Amèrica del Sur

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Amèrica del Sur
Amèrica del Sur
Superfície 17. 840.000 km²
Població 382.000.000 [1]
Densitat 21.4/km²
Estats 12
Dependències 3
Gentilici Suramericà, suramericana
Famílies llingüístiques Indoeuropees
Ameríndies
Ciutats més grans São Paulo, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Bogotà, Lima, Santiago de Xile, Caracas
Zona horària De UTC-2 (Brasil) a UTC-5 (Equador)

Amèrica del Sur és una part del continent americà, entre l'oceà Atlàntic i l'oceà Pacífic, te una superfície de 17 840 000 km², la major part dins l'hemisfèri sur. Fa solament tres millons d'anys que fon unida en Amèrica del Nort, un periodo recent a l'escala geològica. Els Andes foren també formats en aquella época.

Els païsages d'Amèrica del Sur són variats. És pot trobar des de montanyes, com els Andes, selves tropicals (com la selva atlàntica i la selva amazonica), regions semidesèrtiques (com lo sertão brasileny), sabanes (coma la regió brasileny del tancat), deserts (com els d'Atacama o la Patagonia) i glaciars (com el glaciar Perito Moreno, en Argentina).

Geografía[editar | editar còdic]

Amèrica del Sur constituïx la major part de terres australs emergides, d'açò generalment és nomenat com Nou Mon. Geogràficament, part del territori suramericà està situat en la placa sudamericana.

Geològicament, el continent fon unit a Amèrica del Nort fa solament tres millons d'anys, açò és lo que provocà el gran canvi americà.

També els Andes són una cadena de montanyes relativament jóvens i sísmicament precàries, anant de nort a sur a lo llarc del costat occidental del continent ; el territori a l'este dels Andes ´és principalment cobert per la selva tropical humida, la conca d'Amazonas.

Lo continent presenta també de regions molt seques com la Patagonia Oriental o el desert d'Atacama.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]


 
Països d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Canadà    Estats Units    Mèxic

Amèrica Central: Belize    Costa Rica    El Salvador    Guatemala    Hondures    Nicaragua    Panamà
Carip: Antigua i Barbuda    Bahames    Barbados    Cuba    Dominica    República Dominicana    Granada    Haití    Jamaica   Sant Cristòfol i Nevis    Sant Vicent i les Granadines    Santa Llúcia    Trinitat i Tobago
Amèrica del Sur: Argentina    Bolívia   Brasil    Chile    Colòmbia    Equador    Guyana    Paraguai    Perú    Surinam    Uruguai    Veneçuela