Pantà de Tous

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Pantà de Tous

La presa de Tous, també dita Embassament de Tous o Pantà de Tous, esta situada en els térmens municipals de Tous i Millars, en la provincial de Valéncia. La presa embassa al riu Xúquer i al seu tributari, el riu Escalona, en la part final del seu curs. El pantà té una capacitat màxima de 379 hm³.

La primera presa de Tous tenia una capacitat de 80 hm³ i se derrocà la vesprada del 20 d'octubre de 1982, degut a la descomunal creixcuda del Xúquer. Des del dia 19 venia ploguent torrencialment en la conca mija del riu com conseqüència d'una gota freda en altura que descarrega més de 600 mm en un àrea de 700 km² i més de 100 mm en el restant de la conca. Al no poder obrir les comportes, el riu ana derrocant la presa que, finalment, cedí per complet lliberant un cabal que se cifrà en 16.000 m³/s en Alzira, aigües avall del pantà, causant la major riuada coneguda en Espanya, coneguda com la Pantanada de Tous . La raó per lo qual fallà la presa fon negligència d'un avís de pluges fortes en la zona i la falta de personal qualificat durant la nit en temporada d'alerta roja.

El pantà actual s'acaba de construir en 1994 i conta en una capacitat molt major que l'anterior. Entre els objectius de la presa se troba l'aprofitament hidroelèctric, la prevenció d'inundacions i el rec; les seues aigües surten el Canal Xúquer-Túria. Esta permesa la navegació recreativa i la peixca de lucios, carpes i barps en les seues aigües.

Est enclavament és també tràgicament recordat per ser el lloc a on en 1993 se trobaren els cossos de les tres chiquetes d'Alcàsser brutalment torturades i assessinades, Miriam, Toñi i Desirée.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons