Pont de Sant Josep (Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Pont de Sant Josep

El Pont de Sant Josep, també conegut com a Pont Nou, ya que fon l'últim dels construït fins el sigle XX, és un pont de Valéncia que creua el Túria i conecta els barris del Carme en el Real Monasteri de Zaidia, el Realet i Marchalenes. Al sur, s'enllaça en la plaça del Portal Nou i els carrers Guillem de Castro, de Blanqueries, i al nort, ho fa en el carrer del Pla de la Zaïdia i el del Doctor Oloriz.

Antigament donava pas a la ciutat pel Portal Nou o de Sant Josep i a l'atra vora del riu comunicava en el Monasteri de Zaidia, per lo que també fon conegut en el nom “”de la Zaidia” precisament pel Palau de la reina mora Zaidia i per la proximitat en el Monasteri de Gratia Dei o de la Zaidia.

El pont era en un principi de fusta, com els atres pont de Valéncia i se le va denominar popularment “Palanca”, sent destruït en la riuada de 1487 que se'l va emportar i en la fortíssima riuada de 1517 que el va destruir per complet, aixina com en atres riuades posteriors.

Reconstruït de nou, el pont, quedà molt de temps en les peanyes o basaments escomençats per a les imàgens, fins que en l'any 1691 s'acordà que foren acabades i portades des de Gènova, les imàgens de Santo Tomàs de Villanueva i de Sant Lluís Bertran, fetes per l'escultor italià Ponzanelli.

Estes estàtues varen permanéixer allí molts anys, fins que en l'any 1906 varen ser desmontades i exhibides en un museu, fins que en l'any 1947 varen ser instalades en el Pont de la Trinitat.

La seua image actual en gran part de les modificacións constructives estan datades a finals del sigle XVI i principi del sigle XVII. Eixen modificacion foren els nous materials pedres de selleria i tretze arcs.

El 19 de març de l'any 1951, s'ornamentà este pont en una escultura moderna de San Josep Artesà, en el chiquet, treballant un tros de fusta, en una chicoteta jardinera per a flors, que va ser oferida per la Junta Central Fallera de Valéncia sobre una idea de la falla Doctor Oloriz.

Ya fora del pont, en la vora recaent a ciutat antiga, en la plaça del Portal Nou, trobem una image de la Mare de Deu del Carme.

Vore també[editar | editar còdic]


Ponts de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Pont d'Ademús · Pont de l'Àngel Custodi · Pont d'Aragó · Pont de les Arts · Pont de L'Assut de l'Or · Pont de Campanar · Pont de l'Exposició · Pont de les Flors · Pont de Fusta · Pont de La Mar · Pont de la Trinitat · Pont de Montolivet · Pont de Nazaret · Pont de Sant Josep · Pont de Serrans · Pont del Nou d'Octubre · Pont del Real · Pont del Regne ·


Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans