Educació

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Chiquets en un parvulari d'Afganistan.

L'educació és el procés de facilitar l'aprenentage en tots els llocs. Coneiximents, habilitats, valors, creències i hàbits d'un grup de persones que els transferixen a atres persones, a través de la narració de contes, la discussió, l'ensenyança, la formació o l'investigació. L'educació no solament es produïx a través de la paraula, puix està present en totes les nostres accions, sentiments i actituts. Generalment, l'educació es porta a terme baix la direcció dels educadors ("professors"), pero els estudiants també poden educar-se a sí mateixos en un procés cridat aprenentage autodidacta.

[1]

Qualsevol experiència que tinga un efecte formatiu en la forma en que un pensa, sent o actua pot considerar-se educativa. L'educació formal està comunament dividida en vàries etapes, com a preescolar, escola primària, escola secundària i més tart el colege, universitat o magistrat. L'estudi de l'educació es denomina pedagogia. Ara es parla de la necessitat de continuar en els processos educatius més allà de l'educació formal.

El dret a l'educació ha segut reconegut per alguns governs. A nivell global, l'artícul 13 del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de 1966 de les Nacions Unides reconeix el dret de tota persona a l'educació.[2]

Encara que en la majoria dels llocs fins a una certa edat l'educació siga obligatòria, a voltes l'assistència a l'escola no ho és, i una minoria dels pares elegixen l'escolarisació en casa, a voltes en l'ajuda de la tecnologia educativa electrònica moderna (també cridat e-learning). L'educació pot tindre lloc en contexts formals o informals.


Referències[editar | editar còdic]

  1. Dewey, John (1944). Democracy and Education (en anglés), The Free Press, pp. 1–4. ISBN 0-684-83631-9.
  2. ICESCR, Article 13.1

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Edgar Morín: Los siete pilares de la educación
  • Flavia Terigi: Diez miradas sobre la escuela primaria
  • Michael Oakeshott. [1], Katz Editores. ISBN 9789871566013.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Plantilla:Wikcionario Plantilla:Wikinoticias Plantilla:Wikiquote