Benet XVI

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El Papa durant una audició general en l'any 2010

Joseph Alois Ratzinger (Marktl, Bavera, Alemanya, 16 d'abril de 1927 - † Ciutat del Vaticà, 31 de decembre de 2022) fon Papa de l'Iglésia Catòlica Romana baix el nom de Benet XVI (en llatí: Benedictus PP. XVI) i conseqüentment bisbe de Roma i cap d'estat de la Ciutat del Vaticà, des del 19 d'abril de 2005 al 28 de febrer de 2013. Successor del Papa Joan Pau II, va ser el 265è Papa de l'Iglésia i va abandonar el càrrec en l'any 2013.

Ratzinger havia segut nomenat cardenal en l'any 1977 pel Papa Pau VI i va servir com assessor teològic durant el Concili del Vaticà II. En 1981 va ser nomenat prefecte per a la Congregació de la doctrina de la Fe, la successora de l'antiga Inquisició pel Papa Joan Pau II. Ademés, Joan Pau II el nomenà decà del Colege Cardenalici i bisbe d'Òstia l'any 2002. En ell, Joan Pau II va retornar el poder que el Concili del Vaticà II havia suavisat a la Congregació de la doctrina de la Fe. Això va convertir Ratzinger en una de les figures més influents de l'Iglésia Catòlica Romana en els últims temps.

Benet XVI és el fundador i patró de la "Fundació Ratzinger", una organisació de caritat, que gràcies a la venta dels seus llibres i ensaigs conseguix finançar beques per a estudiants de tot lo món.

El dia 11 de febrer de l'any 2013 feu públic que renunciaria al pontificat el dia 28 de febrer, motivat per una manca de forces: «Note el pes de l'encàrrec, plegue pel be de l'Iglésia. Havent examinat repetidament la meua consciència davant de Deu, he arribat a la certea de que les meues forces, per l'edat avançada, ya no són les que caldria per a eixercir de manera adequada el ministeri de Sant Pere». Esta abdicació és la primera que es fa des de 1415, quan Gregori XII va decidir abdicar despuix de nou anys de papat com a conseqüència d'un acort que va ficar fi al Cisma d'Occident; per a trobar un papa que abandones la tiara lliurement, sense maniobres polítiques pressions externes, caldria retrocedir a sant Celestí V en l'any 1294.

Enllaços externs[editar | editar còdic]


Predecessor:
Sant Joan Pau II
Emblem of the Papacy SE.svg
Papa

19 d'abril de 2005-28 de febrer de 2013
Successor:
Francesc