Pont de Montolivet

El pont de Montolivet és un pont de la ciutat de Valéncia que creua el Jardí del Túria i conecta el barri de la Penya-roja en els de Montolivet i de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Relaciona, puix, l'avinguda de l'Institut Obrer de Valéncia i l'avinguda del Saler (l'inici de l'autopista del Saler) en l'avinguda de França i l'avinguda de Tomás Montanyana. Al nort, el pont desemboca en la plaça giratòria d'Europa, una de les més grans de la ciutat, mentres al sur ho fa en una atra glorieta situada dins de l'avinguda del Saler.

És un pont únic en la ciutat per constar de dos parts clarament diferents: l'antic pont, que creua només la mitat nort del jardí, i el nou, que el continua fins a la part meridional. En realitat, ni l'un ni l'atre són massa antics, si be era en la construcció de la Ciutat de les Arts i les Ciències que va ser necessari un eixample en el pont existent.

Vista aérea del pont de Montolivet

Els dos ponts consten de dos calçades separades per un buit de mijana, en quatre carrils a cada costat, ademés d'una vorera ampla que permet el pas de bicicletes. En el punt d'unió entre els dos ponts, hi ha unes escales a cada banda, permetent baixar fins al riu. També hi ha una columna clàssica que recorda la creu que s'erigí durant la visita del Papa Benet XVI a la ciutat, quan este va utilisar el pont d'escenari per al seu parlament.

Cal ara destacar les moltes diferències entre els dos ponts. L'antic pont, al nort, és purament recte i pla, sense casi decoracions i, per tant, molt funcional. Destaca una línia de fanalets a cada banda del pont, mentres cada calçada se sosté gràcies a dos pilars. La part inferior del pont fa una série d'arcs suaus i allargats. Tot el conjunt és de formigó gris, en alguns detalls pintats en roig granat.

Per lo que fa a l'atre pont, al sur, és en pur estil de Santiago Calatrava, llaugerament arcat i recolzat sobre quatre pilars esvelts que s'unixen a la base, dins d'un llac artificial. Deixa a l'est el Museu de Ciències Príncep Felip i L'Hemisfèric i a l'oest el palau de les Arts Reina Sofia i fita en l'Umbràcul. És, puix, un element important del conjunt de la Ciutat de les Arts i les Ciències, i s'adscriu als seus patrons estilístics: fet de formigó blanc i lluent, no conté cap llínea recta sino que es compon d'una série de corbes que li donen un aspecte orgànic o animal.

Fins a la construcció del pont de l'Assut de l'Or, immediatament a l'est, el pont de Montolivet era el principal conector entre els barris situats entre l'avinguda de Vicent Blasco Ibáñez i el Jardí del Túria, i l'eixida en direcció a l'Albufera nomenada l'autopista del Saler.


Vore tambéEditar

Enllaços externsEditar

Commons


Ponts de la Ciutat de Valéncia ·  
Pont d'Ademús · Pont de l'Àngel Custodi · Pont d'Aragó · Pont de les Arts · Pont de L'Assut de l'Or · Pont de Campanar · Pont de l'Exposició · Pont de les Flors · Pont de Fusta · Pont de La Mar · Pont de la Trinitat · Pont de Montolivet · Pont de Nazaret · Pont de Sant Josep · Pont de Serrans · Pont del Nou d'Octubre · Pont del Real · Pont del Regne ·


Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia ·  
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans