L'Oronella

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Logotip de l'editorial valenciana L'Oronella

L'Oronella o Editorial L'Oronella és una editorial valenciana fundada per l'escritor i periodiste Felip Bens a principis dels anys 90. L'editorial ha publicat més de 150 obres, majoritàriament en valencià, a través de diverses coleccions de lliteratura jovenil, narrativa, poesia, ensaig o historia. Actualment, L'Oronella està gestionada per l'associació sense ànim de lucre Foment de les Lletres Valencianes.

Paper cultural

L'Oronella ha jugat un paper fonamental com a dinamisador de la vida cultural valenciana i difusor de la lliteratura en llengua valenciana a lo llarc de la década dels anys 90 fins a l'actualitat. La seua tasca en este sentit, en la que ha actuat com a verdader dinamisador de la lliteratura contemporànea en valencià, potenciant-la des de les seues revistes Lletrafaller o Lletraferit i editant els llibres dels autors en llengua valenciana des de la seua llinea editorial, possiblement, no li ha segut reconeguda com caldria.

Revista Lletraferit

L'Oronella edità fins a 2014 la revista cultural i lliterària "Lletraferit", publicada des de l'any 1996 íntegrament en llengua valenciana. Actualment, esta publicació ya no forma part de L'Oronella, ya que ha passat a editar-la La Drassana.

En esta revista tenen cabuda tota classe d'informacions culturals, lliteràries, artístiques i de pensament.

Llínea editorial

"Jukebox", llibre de l'escritor Davit Benavent, editat per L'Oronella

La llínea editorial de L'Oronella dispon de diverses coleccions, especialment focalisades en la lliteratura en llengua valenciana, tant clàssica com contemporànea, aixina com en la traducció de clàssics de la lliteratura universal al valencià.

Estes són les coleccions actuals de l'editorial:

  • Colecció Clàssics Valencians

Série concebuda per a acostar els clàssics valencians a llectors no especialisats. Es reproduïxen els texts canònics de la lliteratura valenciana en una respectuosa actualisació llingüística. Tots els llibres inclouen un glossari i l’introducció d’un especialiste que contextualisa l’obra i a l’autor en el seu temps.

  • Enciclopèdia Temàtica Valenciana

Coeditada en la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, és una colecció de treballs en profunditat sobre aspectes de la cultura valenciana, des del rigor científic i a l’hora, la vocació divulgativa. Volums editats, en tapes dures i profusió d’ilustracions.

  • Els Fanals de la Terra

Esta colecció arreplega treballs de diversa temàtica i format, referits a aspectes concrets de l’identitat valenciana: idioma, personages històrics, el moviment valencianiste a través de l’història.

  • Deixantapart

Colecció de poesia. Inclou a poetes contemporàneus en valencià i traduccions d'obres universals.

  • Rajolar

La colecció lliterària per excelència de l’editorial L’Oronella, en ella publiquen la seua obra les més importants firmes de la lliteratura valenciana actual. Encara que en un principi, no exclogué la poesia, el Rajolar es planteja com un impuls a la narrativa en valencià. Per tant, pretén també incorporar traduccions al valencià d’obres cabals de la narrativa universal, com Batleby l’escrivent, de Melville. Un camí encara a mig recórrer que ya ha donat fruits inqüestionables: per un costat, l’aparició de tot un elenc de nous narradors; per l’atre, la consolidació d’una massa de llectors aveats a llegir lliteratura actual en la seua llengua.

  • Referents

Referents està concebuda, en co-edició en la Fundació Roberto Salvador de Paterna per a recuperar i focalisar a autors poc coneguts de la nostra història lliterària o poc llegits per falta de reedicions.

  • Boix

Colecció d’ensajos i estudis de caràcter acadèmic, relacionats en l’història i la cultura valencianes. Publicada en castellà, el seu nom és un homenage a Vicent Boix (Xàtiva 1813-Valéncia 1880), catedràtic de l’Institut Lluís Vives, Croniste del Cap i Casal i noveliste. A pesar de que escrigué la seua obra en castellà, és considerat precursor i inductor de la Renaixença.

Revista Lletrafaller

L'Oronella també edita la revista d'informació sobre el món de les Falles "Lletrafaller", publicada des de l'any 2004 íntegrament en llengua valenciana. Actualment la revista te un periodicitat anual i és una de les revistes falleres més venudes i exitoses.

En esta publicació te cabuda tota classe d'informació sobre el món cultural faller.

Vore també

Enllaços externs