Suc

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Suc de taronja

El suc és la substància líquida que s'extrau dels vegetals i els animals, normalment per pressió, cocció o destilació. Normalment fa referència al líquit resultant d'escórrer un fruit. Aixina, el suc o suc de taronja és el líquit extret de la fruita del taronger. A sovint se venen sucs envasats, que passen per un procés durant la seua elaboració que els fa perdre part de les seues beneficioses propietats nutricionals.

Generalment el nom de suc s'aplica als que són obtenguts per pressió, mentres que els obtenguts per cocció es diuen infusions. Per la seua banda, el producte obtengut de la cocció de peces càrniques se sol dir caldo o consomé.

Característiques[editar | editar còdic]

Els sucs acabats d'escórrer són un refresc molt nutritiu, principalment per les vitamines que contenen. No obstant, segons passa el temps sense ser consumits van perdent vitamines ràpidament i progressiva. Els sucs conservats en tetra brik, també conegut com a tetra pack, solen ser "sucs fets a partir de suc concentrat". Açò significa que despuix de ser escorreguts han segut concentrats evaporant l'aigua per mig de calor, i posteriorment se'ls ha afegit aigua per a envasar-los. Açò permet transportar manco aigua i estalviar costs, pero este procés destruïx gran part de les vitamines, lo qual elimina la principal qualitat nutritiva dels sucs.

Per a preparar-los en casa, és necessari tindre un aparat que es diu escorredora per a obtindre suc de taronja, llima o naronja. També s'usa un extractor per a obtindre suc d'atres fruites o hortalices com les pomes, carlotes, etc.

Alguns líquits trobats en organismes animals també es diuen suc, com per eixemple el suc gàstric.

Vore també[editar | editar còdic]