Lo Rat Penat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Logotip de Lo Rat Penat

Lo Rat Penat és una societat cultural valenciana centenaria fundada en l'any 1878 i dedicada a la promoció[1][2], defensa[3][4], ensenyança[5] i difusió de la llengua valenciana i la Cultura Valenciana. És la decana de les entitats culturals valencianistes.

Fundació[editar]

Lo Rat Penat fon fundat per Constantí Llombart en colaboració en Teodor Llorente i Feliu Pizcueta. L'implicació política de Llombart, també la seua producció lliterària i una gran capacitat creadora feren que es convertira en un dels referents més importants de la Renaixença valenciana. Un treball, el de la restauració de la llengua valenciana, el seu conreu i l'enaltiment cultural i lliterari que ocuparen tota la seua breu vida. Aixina, començà en el proyecte de crear una societat que amparara i consolidara aquell moviment de recuperació, que treballara de manera intensa i constant per l'enaltiment, la defensa i el conreu de les diferents àrees que constituïxen la cultura valenciana, d'una manera especial la llengua valenciana, màxim exponent de la particularitat del poble valencià.

Jocs Florals[editar]

És l'entitat organisadora dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia[6][7][8][9] des de l'any 1879, que encara, hui en dia, els organisa anualment en llengua valenciana, en molt més d'esplendor que a finals del sigle XIX i principis del sigle XX, per la gran participació de poetes en la justa lliterària i la quantia dels seus premis, que en són dèsset en total. Son els premis en llengua valenciana més prestigiosos i antics que encara es conserven.

Concursos[editar]

També és l'entitat encarregada del concurs de Creus de maig[10], concurs de Llibrets de Falla[11][12], concurs de piano Mestre Josep Serrano[13] concurs de Milacres de Sant Vicent[14]entre d'atres.[15][16][17][18][19][20].

Seccions[editar]

Té diferents seccions com la de Cant d'Estil, Cursos de Llengua i Cultura Valencianes[21], Grup de Danses[22], Cor Popular, Publicacions... i té un lloc destacat en la Batalla de Flors de la Fira de juliol de Valéncia, per ser l'institució qui va propondre per primera volta est acte en 1891 per una proposta del president de Lo Rat Penat, Pasqual Frígola, Baró de Cortes de Pallars.

Normativa de la RACV[editar]

Propugna la normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana per al valencià, la RACV és una acadèmia de la mateixa categoria que la RAE. Per a tindre una visió històrica des de la seua fundació es recomana el llibre Història del Rat Penat del catedràtic Antoni Igual i Úbeda, publicada per l'Ajuntament de Valéncia (Publicacions de l'Archiu Municipal 1959).

Cursos de llengua valenciana[editar]

L'activitat més important sorgí en l'any 1951, sent president en Manuel González Martí en la creació dels Cursos de Llengua Valenciana Els Cursets, la Secretaria dels quals ostentà Enric Matalí i Timoneda.

Sèu de Lo Rat Penat

Des de la creació de Lo Rat Penat en l'any 1878, l'estudi, ensenyança, promoció i difusió de la llengua valenciana ha segut el seu principal objectiu, i en l'any 1949, s'instauraren de forma anual els cursos de llengua valenciana. Cursos que a hores d'ara continuen vigents en les seues aules, impartint-se a pesar del tracte discriminatori rebut per part de les autoritats acadèmiques oficials i els diferents representants polítics.

Valencianisme[editar]

Des de mitat dels anys 70 ha adoptat com a pròpies les postures més valencianistes del conflicte llingüístic valencià[23][24][25][26], oponent-se a l'intent d'absorció del valencià per part del català. És partidària de les Normes del Puig, que reflectixen de forma més fidel la forma de parlar dels valencians, i s'opon a les Normes de Castelló. En un manifest de 23 de novembre de 2004 emplaçà l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a "complir en la seua missió de defensa de la llengua valenciana i, en cas contrari, a la seua dissolució".

