Ottawa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vistes d'Ottawa
Primer campament, dibuix de By-Town (Ottawa) de John By, 1826.
Comerç de fusta al riu Ottawa. Tren de troncs fotografiat prop del Parlament del tossal al voltant de 1882. Als Outaouais, primera mitat del sigle XIX, la fusta quadrada representa la major part de les exportacions a Gran Bretanya. Flotat montat en jagantins trens de fusta en destinació al port de Quebec.
Edificis originals del parlament, abans de l'incendi de 1916

Ottawa és la capital federal de Canadà i la quarta ciutat més gran del país. S'ubica en l'extrem surest a la vora del riu Ottawa, que conforma el llímit entre les províncies d'Ontario i Quebec. Es localisa aproximadament a 400 quilómetros a l'est de Toronto i 200 a l'oest de Montreal.

Segons el cens de l'any 2011, la ciutat té 1 083 391 habitants, encara que sumant la població dels suburbis la sifra s'eleva a 2 148 785. Encara que en ella predomina la població anglòfona, hi ha una significativa població francòfona (32,6 %). Ademés, tots els servicis municipals de la ciutat són bilingües (anglés i francés).

El 31 de decembre de l'any 1857 la ciutat va ser triada per la reina Victoria del Regne Unit per a ser la capital de Canadà, per ser un territori neutral a la vista de les comunitats de parla anglesa i francesa. Aixina mateix, té una distància important en la frontera dels Estats Units d'Amèrica, que en eixe llavors pensava en invadir les colónies britàniques al nort.

Cal destacar que pese a que Canadà és un Estat federal, la seua divisió administrativa no posseïx cap districte federal que albergue a la Capital Federal, a semblança d'atres països com Alemanya (Berlin), Brasil (Brasília), Àustria (Viena), Bèlgica (Brusseles), Argentina (Capital Federal), Estats Units (Districte de Columbia), Mèxic (Ciutat de Mèxic) o Austràlia (Territori Capital), sino que Ottawa pertany a la província d'Ontario com una municipalitat erigida en la Regió de la Capital Nacional, que conté a la regió d'Ottawa. La seua àrea metropolitana inclou no solament els pobles propencs d'Ontario, sino també la ciutat de Gatineau i la regió de Outaouais que es troben en el costat quebequés del riu Ottawa.

A pesar de la falta de districte federal, existix la Comissió de la Capital Nacional (en anglés National Capital Commission, en francés Commission de la capitale nationale), un departament del govern federal la responsabilitat del qual és embellir la Regió de la Capital Nacional i mantindre els seus parcs i atraccions històriques.[1]

Orige del nom[editar | editar còdic]

El nom "Ottawa" és derivat de la paraula algonquina Odawa que significa "al comerç".

Història[editar | editar còdic]

La regió d'Ottawa fon molt de temps un assentament de la nació dels ottawes (Ottawa en anglès; Odawa en algonquin), d’ací el seu nom actual. El riu Ottawa [2] que llimitava en la ciutat fon nomenat Kichi Sibi o Kichissippi pels algonquins, que significa "Riu gran".

El primer assentament europeu en la regió fon el llaurador Philemon Wright, natural de Massachusetts en els Estats Units, que establí en l'any 1800, en el costat del riu Quebec, en l'actual lloc de Hull. Wright descobrí que era possible transportar troncs de la vall d'Ottawa a Montreal en el cabal del riu, lo que aumentà considerablement el numero de colons que s'establiren en la zona. A Principis del sigle XIX i durant un sigle, el comerç de fusta en Anglaterra donarà pas a ciutats com Ottawa, pero també Quebec i Saint-John (en Nova Brunsvic), un artícul bàsic sobre el qual es pot construir una comunitat considerable.[3]

Durant la Guerra anglo-americana de 1812-1815, quan els Estats Units intentaren invadir l'Amèrica del Nort britànica, es decidí que es construiria un canal per evitar la part estreta del riu Sant Llorenç, prop de l'Estat de Nova York i evitar possibles atacs estatunidencs. El tinent coronel John By es va comprometre a establir un campament en el tossal en vistes al riu per supervisar la construcció del que seria el canal Rideau. Baix la direcció del governador, construí un hospital i diverses quartels militars per tal d'allojar als seus homens en el tossal completament boscós llavors, que es conegué com Barracks Hill. També va designar dos llocs per acollir els futurs colons, un a l'oest del tossal, la ciutat alta i l'atre a l'est de l'entrada del futur canal, la ciutat baixa. En l'any 1828, el poble de mil habitants va prendre el nom del seu fundador, Bytown. La ciutat es va convertir ràpidament en el centre de la indústria de la fusta en Canadà. En 1855, per tal d’assegurar a la ciutat una millor candidatura en l'elecció de la capital canadenca, es va canviar el nom pel seu nom actual, Ottawa.

El 31 de desembre de l'any 1857,[4] Ottawa va ser triada com a capital de la província del Canadà unit per la reina Victòria, en l'objectiu de resoldre un conflicte entre Mont-real, Toronto, Quebec i Kingston, totes desijant convertir-se en la capital de la colònia. Ottawa fon finalment designada capital per la seua ubicació geogràfica, en la frontera entre l'Alt Canadà i el Baix Canadà (per no favorir ni a anglòfons ni francòfons) i la distància que la separava de la frontera en els Estats Units, protegint-la d’un possible atac estatunidenc. La ciutat també tenia el terreny escollit per a la construcció de la seu del govern, des de a on la vista del riu era impressionant. Esta elecció, sorprenent per a molts, fon considerablement criticada, tenint en conte el caràcter molt rural i remot de la ciutat de l'época.

El 20 de decembre de 1859 es varen escomençar a construir els edificis del Parlament del Canadà a Barracks Hill que despuix es convertí en Parliament Hill.

L'1 de juliol de l'any 1867, la ciutat es convertí en la capital del Canadà, com a confederació de les colònies per a formar un país.

Referències[editar | editar còdic]

  1. About the NCC [1] archivat en Wayback Machine. - National Capital Commission / Commission de la capitale nationale
  2. http://www4.rncan.gc.ca/recherche-de-noms-de-lieux/search?q=rivière+des+Outaouais&category=O
  3. Plantilla:Ref-publicació.
  4. (1996) , Éditions du Septentrion, pp. 86..

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Ciutat de Mèxic    Ottawa    Washington D. C.

Amèrica Central: Belmopan    Ciutat de Guatemala    Ciutat de Panamà    Managua    San José    San Salvador    Tegucigalpa
Carip: Basseterre   Bridgetown    Castries    L'Havana    Kingston    Kingstown    Nassau    Port-au-Prince    Port of Spain    Roseau    Saint George's    Saint John's    Santo Domingo
Amèrica del Sur: Asunción    Bogotà    Brasilia    Buenos Aires    Caracas    Georgetown    Lima    Montevideo    Paramaribo    Quito    Santiago    Sucre