l'actualitat este saló s'usa encara per als actes més solemnes de l'entitat acadèmica.

En l'any 1915 edità la que pot considerar-se primera gramàtica normativa de la llengua valenciana en uns criteris moderns: la Gramàtica Elemental de la Llengua Valenciana redactada per Lluís Fullana, en aplicació de l'acort ortogràfic firmat en 1914.

En l'any 1922 se crea la Secció de Lliteratura, que en 1928 adopta el nom de Secció de Llengua i Lliteratura. En l'actualitat reunix a filòlecs, escritors i experts en llengua valenciana, i actua com l'entitat normativa de referència per al valencianisme llingüístic, fixant les normes ortogràfiques i gramaticals de l'idioma valencià.

Des de l'any 1926 l'estructura interna quedà configurada en les seccions següents:

  • Llengua i Lliteratura
  • Etnografia i Folclor
  • Història i Arqueologia
  • Prehistòria i Antropologia

Estes seccions foren la base de treball d'investigació del centre, estaven dirigides per un director de Número. Se podien nomenar també colaboradors agregats que serien coordinats per a la realisació de diversos treballs.

Despuix de la Guerra Civil s'agregaren tres seccions més:

I en els anys 1951, 1955 i 1959 s'afegiren atres tres, respectivament:

  • Conferència Club
  • Cronistes del Regne de Valéncia
  • Protectors dels Encreuaments i dels ermitoris del Regne de Valéncia

D'esta manera, el Centre de Cultura Valenciana es presentava com un centre valencià d'investigació en diverses àrees. En l'any 1946 ingressà en el Patronat José Maria Quadrado, pertanyent al Consell Superior d'Investigacions Científiques.

En l'any 1978 passà a denominar-se Acadèmia de Cultura Valenciana. En 1986, l'acadèmia fon acceptada en l'Institut d'Espanya com una Acadèmia associada, junt en atres acadèmies d'Espanya.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana propongué en 1981 una normativa per a la llengua valenciana coneguda com a Normes d'el Puig, davant de numeroses entitats i intelectuals. Esta normativa fon la primera en tindre reconeiximent oficial, al ser publicat a l'any següent l'Estatut d'Autonomia en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en dites normes, i ser usades per la pròpia Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana per a l'ensenyança del valencià.

En l'any 1991, el rei Joan Carles I, li concedí el títul de Real, per lo qual l'entitat fon reconeguda i denominada a partir de llavors Real Acadèmia de Cultura Valenciana, nom en que consta actualment en l'Institut d'Espanya.

La Càtedra de Llengua Valenciana en l'Universitat de Valéncia

A començaments del sigle XX, el Centre de Cultura Valenciana fon la gran impulsora de la Càtedra de llengua valenciana en l'Universitat de Valéncia. Les seues gestions arribaren a bon fi el 27 de giner de l'any 1918, quan en Pare Fullana oferí la seua primera lliçó.[2] El Centre de Cultura Valenciana també es distinguí pel foment de l'us de la llengua valenciana. En la sessió del 28 de novembre de 1918, a banda de patrocinar la Gramàtica del Pare Fullana o la Càtedra de la llengua valenciana de l' Universitat, proclamava:

...hi ha necessitat de que en l'escola, al mateix temps que el castellà, s'ensenye l'idioma valencià, puix solament aixina es conseguira la necessària instrucció del nostre poble, que hui té que lluitar en obstàculs insuperables per a poder dur a càrrec els seus coneiximents.

La Càtedra fon suprimida durant la dictadura de Primo de Rivera i no fon restaurada despuix de la fi de la dictadura.

En l'actualitat, la RACV no te cap representació ni autoritat docent en l'Universitat de Valéncia, a l'estar emmarcat l'estudi del valencià en esta última institució en la seua llicenciatura de filologia catalana, donada la forta catalanisació i politisació de l'Universitat des de finals de la década dels anys 60 del sigle XX fins a l'actualitat.

Funció normativa: autoritat llingüística del valencià

Portada del llibre dels actes del XXX Aniversari de les Normes d'El Puig en l'any 2011

La RACV és l'institució que elabora la normativa de l'idioma valencià en les Normes del Puig. La seua funció es similar a la de la Real Acadèmia Espanyola en el cas del castellà o a l'Académie Française en el cas del francés.

La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana dictaminà en 1979, davant l'absència d'un model ortogràfic oficial que normativisara la llengua valenciana, unes normes ortogràfiques que recuperaven en gran part el consens de l'any 1914. Són conegudes popularment en l'apelatiu de Normes d'El Puig, degut a que foren recolzades en un acte públic realisat en 1981 en el Monasteri de Santa Maria d'El Puig per numeroses entitats i intelectuals.

L'actual normativa ortogràfica aixina com el lèxic del valencià estan recollits en el Diccionari Ortogràfic de la RACV. Si be la normativa vigent elaborada per la RACV és coneguda com a "Normes d'El Puig", és en qualsevol cas la RACV l'institució encarregada de la seua elaboració i revisió, per tant se pot parlar de manera genèrica de la normativa de la RACV per a referir-se al conjunt de normes llingüístiques que definixen l'única forma correcta de la llengua valenciana moderna.