Lo Rat Penat rep subvencions en matèria llingüística de la Generalitat Valenciana.

Manifests i adhesions[editar]

Se pot entendre la seua postura a través dels seus diferents manifests i adhesions:

26 de febrer de 2004 . Conjuntament en atres entitats valencianes com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana, l'Associació Cultural Cardona Vives de Castelló, o l'Ateneu Mercantil de Valéncia entre d'atres, signen un manifest en defensa de la llengua, la cultura i territoris valencians. Manifesten la seua Llealtat a la Constitució Espanyola i a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Denuncien l'"acatament a que se nos està sometent des de sectors catalanistes, immiscuint-se en el nostre àmbit territorial, cultural i llingüístic en la pretensió d'incloure-nos en uns hipotètics Països Catalans" (...) "Una prova més d'açò és l'acte que lo dissabte que ve 28 organisarà en Valéncia el grup catalaniste i independentiste Esquerra Republicana de Catalunya, partit que coalicionat en atres partits catalans, ataca reiteradament la nostra llengua valenciana, la nostra cultura, història, societat i interessos econòmics" (...)
4 de febrer de 2003 . Adhesió de Lo Rat Penat a la manifestació a favor del transvasament d'aigua a la Comunitat Valenciana, convocada per l'Associació Valenciana d'Agricultors, per a "expressar de manera clara davant de l'opinió pública valenciana, espanyola i europea, el total soport al transvasament d'aigua de l'Ebre a la nostra pàtria valenciana".

El President actual de Lo Rat Penat és: Enric Esteve i Mollà[27].

Presidents[editar]

Vore també[editar]

Referències[editar]

 1. Lo Rat Penat rinde homenaje al escritor Josep Peris Celda
 2. Lo Rat Penat reedita un misal en valenciano mientras que l'Acadèmia aún espera que se oficialice el suyo
 3. Lo Rat Penat, histórica entidad valencianista, rechaza cambiar el 9 d'Octubre y la cremà
 4. Lo Rat Penat carga contra la AVL por el acento de Valencia
 5. Lo Rat Penat clausura sus cursos de lengua valenciana
 6. Lo Rat Penat convoca a investigadores y poetas al 125 aniversario dels Jocs Florals
 7. Lo Rat Penat se viste de gala para proclamar la Regina dels Jocs Florals
 8. Lo Rat Penat celebra la "Demanà" de la Regina CXXIX dels Jocs Florals
 9. Lo Rat Penat convoca la CXXIX edicio dels Jocs Florals
 10. Lo Rat Penat vuelve a convocar el Concurso de Cruces de Mayo
 11. Premios de Llibrets de Lo Rat Penat
 12. Lo Rat Penat organiza con los poetas la lectura de los llibrets de falla premiados
 13. Lo Rat Penat convoca el XVIII Concurs de Piano 'Mestre Josep Serrano'
 14. Lo Rat Penat concede el primer premio al Altar de Chirivella
 15. Lo Rat Penat da su máximo galardón a Pablo Salazar
 16. Lo Rat Penat vive la fiesta del sainete valenciano
 17. Lo Rat Penat estrena l'obra de Teatre 'Nelo Bacora'
 18. Lo Rat Penat comença demà el Curs d'Iniciació a la Poesia Valenciana
 19. El coro de la asociación Lo Rat Penat ofrece mañana un concierto en la Catedral de Santander
 20. Es presenta el llibre La Dòna Valenciana en Lo Rat Penat
 21. Arranque de los cursos de Lo Rat Penat
 22. Lo Rat Penat Grup de Danses
 23. Enric Esteve dice que el idioma utilizado en Canal 9 no es valenciano
 24. Lo Rat Penat cree que Caffarel no es "digna" de su cargo
 25. Lo Rat Penat arremete en su 130 aniversario contra l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
 26. Lo Rat Penat denuncia una agresión catalanista en la fachada de su sede
 27. Enric Esteve seguirá cuatro años más al frente de Lo Rat Penat

Enllaços externs[editar]