Diferència entre les revisions de "Llínea C-1 (Rodalies Valéncia)"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 't son ' a 't són ')
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'4 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
La '''llínea C-1''' de [[Rodalies Valéncia]] recorre 63 [[quilómetros]] a lo llarc de la [[província de Valéncia]] en la [[Comunitat Valenciana]], [[Espanya]], entre [[Estació del Nort|Valéncia-Nort]] i [[Gandia]] o el Grau de Gandia. Dona servici als municipis de [[Valéncia]], [[Alfafar]], [[Benetússer]], [[Massanassa]], [[Catarroja]], [[Silla]], [[Sollana]], [[Cullera]], [[Tavernes de Valldigna]], [[Xeraco]] i [[Gandia]].
+
La '''llínea C-1''' de [[Rodalies Valéncia]] recorre 63 [[quilómetros]] a lo llarc de la [[província de Valéncia]] en la [[Comunitat Valenciana]], [[Espanya]], entre [[Estació del Nort (Valéncia)|Valéncia-Nort]] i [[Gandia]] o el Grau de Gandia. Dona servici als municipis de [[Valéncia]], [[Alfafar]], [[Benetússer]], [[Massanassa]], [[Catarroja]], [[Silla]], [[Sollana]], [[Cullera]], [[Tavernes de Valldigna]], [[Xeraco]] i [[Gandia]].
  
 
== Recorregut ==
 
== Recorregut ==
 
Partint de l'[[Estació del Nort (Valéncia)|estació del Nort]] de [[Valéncia]], la llínea se dirigix al sur en el feix comú de llínees que ixen de la mateixa fins a que s'encamina per la llínea [[La Encina]]-[[Valéncia]] del Corredor Mediterràneu. En este tram, comú en la [[Llínea C-2 (Rodalies Valéncia)|llínea C-2]], travessa [[L'Horta Sur]] en estacions en [[Benetússer]] (prop de la divisió entre este i [[Alfafar]]), [[Massanassa]], [[Catarroja]] i [[Silla]].
 
Partint de l'[[Estació del Nort (Valéncia)|estació del Nort]] de [[Valéncia]], la llínea se dirigix al sur en el feix comú de llínees que ixen de la mateixa fins a que s'encamina per la llínea [[La Encina]]-[[Valéncia]] del Corredor Mediterràneu. En este tram, comú en la [[Llínea C-2 (Rodalies Valéncia)|llínea C-2]], travessa [[L'Horta Sur]] en estacions en [[Benetússer]] (prop de la divisió entre este i [[Alfafar]]), [[Massanassa]], [[Catarroja]] i [[Silla]].
  
Passada esta última, agarra la llínea ferroviària [[Silla]]-[[Gandia]] separant-se de la [[Llínea C-2 (Rodalies Valéncia)|llínea C-2]] i seguix el seu recorregut cap al surest prop de la costa. El primer [[terme municipal]] abans d'adinsar-se en la seua travessia de [[L'Albufera]] és [[Sollana]], en una estació en la pedania de [[El Romaní]] i una estació junt al casc urbà del municipi. Posteriorment té una travessia de 6 [[quilómetros]] pel Parc Natural de l'Albufera fins a que aplega a [[Sueca]], on té la següent estació.
+
Passada esta última, agarra la llínea ferroviària [[Silla]]-[[Gandia]] separant-se de la [[Llínea C-2 (Rodalies Valéncia)|llínea C-2]] i seguix el seu recorregut cap al surest prop de la costa. El primer [[terme municipal]] abans d'adinsar-se en la seua travessia de [[L'Albufera]] és [[Sollana]], en una estació en la pedania de [[El Romaní]] i una estació junt al núcleu urbà del municipi. Posteriorment té una travessia de 6 [[quilómetros]] pel Parc Natural de l'Albufera fins a que aplega a [[Sueca]], on té la següent estació.
  
El següent municipi travessat per la llínea en estació és [[Cullera]], on l'estació se troba junt a la [[N-332]], a l'oest del casc urbà. A partir d'ací la llínea passa de via doble a via única i se situa paralela a la llínea de costa. La següent estació esta entre el casc urbà i la plaja de [[Tavernes de Valldigna]].
+
El següent municipi travessat per la llínea en estació és [[Cullera]], on l'estació se troba junt a la [[N-332]], a l'oest del núcleu urbà. A partir d'ací la llínea passa de via doble a via única i se situa paralela a la llínea de costa. La següent estació esta entre el núcleu urbà i la plaja de [[Tavernes de Valldigna]].
  
La llínea continua el seu recorregut i s'adinsa en el casc urbà de [[Xeraco]], on té la següent estació en un tram de túnel. Passat este municipi entra en el [[terme municipal]] de [[Gandia]].
+
La llínea contínua el seu recorregut i s'adinsa en el núcleu urbà de [[Xeraco]], on té la següent estació en un tram de túnel. Passat este municipi entra en el [[terme municipal]] de [[Gandia]].
  
A partir del creuament del riu Sant Nicolau, en el casc urbà de Gandia, la llínea se dividix en dos. Per una part continua la llínea principal cap al centre urbà de [[Gandia]] baix terra, on acaba en l'estació central intermodal del municipi. Per atra part, un ramal de via única gastat per a dur mercaderies des del port és gastat per alguns trens per a aplegar a la nova estació situada en el centre del [[Port de Gandia|Grau de Gandia]] i entre les Plages de [[Gandia]] i [[Daimús]], on acaba la llínea igualment.
+
A partir del creuament del riu Sant Nicolau, en el núcleu urbà de Gandia, la llínea se dividix en dos. Per una part contínua la llínea principal cap al centre urbà de [[Gandia]] baix terra, on acaba en l'estació central intermodal del municipi. Per atra part, un ramal de via única gastat per a dur mercaderies des del port és gastat per alguns trens per a aplegar a la nova estació situada en el centre del [[Port de Gandia|Grau de Gandia]] i entre les Plages de [[Gandia]] i [[Daimús]], on acaba la llínea igualment.
  
 
== Història ==
 
== Història ==
 
La part de la llínea [[La Encina]]-[[Valéncia]] per la que discorre la llínea C-1, s'obri al públic en [[1852]].
 
La part de la llínea [[La Encina]]-[[Valéncia]] per la que discorre la llínea C-1, s'obri al públic en [[1852]].
  
Els orígens de la llínea [[Silla]]-[[Gandia]] per la seua part son de via mètrica, comunicant [[Gandia]] en [[Silla]] i en [[Alcoy]] a través de llínees de via mètrica. En els anys 80, durant el tancament de llínees deficitàries, se reconvertí la llínea [[Silla]]-[[Gandia]] a ample ibèric duplicant la via en el tram [[Silla]]-[[Cullera]] i electrificant la llínea en la seua totalitat. Al mateix temps se soterrà la llínea al seu pas per [[Xeraco]] i [[Gandia]], fent les estacions subterrànees que funcionen en l'actualitat.
+
Els orígens de la llínea [[Silla]]-[[Gandia]] per la seua part són de via mètrica, comunicant [[Gandia]] en [[Silla]] i en [[Alcoy]] a través de llínees de via mètrica. En els anys 80, durant el tancament de llínees deficitàries, se reconvertí la llínea [[Silla]]-[[Gandia]] a ample ibèric duplicant la via en el tram [[Silla]]-[[Cullera]] i electrificant la llínea en la seua totalitat. Al mateix temps se soterrà la llínea al seu pas per [[Xeraco]] i [[Gandia]], fent les estacions subterrànees que funcionen en l'actualitat.
  
 
D'esta manera, en [[1992]] s'incorporà a la ret de [[Rodalies Valéncia]] la llínea C-1 en el recorregut i estacions actuals.
 
D'esta manera, en [[1992]] s'incorporà a la ret de [[Rodalies Valéncia]] la llínea C-1 en el recorregut i estacions actuals.
  
 
== Ampliacions ==
 
== Ampliacions ==
Per a l'any [[2014]] esta prevista la construcció d'un túnel passant a través de la ciutat de Valéncia que permetrà a la llínea C-2, així com al resto, accedir a través del nort de la ciutat a l'estació central que substituirà a l'actual terminal de Valéncia-Nort en noves parades com ''Aragó'' o ''Tarongers-Universitats''.
+
Per a l'any [[2014]] esta prevista la construcció d'un túnel passant a través de la ciutat de Valéncia que permetrà a la llínea C-2, aixina com al resto, accedir a través del nort de la ciutat a l'estació central que substituirà a l'actual terminal de Valéncia-Nort en noves parades com ''Aragó'' o ''Tarongers-Universitats''.
  
 
== Servicis i freqüències ==
 
== Servicis i freqüències ==
No tots els trens efectuen parada en la totalitat de les estacions, només 1 de cada 2 paren en El Romaní, següent la freqüència global de la llínea de 20-30 minuts i en el cas de trens en destí Plaja i Grau de Gandia circulen només 3 trens diaris en cada sentit.
+
No tots els trens efectuen parada en la totalitat de les estacions, a soles 1 de cada 2 paren en El Romaní, següent la freqüència global de la llínea de 20-30 minuts i en el cas de trens en destí Plaja i Grau de Gandia circulen a soles 3 trens diaris en cada sentit.
  
 
== CIVIS ==
 
== CIVIS ==
Els trens [[CIVIS]] que circulen per la llínea C-1 en els dos sentits només efectuen parada en les estacions de Sueca i Cullera ademés de les seues capçaleres Gandia i Valéncia.
+
Els trens [[CIVIS]] que circulen per la llínea C-1 en els dos sentits a soles efectuen parada en les estacions de Sueca i Cullera ademés de les seues capçaleres Gandia i Valéncia.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 10:25 19 maig 2022

La llínea C-1 de Rodalies Valéncia recorre 63 quilómetros a lo llarc de la província de Valéncia en la Comunitat Valenciana, Espanya, entre Valéncia-Nort i Gandia o el Grau de Gandia. Dona servici als municipis de Valéncia, Alfafar, Benetússer, Massanassa, Catarroja, Silla, Sollana, Cullera, Tavernes de Valldigna, Xeraco i Gandia.

Recorregut[editar | editar còdic]

Partint de l'estació del Nort de Valéncia, la llínea se dirigix al sur en el feix comú de llínees que ixen de la mateixa fins a que s'encamina per la llínea La Encina-Valéncia del Corredor Mediterràneu. En este tram, comú en la llínea C-2, travessa L'Horta Sur en estacions en Benetússer (prop de la divisió entre este i Alfafar), Massanassa, Catarroja i Silla.

Passada esta última, agarra la llínea ferroviària Silla-Gandia separant-se de la llínea C-2 i seguix el seu recorregut cap al surest prop de la costa. El primer terme municipal abans d'adinsar-se en la seua travessia de L'Albufera és Sollana, en una estació en la pedania de El Romaní i una estació junt al núcleu urbà del municipi. Posteriorment té una travessia de 6 quilómetros pel Parc Natural de l'Albufera fins a que aplega a Sueca, on té la següent estació.

El següent municipi travessat per la llínea en estació és Cullera, on l'estació se troba junt a la N-332, a l'oest del núcleu urbà. A partir d'ací la llínea passa de via doble a via única i se situa paralela a la llínea de costa. La següent estació esta entre el núcleu urbà i la plaja de Tavernes de Valldigna.

La llínea contínua el seu recorregut i s'adinsa en el núcleu urbà de Xeraco, on té la següent estació en un tram de túnel. Passat este municipi entra en el terme municipal de Gandia.

A partir del creuament del riu Sant Nicolau, en el núcleu urbà de Gandia, la llínea se dividix en dos. Per una part contínua la llínea principal cap al centre urbà de Gandia baix terra, on acaba en l'estació central intermodal del municipi. Per atra part, un ramal de via única gastat per a dur mercaderies des del port és gastat per alguns trens per a aplegar a la nova estació situada en el centre del Grau de Gandia i entre les Plages de Gandia i Daimús, on acaba la llínea igualment.

Història[editar | editar còdic]

La part de la llínea La Encina-Valéncia per la que discorre la llínea C-1, s'obri al públic en 1852.

Els orígens de la llínea Silla-Gandia per la seua part són de via mètrica, comunicant Gandia en Silla i en Alcoy a través de llínees de via mètrica. En els anys 80, durant el tancament de llínees deficitàries, se reconvertí la llínea Silla-Gandia a ample ibèric duplicant la via en el tram Silla-Cullera i electrificant la llínea en la seua totalitat. Al mateix temps se soterrà la llínea al seu pas per Xeraco i Gandia, fent les estacions subterrànees que funcionen en l'actualitat.

D'esta manera, en 1992 s'incorporà a la ret de Rodalies Valéncia la llínea C-1 en el recorregut i estacions actuals.

Ampliacions[editar | editar còdic]

Per a l'any 2014 esta prevista la construcció d'un túnel passant a través de la ciutat de Valéncia que permetrà a la llínea C-2, aixina com al resto, accedir a través del nort de la ciutat a l'estació central que substituirà a l'actual terminal de Valéncia-Nort en noves parades com Aragó o Tarongers-Universitats.

Servicis i freqüències[editar | editar còdic]

No tots els trens efectuen parada en la totalitat de les estacions, a soles 1 de cada 2 paren en El Romaní, següent la freqüència global de la llínea de 20-30 minuts i en el cas de trens en destí Plaja i Grau de Gandia circulen a soles 3 trens diaris en cada sentit.

CIVIS[editar | editar còdic]

Els trens CIVIS que circulen per la llínea C-1 en els dos sentits a soles efectuen parada en les estacions de Sueca i Cullera ademés de les seues capçaleres Gandia i Valéncia.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]