Escut de la Comunitat Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Disseny oficial de l'escut de la Comunitat Valenciana
Antic escut del Regne de Valéncia

L'escut de la Comunitat Valenciana està descrit en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) número 211, de data 13 de decembre de 1984, i de títul Llei de la Generalitat Valenciana 8/1984, del 4 de decembre, per la que se regulen els símbols de la Comunitat Valenciana i la seua utilisació.

L'escut, queda descrit de la següent manera:

1. El emblema de la Generalitat Valenciana se constituïx en la heràldica del Rei Pere el Ceremoniós, representativa del històric Regne de Valéncia, tal com és blasonat a continuació:

1.1. Escut: Inclinat cap a la dreta, d'or, en quatre pals de gules.

1.2. Timbre: elm d'argent coronat; mantellet que penja en assur, en una creu paté curvilínea i fixada en punta acunçada d'argent, forrat de gules; per cimera, un dragó naixent d'or, alat, llinguat de gules i dentat d'argent.

Història[editar | editar còdic]

L'escut comença a utilisar-ho Pere el Ceremoniós en substitució de l'anterior emblema dels reis d'Aragó, inclinant l'escut groc en barres roges cap a l'esquerra, posant-li damunt un casc de l'época en una corona de la que ix el dragó característic de Jaume I i en un mantell blau en una Creu d'Iñigo Arista en argent.

L'escut real apareix per tot arreu de la Corona d'Aragó, en especial el Regne de Valéncia, representat per eixemple en les Torres dels Serrans, Torres de Quart i la Llonja de la Seda, ademés de diferents llibres relacionats en lo regne valencià.

A partir de l'any 1394 escomença a acunyar-se l'escut en els reals valencians, en els quals per l'atra banda apareix l'antic escut de la Ciutat de Valéncia sense coronar, és a dir, un rombo bibarrat.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons