Daimús

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaja de Daimús o dels Pedregals.
Passeig marítim de Daimús
Plaja de Daimús i el Montgó al fondo.

Daimús (en castellà Daimuz), és un municipi de la província de Valéncia en la Comunitat Valenciana, Espanya, pertanyent a la comarca de La Safor.

Geografia[editar | editar còdic]

Situada en el sur de la província de Valéncia, a vora mar.

La superfície del terme presenta una suau geomorfologia. Creua el territori la séquia de Daimús i la de l'Assagador, i servixen de llímit pel sur i en el terme de Guardamar.

Des de Valéncia, s'accedix a esta localitat per carretera per la carretera N-332 per a enllaçar en la N-337 i finalisar en la CV-670.

El municipi se componia de tres assentaments ben diferenciats, que actualment tendixen a homogeneisar-se; la pròpia plaja de Daimús, més a prop de la llínea de costa i conformada per edificacions en blocs, "Els Pedregals" conjunt ubicat més a l'interior conformat per cases baixes unifamiliars i el Poble, el núcleu urbà de Daimús ubicat a cota més elevada i més a l'interior. També s'ubica en el seu extrem nordest una chicoteta agrupació de cases familiars denominades "La Mingola", que conformen una pedania que té orige de principis del sigle XX.

D'acort en el Mapa Geocientífic de la Província de Valéncia, Daimús queda emmarcat dins de l'extens Cordó Litoral. Se tracta d'un espai conformat litològicament per materials d'acumulació, fonamentalment de procedència aluvial i que conformen una extensa planura aluvial. Destaquen materials quaternaris com rovines i arenes marines; graves, cantells, rovines i argila.

L'hidrologia del municipi queda condicionada pels aprofitaments agrícoles que se nutrixen d'una ret de séquies com la Séquia Mare o el caixer natural, Riuet o Assagador.

El Clima del municipi a l'igual que per al conjunt de la Safor és Termomediterràneu humit. Precipitacions miges anuals compreses entre 500-800 mm, i temperatures miges anuals superiors a 17 ºC. Amplitut tèrmica: 15-16º.

Localitats llimítrofes[editar | editar còdic]

El terme municipal de Daimús llimita en les següents localitats: Gandia al nordest, Alquerieta de Guardamar al sur i Bellreguart al surest, totes de la província de Valéncia.

Història[editar | editar còdic]

Escut de Daimús

Del poblament antic d'este terme no se té coneiximent de senyes anteriors a la romanisació.

El poblament romà se degué iniciar en el sigle I de nostra era, com pareix indicar el trobament d'un denari d'argent de la família Acilia, de l'any 54 a. C., junt a una moneda de bronze de Domicià de l'any 82 de la nostra era.

Fon part de Gandia de la que se desmembrà en l'any 1535. Tingué el senyoriu Vicent Ferrer i més tart el Comte d'Almenara.

Demografia[editar | editar còdic]

Conta en 3.277 habitants en l'any 2021 segons el cens del INE.

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2005 2018
1.218 1.277 1.293 1.389 1.438 1.674 1.855 2.242 2.353 3.128

Economia[editar | editar còdic]

  • Les terres són de regadiu, cultivant-se principalment el taronger i les hortalices. Existix indústria de manipulació de la taronja i del sector servicis.
  • Un dels punts forts de l'economia és el turisme, el qual arriba a triplicar la població durant els mesos d'estiu.

Actualment el municipi presenta un desenroll residencial molt important, arribant al punt, d'ocupar quasi tota la superfície municipal en edificació. Es per lo que la població de Daimús, presenta una elevada aptitut per a estajar població en primera residència, abandonant sa antiga configuració de municipi turístic de segona residència (que encara conserva). De totes forme se pot vore únicament un chicotet desenroll del sector servicis.

Monuments[editar | editar còdic]

  • Iglésia Parroquial. Està dedicada a Sant Pere Apòstol.
  • Antic rentador, situat en l'actual carrer Assagador, era el lloc a on antigament les dones rentaven la roba bruta i del que actualment se conserven vestigis de la seua presència.

Festes locals[editar | editar còdic]

  • Festes Majors. Dedica ses festes a Sant Pere apòstol el dia 29 de juny. Actualment i en estos últims anys, estes festes han creixcut especialment el dia dedicat als moros i cristians. Eixe dia, se realisen desfilades de gran bellea i espectacularitat. Atres dies emotius són especialment els dedicat al patró del poble.
  • Per atra banda, se celebren també festes en "Els Pedregals" en honor a Santiago el Major i en la plaja; totes elles durant l'estiu.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de La Safor
Ador    Alfauir    Almiserà    Almoines    L'Alqueria de la Comtesa    Alquerieta de Guardamar    Barig    Bellreguart    Beniarjó    Benifairó de Valldigna    Beniflà    Benirredrà    Castellonet    Daimús    La Font d'En Carròs    Gandia    Llocnou de Sant Jeroni    Miramar    Oliva    Palma de Gandia    Palmera    Piles    Potries    Rafelcofer    El Real de Gandia    Ròtova    Simat de Valldigna    Tavernes de Valldigna    Vilallonga    Xeraco    Xeresa