Gastronomia valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gastronomia de la Comunitat Valenciana

ValencianPaella.jpg
Una paella de conill i pollastre, recepta habitual de les comarques del Túria-Xúquer

Territori Comunitat Valenciana
Plat(s) estrela coca, paella, olla o putxero, sobrassada, arròs al forn, vaquetes, pa tomaca, fideuà, pastisset, fartó, torró, embotit
Beguda típica Vins i licors; mistela i orchata
Ingredients destacats Oli d'oliva, hortaliça, peix, marisc, carn, bolets, arròs, fideu
Gastronomia de la Comunitat Valenciana
RWB-RWBA Gasthaus.svg Alacantí RWB-RWBA Gasthaus.svg Vall d'Albaida
RWB-RWBA Gasthaus.svg C. de Túria RWB-RWBA Gasthaus.svg El Comtat
RWB-RWBA Gasthaus.svg La Costera RWB-RWBA Gasthaus.svg Horta
RWB-RWBA Gasthaus.svg Maestrat RWB-RWBA Gasthaus.svg Marina Alta
RWB-RWBA Gasthaus.svg Marina Baixa RWB-RWBA Gasthaus.svg Morvedre
RWB-RWBA Gasthaus.svg La Plana RWB-RWBA Gasthaus.svg La Ribera
RWB-RWBA Gasthaus.svg La Safor RWB-RWBA Gasthaus.svg Vinalopó Mig
RWB-RWBA Gasthaus.svg Baix Vinalopó RWB-RWBA Gasthaus.svg Alt Vinalopó
RWB-RWBA Gasthaus.svg Alcalatén RWB-RWBA Gasthaus.svg L'Alcoyà
RWB-RWBA Gasthaus.svg El Maestrat RWB-RWBA Gasthaus.svg Els Ports
RWB-RWBA Gasthaus.svg Comarques churres
RWB-RWBA Gasthaus.svg Comarques castellanes
Atres cuines
RWB-RWBA Gasthaus.svg Aragó
RWB-RWBA Gasthaus.svg Castella i Lleó RWB-RWBA Gasthaus.svg La Mancha
RWB-RWBA Gasthaus.svg Extremadura RWB-RWBA Gasthaus.svg Comunitat de Madrid
RWB-RWBA Gasthaus.svg Itàlia

La Cuina Valenciana és la que se prepara tradicionalment en el Regne de Valéncia. Ingredients habituals són l'arròs, verdura, carn, peix, especialment les anguiles de l'Albufera (all i pebre), i marisc. El plat més conegut es la Paella, exportada des de molt de temps arrere a tota Espanya i Iberoamèrica. No és solament una cuina mediterrànea a l'us, sino que és producte d'una tradició autòctona molt arraïlada. La majoria dels menjars no són en absolut llaugers, al contrari poden resultar pesats per a quins no estiguen acostumats o mengen més de lo degut. Perols i bollits com plats únics són molt importants en l'alimentació. Allò és, majoritàriament llauradora. Inclús en Espanya la cuina valenciana no és excessivament coneguda i no en massa restaurants de la Comunitat Valenciana se li presta l'atenció deguda als plats autòctons originals.

Plats típics[editar | editar còdic]

De tots els plats que la componen el més conegut internacionalment és la paella, un guis d'arròs sec, cuinat en una paella sense mànec, metàlica tradicional d'a on vé la seua denomianció, sobre un foc de llenya (preferiblement de taronger) preparat al efecte. La seua popularitat és tal que moltes segones residències valencianes conten en un paeller, un espai obert o tancat a on se cuina la paella de llenya.

Existixen múltiples receptes, pero la fonamental en la regió se compon d'arròs, pollastre i conill, bajoqueta i garrofó. En alguns llocs inclouen també caragols o pilotes. El color groc del tradicional arròs de l'Albufera es conseguix en safrà. Se diu que la paella de marisc procedix de la costa de les terres del Ebre en les zones del Maestrat, no de l'Horta, mentres que en les comarques del sur predominen els arrossos manco secs, melosos o caldosos. Sobre la internacionalisació de la paella Manuel Vázquez Montalbán ironisava: "La paella internacionalisada és un guis d'arròs en el que se barreja la carn i el peixcat i qualsevol vegetal, en l'excepció del plàtano".

L'arròs juga un paper tan important en esta cuina nacional que en molts llibres de cuina d'Espanya apareixen més de 100 formes distintes de preparar-ho que tenen el seu orige en el Regne de Valéncia.

Un atre plat cuinat de forma molt semblant a la paella de marisc és la fideuà, en la que es substituïx l'arròs per fideus normalment grossos. Atres ingredients típics són el peixcat, calamar, clòchines i marisc.

També és típic l'arròs a banda, l'arròs negre, en fesols i naps, etcétera.

En hivern solen preparar-se olles o bollits, dels quals els seus ingredients principals són ossos, arròs, carn de bacó, botifarra i llegums. En la costa els plats de peixcat i marisc són naturalment més habituals que en l'interior.

Com a postre prima la fruita del lloc: taronja i mandarina. També és típicament nadalenc el torró, fabricat sobretot en Xixona (L'Alacantí) a base d'armela i sucre. Com a begudes típiques de la terra se produïx l'orchata de chufa, principalment en Alboraya. que sol beure's graniçat o líquit (sempre molt freda) i sucant en ella fartons.

Més recent és la recepta de l'aigua de Valéncia, còctel preparat en una base de begudes alcohòliques (normalment vodca i ginebra, sucre, suc de taronja i cava.

Plats[editar | editar còdic]

Alguns dels plats valencians són:

Postres[editar | editar còdic]

Vore també[editar | editar còdic]