Santo Domingo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Panoràmiques de Santo Domingo

Santo Domingo, originalment com a Santo Domingo de Guzmán, és la capital de la República Dominicana. La ciutat està situada sobre el Mar Carip, en la desembocadura del riu Ozama, en la costa sur de l'illa a 155 km al surest de Santiago de los Caballeros.

Fundada per Bartolomé Colón el 5 d'agost de 1498, en la marge oriental del riu Ozama i despuix traslladada per Nicolás de Ovando en l'any 1502 a la marge occidental del mateix riu. Coneguda per ser el lloc del primer assentament europeu permanent en Amèrica, i per ser la primera sèu del govern de la Corona de Castella en el Nou Món. Es troba dins dels llímits del Districte Nacional, este últim vorejat a la seua volta per tres costats per la província de Santo Domingo. Llimita al sur en el Mar Carip, a l'est en el municipi Santo Domingo Este, a l'oest en Santo Domingo Oeste i al nort en Santo Domingo Norte; entre totes formen el Gran Santo Domingo, l'àrea metropolitana del qual supera ya els 4 millons d'habitants.

La ciutat fon triada Capital Americana de la Cultura en l'any 2010, ha segut sèu dels Jocs Panamericans de l'any 2003, dels Jocs Centreamericans i del Carip 1974 i de la série del Carip en vàries ocasions.

En Santo Domingo es troben la primera catedral i el primer castell d'Amèrica; abdós ubicats en la Ciutat Colonial, zona declarada com Patrimoni de l'Humanitat per l'UNESCO. Gràcies a açò, la ciutat, especialment el seu centre històric reben aproximadament un milló de visitants internacionals cada any.

Hui, Santo Domingo constituïx el major centre cultural, financer, polític, comercial i industrial de la República Dominicana. Santo Domingo també servix com el principal port del país. Un dels ports de la ciutat es troba en la desembocadura del riu Ozama, acull als bucs més grans, i és capaç de rebre tràfic de passagers aixina com carrega a de mercaderies.

Santo Domingo va dur el nom de Ciudad Trujillo des de l'any 1936 fins a 1961, per un canvi fet pel dictador Rafael Leónidas Trujillo Molina. Hui en dia, Santo Domingo és la metròpolis més important del país, tenint en conte el seu PIB Paritat de poder adquisitiu US$ 90.000 millons i ademés és la ciutat més poblada del Carip.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Ciutat de Mèxic    Ottawa    Washington D. C.

Amèrica Central: Belmopan    Ciutat de Guatemala    Ciutat de Panamà    Managua    San José    San Salvador    Tegucigalpa
Carip: Basseterre   Bridgetown    Castries    L'Havana    Kingston    Kingstown    Nassau    Port-au-Prince    Port of Spain    Roseau    Saint George's    Saint John's    Santo Domingo
Amèrica del Sur: Asunción    Bogotà    Brasilia    Buenos Aires    Caracas    Georgetown    Lima    Montevideo    Paramaribo    Quito    Santiago    Sucre