Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana és la norma autonòmica bàsica de la Comunitat Valenciana (Espanya). L'Estatut d'Autonomia regula els òrguens d'autogovern d'esta regió, nomenats de forma genèrica com a Generalitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana estigué regida per l'Estatut d'Autonomia de 1982 fins a l'any 2006, que es posà fi a la reforma de l'Estatut; des de l'11 d'abril de l'any 2006, la norma bàsica autonòmica és l'Estatut de l'any 2006.

Antecedents[editar | editar còdic]

Manifestació de l'any 1997

En anterioritat, en la década de 1930, durant la Segona República espanyola, se realisaren i propongueren diversos proyectes d'estatut autonòmic a càrrec de distintes formacions polítiques i socials (Partit Radical Blasquiste, juliol de 1931; CNT, decembre de 1936; Esquerra Valenciana, febrer de 1937 i Unió Republicana Nacional, març de 1937) cap dels quals no obstant conseguiria eixir avant, abortant-se tot esforç autonomiste despuix de la caiguda en 1939 de la regió davant l'eixercit sublevat contra la República, fins a la restauració democràtica de finals de la década de 1970.

El 13 de juny de l'any 1997 es celebrà en la ciutat de Valéncia una gran manifestació, la més multitudinària fins al moment, en vora 500.000 persones, en defensa de l'Estatut d'Autonomia i de l'identitat valenciana. Participants de totes les parts del Regne de Valéncia, i simpatisants d'atres regions com Aragó i Balears, eixiren al carrer per a manifestar pública i pacíficament la voluntat d'un poble que mereix ser respectada, sobretot les senyes d'identitat valencianes. El seu lema fon:

L'Estatut d'Autonomia de 1982 fon la primera volta, des de l'abolició dels Furs de Valéncia en els decrets de Nova Planta (1707), que la Comunitat Valenciana tenia una certa capacitat d'autogovern.

L'Estatut de 1982[editar | editar còdic]

L'estatut fon per primera volta aprovat per la LLEI ORGÀNICA 5/1982, D'1 DE JULIOL, D'ESTATUT D'AUTONOMIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA [DOGV núm. 74, de 15 de juliol].[1]

L'Estatut de 2006[editar | editar còdic]

En maig de l'any 2005, se debaté en Les Corts Valencianes un nou estatut.

La Comunitat Valenciana fon la primera en presentar una reforma del seu estatut d'autonomia davant del Congrés dels Diputats. Esta reforma fon aprovada en les Corts Valencianes per 82 vots a favor (PPCV i PSPV-PSOE) i 7 vots en contra (EU-Entesa i Grup Mixt) el 1 de juliol de 2005. La reforma fon pactada prèviament per PPCV i PSPV-PSOE.

No obstant, durant la tramitació de l'estatut en les Corts Espanyoles el PSPV-PSOE va manifestar inicialment la seua disposició a modificar l'Estatut que havia pactat en les Corts valencianes. Estes modificacions eren relatives a l'idioma valencià i a la barrera electoral del 3% per a poder accedir al Parlament Valencià, modificacions que eren preteses pels partits nacionalistes, tant valencians com catalans, puix la rebaixa de la barrera electoral del 5% al 3% permetria entrar en el parlament valencià al Bloc Nacionaliste Valencià.

En el text final de l'Estatut aprovat pel Parlament Espanyol s'ha mantengut la denominació Idioma Valencià i llengua valenciana, que no accepten els defensors de l'unitat del català i el valencià, i s'ha tret la qüestió de la barrera electoral, deixant esta en el 5% pero podrà ser modificada per una Llei Valenciana, que necessitarà una majoria qualificada de dos terços per a ser aprovada. L'estatut no reconeix com a Llengua Pròpia al Castellà, a pesar que numeroses comarques de Castelló, Valéncia i Alacant tenen com a llengua materna l'espanyol.

El proyecte de reforma d'Estatut de la Comunitat Valenciana fon aprovat en el Congrés dels Diputats per 294 vots a favor (PSOE, PP i CC) i 32 en contra (CiU, ERC, PNV, IU-ICV i el Grup Mixt)

La reforma de l'Estatut fon posteriorment ratificada pel Parlament Valencià, puix que una peculiaritat de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana és que una volta tramitat i aprovat en les Corts Espanyoles, ha de tornar a les Corts Valencianes per a ser aprovat finalment, per si s'hagueren introduït modificacions no desijades per les Corts Valencianes. En canvi, no hi va haver referèndum per a la seua aprovació, com en el cas dels estatuts de les comunitats autònomes que optaren per la via ràpida.

Posteriorment, l'Estatut fon signat pel rei Joan Carles el 10 d'abril de l'any 2006 i va entrar en vigor l'11 d'abril en la seua publicació en el Bolletí Oficial de l'Estat (BOE) i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Estatuto_de_Autonomía_de_la_Comunidad_Valenciana de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.

Enllaços externs[editar | editar còdic]