Gota freda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gota freda

La gota freda o DANA (depressió aïllada en nivells alts) o baixa segregada és un fenomen meteorològic anual que sol coincidir en l'inici de l'autumne i la primavera en el Mediterràneu occidental. S'experimenta particularment en Espanya i més concretament a lo llarc de la costa est (Catalunya, Regne de Valéncia i Múrcia) i també en les illes Balears, encara que els seus efectes poden sentir-se en zones interiors també.

A grans traces, la gota freda és el resultat d'un front d'aire polar fret (corrent en chorrada) que alvança llentament sobre Europa occidental a gran altura (normalment 5-9 Km) i que, en chocar en l'aire més càlit i humit de la Mar Mediterrànea, genera fortes i amoladores tormentes.

En el terme gota freda es designa en meteorologia a un volum llimitat d'aire fret en els nivells alts de l'atmòsfera, que en una carta meteorològica es representa rodejat en isotermes tancades; dit fenomen és igualment visible en les rodalies de la Serra Nevada de Santa Marta en la costa Carip colombiana, donada l'altura del sistema montanyós llitoral, els cims del qual superen els cinc mil metros d'altura.

Enllaços externs[editar | editar còdic]