El 5 de març de l'any 2006 se celebrà el XXV Aniversari de les Normes d'El Puig en el mateix lloc, el Monasteri d'El Puig o de Santa Maria d'El Puig, acte al qual s'adheriren numeroses entitats culturals i cíviques i que fon organisat per la Plataforma Normes d'El Puig.

Estes normes tingueren un reconeiximent oficial, en ser publicada en elles, dins del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, la primera edició de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i en ser usades per la pròpia Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana per a l'ensenyança del valencià.

Estos treballs d'investigació al voltant de la llengua valenciana feren que l'entitat científica passara a convertir-se en una entitat en arraïlament popular per la seua defensa i recuperació de l'autèntica cultura valenciana, front als continus intents d'anexió llingüística i cultural per part dels qui consideraven la cultura i la llengua valencianes com a part de la cultura i la llengua catalanes.

A conseqüència del caràcter provisional de les Normes de Castelló de 1932 i la necessitat d’un model més pròxim i fidel a la realitat llingüística del Poble Valencià, la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV confeccionà una nova codificació ortogràfica per a la llengua valenciana, partint dels treballs i indagacions científiques i llingüístiques del juge i escritor Miquel Adlert i del filòlec Lluís Fullana. Esta nova normativa fon ratificada el sèt de març de 1981 per un miler de personalitats aixina com per diferents institucions. L’acte d’adhesió tingué lloc en el Monasteri de Santa Maria del Puig; per açò que popularment les normes de la RACV són també conegudes com a Normes del Puig.
Sobre la normativa de la RACV - Extret de l'introducció de l'obra Els Verps en Llengua Valenciana i la seua flexió de J. Amadeu Àrias (RACV, 2006)

Activitats

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana desenrolla una série d'activitats[3], conferències i actes en l'objectiu de promoure l'investigació i la difusió en l'àmbit de la cultura valenciana.

Entre totes les activitats que realisa a lo llarc de l'any, ne podem destacar:

  • Escola Superior d'Estudis Valencians: Té com a objectiu divulgar la Cultura Valenciana en tots els seus àmbits i aspectes. L'activitat està dirigida a totes les persones.
  • Dia de la Llengua i de la Cultura Valencianes: Es un acte d'exaltació de la llengua valenciana que es realisa el 3 de Març de cada any, en memòria de l'escritor valencià Ausiàs March. En est acte la RACV presenta les seues novetats editorials i científiques. Sol tindre lloc en el Palau de la Música de Valéncia.
  • Fira del Llibre Valencià: Congrega a totes les editorials, institucions i associacions que editen llibres en valencià. Se realisa en el més de Juny.
  • Aula d'Humanitats i de Ciències Valencianes: Són unes jornades que giren al voltant de l'història valenciana, les humanitats i la ciència en relació a la Comunitat Valenciana. Estes jornades se realisen des dels anys 80, a lo llarc de l'estiu i tenen lloc en la ciutat de Gandia.
  • Conferències: Durant l'any les diferents seccions que componen la Real Acadèmia de Cultura Valenciana realisen conferències de diferent temàtica.

Els Acadèmics

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana està integrada per quatre tipos d'acadèmics, cada un d'ells en unes obligacions especificades en els estatuts de l'entitat.

Els Acadèmics de Número, els Acadèmics Electes, els Acadèmics d'Honor i els Acadèmics Corresponents. Cada u té estipulats uns drets i unes obligacions, en la cerimònia d'entrada com a tals en la RACV, reben una medalla, representativa del número que li corresponga segons la vacant que vaja a ocupar.

Una llarga llista de personalitats han format part de l'Acadèmia: Vicente Blasco Ibáñez, Eduardo Primo Yúfera, Alberto Sols, Nicolau Primitiu, Fletcher Valls, Julián San Valero, Joaquín Rodrigo, Francisco Lozano.

Seccions i responsables

Actualment l'institució està integrada per 15 seccions.

La Secció de Llengua i Lliteratura ha organisat events internacionals de llengües minoritàries,[4] editat diccionaris,[5] correctors informàtics, abundant bibliografia i les citades Normes d'El Puig.

Decans de la RACV

Publicacions

Des de l'any 1928 la RACV ha publicat monografies, coleccions, diccionaris i atres documents normatius, ademés de revistes científiques dedicades a temes culturals valencians, com els Anals, i des de l'any 1986 la Série arqueològica i la Série filològica, aixina com la Série històrica des de l'any 1995.

Diccionaris

Diccionari General de la Llengua Valenciana
Portada del Diccionari Ortogràfic
  • El Diccionari Valencià de Sinònims, Afins i Antònims, obra que té la pretensió de ser una obra auxiliar per a qui desige afondar en el lèxic valencià.
  • El Diccionari Valencià de la Rima, el propòsit del qual és el proporcionar una obra que facilite la possibilitat de trobar rimes.

Documents normatius

Glossaris

  • Onomàstica Valenciana.
  • Topònims Valencians.
  • Topònims Espanyols.
  • Abreviatures en Valencià.
  • Onomatopeyes, exclamacions i interjeccions valencianes.

Informes i escrits

  • Informe sobre l'us de l'expressió "bellea del fòc" (2014).
  • Història de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes.
  • Intervenció llegida en la Junta General de la RACV el 20/02/2014.
  • Informe sobre la llengua valenciana i propostes de revalencianisació.
  • Valencianismes: Propostes a la Real Acadèmia Espanyola / Valencianismos: Propuestas a la Real Academia Española
  • El Nom Històric de la Llengua Valenciana.
  • Informe de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana sobre la Gramàtica Normativa Valenciana de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  • Informe de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana Sobre l'Idioma Valencià, solicitat pel Tribunal Suprem.
  • Consideracions sobre el topònim -Valéncia-.
  • Canvis ortogràfics dels últims 25 anys.
  • Resposta de la RACV al dictament de l'AVL sobre la llengua valenciana.
  • Decàlec presentat per la RACV a l'AVL.
  • Informe sobre la Llengua de RTVV (1990).
  • Declaració de principis de la RACV.
  • Manifest dels Ciutadans sobre la llengua valenciana
  • Consideraciones hechas por la Real Academia de Cultura Valenciana sobre el "Informe sobre la aplicación en España de la Carta Europea de Lenguas Regionales y Minoritarias 2002"

Patronat de la RACV

L'Associació Cultural per al Patronat de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, conegut com a Patronat de la RACV, és una institució creada en l'any 1987, sent el seu president fundador Joan Lladró i u dels membres més destacats del mateix, Héctor Gimeno com a President honorari. Al cap de la seua junta directiva està Eliseo Puig Arcos.

El Patronat de la RACV té com a objectiu ajudar a la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) en el seu treball d'investigació referent a la cultura i llengua valenciana.

Amics de la RACV

La RACV també dispon de l'entitat Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana que té la funció de recolzar i ajudar a que esta institució realise la seua llabor cultural d'investigació científica que li pertoca en les millors condicions i conseguir que la RACV tinga una àmplia base de soport entre el poble valencià.

Ser membre d'Amics de la RACV dona certes preferències en les activitats i actes que desenrolla la RACV.

Cites

III. La Real Academia de Cultura Valenciana, integrada en el Instituto de España i en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, considera que es l´institucio competent i llegitimada per a definir, des de fonaments historics i cientifics, les qüestions llingüistiques valencianes, aixina com les normes gramaticals que s´ajusten a la purea de la nostra llengua i a la seua realitat historica i actual. Esta competencia es correspon en l´establida, d´acort en les seues autoritats autonomiques, en les atres comunitats bilingües (Academies Vasca, Gallega, Institut d´Estudis Catalans, etc.). Com a llogica conseqüencia, la Real Academia de Cultura Valenciana no pot acceptar, en lo relatiu a la Llengua Valenciana, l´atribucio de competencies normatives a un organisme o institucio a on s´integren persones o entitats que no assumixquen la naturalea diferencial de la nostra llengua, en els termens definits en el punt 1er d´esta declaracio.
Extracte del 'Manifest de la Real Academia de Cultura Valenciana' (Diario de Valencia, 15.12.2000). Xavier Casp, President de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV)

Vore també

Referències

Bibliografia

  • Díaz-Andreu García, Margarita; Mora, Gloria; Cortadella, Jordi. (2009). Diccionario histórico de la arqueología en España: (siglos XV-XX). Marcial Pons, Ediciones de Historia. p. 782. ISBN 978-84-96467-45-3. Wikidata Q23781184
  • Gerhard Ernst, Gerold Ungeheuer, Herbert Ernst Wiegand (2006). Handbücher zur Sprach- und Kommunikationswissenschaft: Handbooks of linguistics and communication science. Romanische Sprachgeschichte : ein internationales Handbuch zur Geschichte der romanischen Sprachen. Berlín, Alemania: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-017150-3 Gerhard Ernst, Gerold Ungeheuer, Herbert Ernst Wiegand (2006). Handbücher zur Sprach- und Kommunikationswissenschaft: Handbooks of linguistics and communication science. Romanische Sprachgeschichte : ein internationales Handbuch zur Geschichte der romanischen Sprachen. Berlín, Alemania: Walter de Gruyter. ISBN 3-11-017150-3
  • Osca Lluch, Julia; López Ferrer, M. Teresa. (2000). Directorio de publicaciones científicas de la Comunidad Valenciana. Universidad de Valencia. p. 68. ISBN 9788437042725
  • Sánchez González, Luis. Fernando Sapiña Navarro, Juan José Seguí Marco (2012). La romanización en tierras valencianas: Una historia documental. Universitat de Valéncia. ISBN 9788437089454

Enllaços externs

Commons